Του Αλέκου Παπαναστασίου
Ναι, η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ είπε το 2015 ότι πρέπει να ξυπνάμε πρωί και να δουλεύουμε, να χωνέψουμε (suck it up) τις συνέπειες της χρεοκοπίας, ότι αξίζαμε να τιμωρηθούμε όπως το σκυλάκι που κατούρησε στο χαλί. Βρήκε great (λέξη-κλειδί των MAGA) μόνο το γιαούρτι μας και τον καιρό. Και όμως, πολλοί έδωσαν ήδη τόπο στην οργή. Και την περιμένουν.
Αυτό σημαίνει ότι θα μένει εδώ μόνιμα, στην Ελλάδα;» ρώτησε την Πέμπτη το πρωί πασίγνωστη παρουσιάστρια το πάνελ της. Ο «σπασίκλας» της παρέας γνώριζε το αυτονόητο –μεταξύ μας: οι πρεσβευτές αυτό κάνουν– και πέταξε χαμηλόφωνα στην οικοδέσποινα ένα λεκτικό σκονάκι. «Ε βέβαια, θα μένει στην πρεσβευτική κατοικία η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ!» ξεσπάθωσε η παρουσιάστρια –σαν να μην είχε φανερώσει την άγνοιά της λίγα δευτερόλεπτα πιο πριν.
Συμπέρασμα: Πριν ακόμη εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία και πατήσει το πόδι της στην Ελλάδα, η «Κίμπερλι» (το Γκίλφοϊλ ήδη παραλείπεται, άλλωστε δύσκολα προφέρεται και γράφεται, έχει και διαλυτικά…) είναι ήδη ένα icon του εγχώριου λάιφσταϊλ. Και τους «πιάνει» όλους: από εναλλακτική σκηνή μέχρι βαρύ λαϊκό…
Ναι, εντάξει, η επιλογή του Τραμπ για την πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα είπε το 2015 στο Fox News ότι οι Ελληνες είναι «τζαμπατζήδες», ότι πρέπει να ξυπνάμε το πρωί και να δουλεύουμε, να χωνέψουμε (όχι τόσο ευγενικά: suck it up) τις συνέπειες της χρεοκοπίας, ότι αξίζαμε να τιμωρηθούμε όπως το σκυλάκι που κατούρησε στο χαλί. Και τότε έβρισκε great (λέξη-κλειδί των MAGA) μόνο το γιαούρτι μας και τον καιρό (αναλυτικά εδώ)…
Ωστόσο δεν πτοήθηκαν από τα σχόλια αυτά όσοι είχαν ήδη εντρυφήσει στις γαργαλιστικές λεπτομέρειες και τα κουτσομπολιά για τη νέα πρέσβειρα. Ο,τι, μάλιστα, παρέπεμπε στην προσωπική της ζωή (π.χ. ο αρραβώνας που χάλασε με τον γιο του Τραμπ) έγινε αμέσως viral.
Οπως και οι πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ για το έπαθλο ενός προσωπικού χορού (lap dance) σε εκδήλωση για συγκέντρωση δωρεών ενίσχυσης της εκστρατείας του Τραμπ ή οι λεπτομέρειες της καταγγελίας μιας πρώην βοηθού της για σεξουαλική παρενόχληση (π.χ. ότι η Γκίλφοϊλ εμφανιζόταν συχνά γυμνή και επιδείκνυε φωτογραφίες των γεννητικών οργάνων των ανδρών με τους οποίους είχε συνευρεθεί σεξουαλικά: αναλυτικά, στο έγκυρο New Yorker).
Οι Ελληνες, ή καλύτερα οι Ελληναράδες, απέδειξαν πως από τη μια πλευρά προφανώς και δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους όταν κάποιος προσβάλλει το φιλότιμο του Ελληνα («είναι τυχαίο ότι αυτή η λέξη δεν υπάρχει σε καμία άλλη γλώσσα;»), αλλά από την άλλη τη μεριά, ε, μερικά πράγματα είναι και θέμα οπτικής γωνίας. Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις που μπορείς να παραβλέψεις κάτι για να μπορείς να εστιάσεις στα σημαντικά.
Δύο παραδείγματα:
—Πηγαίνοντας χθες με ένα ταξί στον οδοντίατρο, άκουσα ακροατή σε αθλητικό ραδιόφωνο που βγήκε να πει για τον Ολυμπιακό, να κάνει παύση και να ρωτάει τους δύο παραγωγούς που τον άκουγαν: «Παιδιά, την έχετε δει αυτή που μας στέλνει ο Τραμπ;». Προσφωνώντας με «φιλαράκο», ο οδηγός του ταξί μού έκανε αμέσως ακριβώς την ίδια ερώτηση…
—Γυρνώντας από τον οδοντίατρο με το μάγουλο τουμπανιασμένο, πάλι σε ταξί, άκουσα στο ραδιόφωνο ομήγυρη τριών ανδρών σε εκπομπή για την Αμυνα και τα εξοπλιστικά. Από αυτές που ειδικεύονται σε ύφος «μάθε μπαλίτσα από τον άρχοντα», στο πώς τα F-35 δεν θα παίρνουν μπροστά ή ο τάδε πύραυλος δεν στρίβει και πάλι πετάξαμε ως χώρα τα λεφτά μας. Εκεί, λοιπόν, άκουσα τις πιο σοβαρές αναλύσεις για την Γκίλφοϊλ, όπως ότι είναι χριστιανή και αντι-woke, ότι το πράγμα αποκτά πλέον πολιτισμικά χαρακτηριστικά στην περιοχή μας… αλλά τι να το κάνεις: θέλει και λίγο νιονιό για να τα εκμεταλλευτείς αυτά τα πράγματα. Και η ομήγυρις δεν θεωρούσε ότι υπάρχει στη σημερινή κυβέρνηση.
Πέρα από τη σεξιστική οπτική γωνία του ελληνάρα μεσήλικα, που αποκαλεί από χθες τον Τραμπ «μερακλή» και γελάνε και τα μουστάκια του, υπάρχουν και τα μαγαζιά (στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα σάιτ και στην πολιτική) που απευθύνονται στο ίδιο κοινό. Και νιώθουν ότι την έκαναν λαχείο.
Δεν φαντάζομαι δηλαδή τον Βελόπουλο ή τη Λατινοπούλου να καταγγέλλουν την Γκίλφοϊλ επειδή είπε (το 2015) ότι πρέπει να τιμωρηθούμε σαν τα σκυλάκια που κατούρησαν στο χαλί. Περισσότερο τους φαντάζομαι να κάνουν ουρά έξω από την πρεσβεία για το πρώτο ραντεβού και μια καλή φωτογραφία μαζί της. Αλλωστε, είπαμε, παρασμένα ξεχασμένα, το πρόβλημά είναι ο… Γεραπετρίτης!
Βεβαίως, πέρα από τις πληροφορίες για τις λεπτομέρειες του βίου της νέας πρέσβειρας, αυτό που συζητήθηκε λιγότερο ήταν το γεγονός ότι υπήρξε εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο και στο Λος Αντζελες (σε γραφείο «μεσοτοιχία» με την Κάμαλα Χάρις). Και έτσι ερχόμαστε στην κυβέρνηση, που μάλλον δεν ανέμενε από τον Τραμπ αυτή την «οπτικοποίηση» για την (υπαρκτή και αντικειμενική) αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο διεθνές πεδίο και στις ΗΠΑ.
Αλλά, είπαμε, οπτικές γωνίες υπάρχουν, αρκεί να είσαι πρόθυμος να τις υιοθετήσεις, ή τουλάχιστον να κάνεις την ανάγκη φιλοτιμία. Γίνεται με την Γκίλφοϊλ; Μα, προφανώς, άλλωστε η διπλωματία αφορά την προώθηση των συμφερόντων της χώρας με τον καλύτερο τρόπο. Δεν χωρούν εδώ συναισθηματισμοί.
Και η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, πέρα από τους ελληναράδες μεσήλικες, τον ΣΑΤΑ, τους πολεμοχαρείς αναλυτές και τους εγχώριους MAGA πολιτικούς, έχει κάποια χαρακτηριστικά που μπορεί να τα εκμεταλλευθεί η ελληνική διπλωματία. Οπως ότι αποτελεί μια επιλογή εκτός Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που έχει απευθείας επαφή με τον Τραμπ.
Οπως γνωρίζουν και οι πέτρες στο υπουργείο Εξωτερικών, σε περίπτωση κρίσης με την Τουρκία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ποτέ δεν έχει παρέμβει για να στηρίξει την Ελλάδα. Το μόνο που μπορεί να συμβεί την κρίσιμη ώρα είναι να ειδοποιήσει κάποιος τον ίδιο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (όπως συμβαίνει σήμερα με τον Μπάιντεν και από παράγοντες της ομογένειας). Και η Γκίλφοϊλ, ούσα βασική συνεργάτης της εκστρατείας του Τραμπ, μάλλον θα έχει το τηλέφωνό του για να παρακάμψει τη γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και να του μεταφέρει την πλευρά της Ελλάδας.
ΥΓ: Κάτι που ξέχασαν να σημειώσουν οι σχολιαστές του ραδιοφώνου: ο πρώην σύζυγός της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, είναι ένα από τα προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών, που μπορεί να διεκδικήσουν την προεδρία των ΗΠΑ το 2028.
Πηγή: Protagon.gr