Παρουσίαση του βιβλίου “Η εκδίκηση της νυφίτσας” του Παναγιώτη Χαρίτου

Την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024, στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου (Μικρασιατών 81, κτήριο Σπίρερ) η παρουσίαση του μυθιστορήματος «Η εκδίκηση της νυφίτσας» του Παναγιώτη Χαρίτου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γράφημα.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η Βίκυ Μαντζώρου, φιλόλογος, ο Ευάγγελος Νίκου, φιλόλογος και ο Γεράσιμος Τσιμπλούλης, δάσκαλος – Κοινωνικός Ανθρωπολόγος, τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Δνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Μουσείων Δήμου Βόλου με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Μαγνησίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.) και τις εκδόσεις Γράφημα.

Στο βιβλίο του βολιώτη συγγραφέα η μυθιστορηματική αφήγηση εξελίσσεται παράλληλα με την ακολουθία των ιστορικών γεγονότων μέσα από τις αναμνήσεις της «νενέ» Σουλτάνας, που ήρθε στην Ελλάδα με τις απελάσεις του ’64 και εγκαταστάθηκε στα «Πέτρινα» Προσφυγικά της Νέας Ιωνίας. Το κουβάρι των αναμνήσεων ξετυλίγεται με αφορμή τρία κιβώτια σταλμένα από την Κωνσταντινούπολη, μερικά χρόνια αργότερα, ανασύροντας μνήμες και οικογενειακά μυστικά σε μια παράλληλη διαδρομή με τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μοίρα του μικρασιατικού ελληνισμού τον εικοστό αιώνα. Το ταξίδι από το Κουρί της Νικομήδειας στην Πόλη, η φοίτηση στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο Κωνσταντινουπόλεως, ο έγγαμος βίος και οι οικογενειακές τραγωδίες περιπλέκονται με την μικρασιατική καταστροφή, τη διεθνή διπλωματία, το ανελέητο κυνηγητό των Ρωμιών της Πόλης και τα Σεπτεμβριανά του ‘55.

Απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:
«… Και τούτη η προίκα της γιαγιάς μου μεγάλη συγγένεια με τη νυφίτσα έχει. Γιατί κι αυτή προκομμένη κι όμορφη κόρη ήτανε πριν γίνει ζώο. Μόνο που η δύστυχη έπεσε θύμα της φθονερής αδελφής της παραμονές του γάμου της και δεν της άφησε κρόσι απ’ τα προικιά της. Κι από τότε, πού τη χάνεις, πού τη βρίσκεις, σε ντιβάνια και κασέλες τρυπώνει. Κι όπου βρει ρούχα, τα ροκανίζει και τα κάνει κουρέλια. Νομίζει έτσι πως εκδικείται την πανούργα αδελφή της, για το κλέψιμο της δικής της προίκας. Να γιατί η νενέ μας, τώρα που τα κοιτάζει όλα τούτα, απορεί. Για τα υφαντά της απορεί. Για όσα έμειναν αλώβητα από τόσες και τόσες επιδρομές. Με τελευταία μάλιστα τις απελάσεις του ’64».
Η δισεγγόνα της, Σουλτάνα και αυτή, ζωντανεύει την ιστορία της προγιαγιάς της στο σήμερα. Την κοιτάζει με τα μάτια της έφηβης. Από το δικό της παρελθόν ανασύρει και καταθέτει νοσταλγικές στιγμές της δεκαετίας του ’70. Αυτές ζυμώνονται στα χρώματα της προσφυγιάς, αγγίζουν τον πόνο των πρώτων ανθρώπων που ξεριζώθηκαν απ’ τη γενέθλια γη τους. Βλέπει την Ιωνία σαν μια θάλασσα που ασημίζει. «Πάνω της ταξιδεύουν μορφές και ιστορίες αλλοτινές. Προγόνων μονοπάτι το ασήμι τους».
Ο Παναγιώτης Χαρίτος γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Βόλου και έχει μικρασιατικές ρίζες. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Αγαπά τη λογοτεχνία και βρίσκει χρόνο να την υπηρετεί.