Ενενήντα χρόνια δημιουργικής και ανοδικής πορείας διέγραψε εφέτος το 2024 ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου ο «Παν». Ένα από τα παλαιότερα και ιστορικά σωματεία της χώρας μας και ειδικά ανάμεσα σε αυτά που ασχολούνται με τη φύση, την ορειβασία, την πεζοπορία αλλά και τον πολιτισμό.
Σύμφωνα με το καταστατικό: « Σκοπός του Ομίλου είναι η έμπνευση και διάδοση του πνεύματος της Φυσιολατρίας και μέσω αυτών η ηθική, πνευματική και σωματική προαγωγή των μελών του, η διάδοση της αγάπης προς την ελληνική φύση και το ελληνικό ύπαιθρο, η διάδοση του εκδρομικού και φυσιολατρικού πνεύματος, η ανάπτυξη της σωματικής αγωγής, η προστασία του πρασίνου κι εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος, η μελέτη, η έρευνα, διαφύλαξη και διαφήμιση των καλλονών της πατρίδας, η γνωριμία και σπουδή των αρχαιολογικών θησαυρών, θρησκευτικών και ιστορικών τόπων και μνημείων της Ελλάδος, η μελέτη και η γνώση της ελληνικής λαογραφίας και κάθε άλλη προσπάθεια που συνδέεται με την φυσιολατρική παράδοση του ελληνικού πολιτισμού για μία ευρεία εκπολιτιστική, κοινωνική, θρησκευτική κι εθνική πρόοδο.»
Με πίστη και αφοσίωση και με βάση τους σκοπούς που αναφέρονται στο καταστατικό του και με άπειρο εθελοντισμό δεκάδες μέλη του εργάσθηκαν και εργάζονται για την ανάπτυξη και την εδραίωση της φυσιολατρίας . Φυσιολατρία που το βασικό της μήνυμα εμπερικλείεται στο τρίπτυχο: «Γνωρίζω τον τόπο μου, τον αγαπώ και τον προστατεύω!». Με τις χιλιάδες εκδρομές του ο «Παν» συνετέλεσε ώστε πλήθη Βολιωτών να έρθουν σε επαφή με τις ομορφιές της πατρίδας μας, τη γοητευτική της φύση και την αστείρευτη πολιτιστική της κληρονομιά. Με την ανέγερση του καταφυγίου στα Χάνια Πηλίου και την
φιλοξενία χιλιάδων πεζοπόρων και φυσιολατρών από όλη την Ελλάδα , με πάρα πολλές πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, πραγμάτωσε με επιτυχία την ιστορική του αποστολή και γνώρισε τις ομορφιές του Πηλίου και της Μαγνησίας σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας αλλά και ξένους.
Κριτήριο βασικό της διοργάνωσης μιας εξόρμησης από τους εκάστοτε υπεύθυνους συνοδούς αποτέλεσε και αποτελεί η ποιότητα και η ψυχαγωγία, με την πραγματική έννοια του όρου (αγωγή της ψυχής) και η γνωριμία της όμορφης πατρίδας μας. Πεζοπορώντας στα βουνά, στις κορφές και στα φαράγγια τους, κάνοντας δραστηριότητες σε λίμνες και ποτάμια, γνωρίζοντας την άλλη εικόνα των νησιών μας περπατώντας στα μονοπάτια τους, ανακαλύπτοντας και γνωρίζοντας κάθε μνημείο και αξιοθέατο που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας μας, γνωρίζει στους συμμετέχοντες μια διαφορετική άποψη του κάθε τόπου της πατρίδας μας.
Τα μέλη του «Πανός» είναι ταξιδιώτες της ίδιας τους της ζωής και όχι απλά καταναλωτικοί τουρίστες. Εξάλλου, όπως είπε και ο άγιος Αυγουστίνος:« Ο κόσμος είναι ένα βιβλίο κι εκείνοι που δεν ταξιδεύουν διαβάζουν μόνο μια σελίδα του».
Δεκάδες αστοί έμαθαν μέσα από τον «Πάνα» να αγκαλιάζουν τη φύση.
Έμαθαν να αφήνονται στο χάδι του αέρα, στην απαλότητα της βροχής, τη
μυρωδιά του χώματος. Έμαθαν να δέχονται δώρα που η πόλη τούς στέρησε
αλλά η ζωοδότρα φύση παρέχει αφειδώς και χωρίς το παραμικρό αντίτιμο.
Έμαθαν να αγαπάνε την πατρίδα τους , την Ελλάδα, έμαθαν να αγαπούν και την τυχόν περιπέτεια που θα προκύψει, γνωρίζουν και ανακαλύπτουν απίστευτες κρυμμένες ομορφιές της πατρίδας μας. Έρχονται σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και αποκτούν καινούριους φίλους. Επιστρέφουν πάντα κουρασμένοι σωματικά στις εστίες και στην καθημερινότητά τους αλλά με την ψυχή τους ξεκούραστη και με τα μάτια τους γεμάτα εικόνες που κανένας ζωγράφος δεν μπορεί να αποτυπώσει, όπως η φύση. Μια πραγματική ψυχοθεραπεία!
Είναι πράγματι πολυσήμαντο το γεγονός ότι ένα επαρχιακό
φυσιολατρικό σωματείο, όχι μόνο κατόρθωσε να ζήσει ενενήντα
ολόκληρα χρόνια αλλά και να διανύσει μια πλούσια και καρποφόρα
σταδιοδρομία σε έναν ταραγμένο εικοστό αιώνα που περιελάμβανε για τη
χώρα μας πολέμους, κατοχή, εμφύλιο και φτώχεια και έναν καινούριο εικοστό πρώτο αιώνα που τα τελευταία χρόνια περνάμε μια μεγάλη οικονομική κρίση και πρόσφατα πολλές καταστροφές (φωτιές και πλημμύρες 2023). Παρ’ όλες τις οικονομικές δυσκολίες τα μέλη του Ομίλου μας κατόρθωσαν να στεγάσουν το σύλλογο σε ιδιόκτητα γραφεία ,να συντηρούν και να ανανεώνουν το ιδιόκτητο καταφύγιο στα Χάνια Πηλίου, που έκλεισε 60 χρόνια (εγκαίνια 1963), να οργανώνουν εξορμήσεις με οδηγό πάντα το ζήλο και τον ενθουσιασμό τους για δόσιμο και την μετάδοση της αγάπης για τη φύση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο μεγάλος έπαινος ανήκει στους ιδρυτές και τους πρωτοπόρους του Ομίλου, που με πολύ εθελοντισμό και αυταπάρνηση και χωρίς καμιά οικονομική βοήθεια από το κράτος κατόρθωσαν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά εύρωστο και ανεξάρτητο τον Όμιλο.
Από τον Όμιλο σημειώνουν:
Εμείς, που παραλάβαμε την σκυτάλη πριν από είκοσι χρόνια τούς τιμούμε και τούς μνημονεύουμε πάντα και αισθανόμαστε περήφανοι που συνεχίζουμε το έργο τους αλλά και το εμπλουτίζουμε με καινούριες, δημιουργικές δράσεις.
Στις καινούριες δραστηριότητες ανήκουν:
• η ολιγομελής, δυναμική, καθαρά ορειβατική ομάδα, που κατακτά όλο και πιο δύσκολες κορυφές και στόχους, σε δύσκολες αναβάσεις με χιόνια, ειδικό εξοπλισμό και ρίσκο
• οι ειδικές δραστηριότητες κανιονιγκ, ράφτιγκ, κανό, ποδηλασία, αναρρίχηση
• η διάνοιξη και συντήρηση των μονοπατιών
• οι πολιτιστικές εξορμήσεις που στόχο έχουν να γνωρίσουμε τα αξιοθέατα και τους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους καταρχάς του τόπου μας και στη συνέχεια των γειτονικών μας νομών και όλης της Ελλάδας, η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, συναυλιών κ.λ.π.
• η διοργάνωση ομιλιών, παρουσίαση φωτογραφιών και εντυπώσεων από τις εξορμήσεις
• η κατασκήνωση για τα παιδιά των μελών μας στο καταφύγιο του Ομίλου στα Χάνια Πηλίου με δράσεις (πεζοπορίες, αναρρίχηση, τοξοβολία κ.λ.π.)
Ακόμη, μια ιδέα του Γ.Γραμματέα μας κ. Γιάννη Προκοπίου έγινε πραγματικότητα με πρόταση του Ομίλου μας προς τους άλλους ορειβατικούς- φυσιολατρικούς συλλόγους της Θεσσαλίας. Η Θεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση (Θ.Ο.Σ) – έγινε πλέον θεσμός.
Οι Ορειβατικοί και Φυσιολατρικοί σύλλογοι της Θεσσαλίας κάθε χρόνο το Φθινόπωρο να συναντιούνται σε ένα Φυσιολατρικό- Ορειβατικό διήμερο, σε διαφορετικό Νομό κάθε φορά, να ανταλλάσσουν απόψεις και να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους. Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2012 στον Κίσσαβο, διακόπηκε τα χρόνια της πανδημίας, έγινε το 2022 στην Καλλιπεύκη Λάρισας και ήταν να γίνει στη Μαγνησία πέρυσι τον Σεπτέμβριο αλλά λόγω των πλημμυρών ακυρώθηκε.
Έτσι την ευθύνη της διοργάνωσης, της 10ης Θ.Ο.Σ. την είχε εφέτος ο ΠΑΝ ΒΟΛΟΥ το Σαββατοκύριακο 5-6 Οκτωβρίου, στα Χάνια Πηλίου, όπου με τη βοήθεια της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Βόλου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή 250 περίπου ατόμων.
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε το φωτεινό παράδειγμα
του «Πανός» ως προς την ομαδικότητα ,τον εθελοντισμό, την κοινοκτημοσύνη, τη συνετή οικονομική διαχείριση, τη συντροφικότητα, την αλληλοβοήθεια και την αγάπη προς τον πλησίον θα δείχνει το δρόμο στις επόμενες γενιές.
Ας καταβάλλουμε λοιπόν όλοι-φίλοι, απλά μέλη και διοικητικό συμβούλιο-κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε ο Όμιλός μας να συνεχίσει απρόσκοπτα το δρόμο της προόδου και της ανόδου για να φθάσει αίσια και θριαμβευτικά στον αιώνα ζωής!!!.