Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025, στην αίθουσα εκθέσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για το κλείσιμο της έκθεσης “Εικόνες και Ινδάλματα” – Ένα οφειλόμενο αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη, η οποία φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη το διάστημα 10 – 25 Ιανουαρίου 2025.
Ο Δήμος συνεργάστηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά με την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων Ίριδα Κρητικού, η οποία προσκάλεσε δεκάδες σύγχρονους εικαστικούς να συνομιλήσουν με το έργο του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πειραιά Γιάννης Χατζηαλέξης, ο Δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σκιάθου Χαρά Πασχάλη και η Ίριδα Κρητικού. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος Αναστασία Παλούμπη.
Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, προσκλήθηκαν από την επιμελήτρια διακεκριμένοι Έλληνες εικαστικοί που μελετώντας παλαιές σκέψεις, γραφές και εικόνες, δημιούργησαν συγκινητικές νέες, προχωρώντας στη σύσταση ενός διαλογικού πεδίου με ιστορικές, πνευματικές, τοπιογραφικές και συμβολικές εικαστικές αναφορές που συνδέονται με τη ζωή, τον ψυχισμό και την εργογραφία του λογοτέχνη. Η έκθεση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2024 στη Σκιάθο, στην Οικία-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στην παρακείμενη νέα προσθήκη στον πολιτισμικό χάρτη του νησιού, την Οικία-Μουσείο του Ζήση Οικονόμου, εκπληρώνοντας έναν οφειλόμενο φόρο τιμής για το σημαντικό αυτό πνευματικό τέκνο της Σκιάθου.
Ο Δήμος Σκιάθου ευχαριστεί τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για τη φιλοξενία και την υποστήριξη, την Ίριδα Κρητικού για τη συνεργασία και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στην έκθεση.
«Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ο μετέπειτα μοναχός Ανδρόνικος, εντρύφησε σε όλα τα συγγραφικά είδη της εποχής του, από την ποίηση και την εκκλησιαστική ποίηση ως το διήγημα, το μυθιστόρημα, την ταξιδιωτική περιγραφή και το θέατρο. Τα διηγήματά του διαπνέονται από έντονη θρησκευτικότητα αλλά και αγάπη για κάθε τι μικρό και θαυμαστό του φυσικού κόσμου. Με τη γυναίκα του Βασιλική Φουλάκη συναντήθηκαν κατά τις ψυχικές τους αναζητήσεις και έζησαν «παρθενίαν φυλάσσοντες», ενώ αργότερα εκάρησαν μοναχοί, ακολουθώντας το παράδειγμα των Οσίων Ανδρονίκου και Αθανασίας. Έχοντας γαλουχηθεί στη λατρευτική παράδοση της Σκιάθου, που είχε επηρεαστεί από τις πνευματικές καταβολές των κολλυβάδων, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, βαθιά θρησκευόμενος, υπήρξε επίσης λάτρης της παράδοσης, καταγράφοντας στα συγγράμματά του τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και τις πνευματικές προσωπικότητες που συνάντησε στα ταξίδια του στα κέντρα της Ορθοδοξίας – την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, την Παλαιστίνη και το Άγιον Όρος», σημειώνει στο επιμελητικό κείμενο η Ίρις Κρητικού.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:
Μαρίνα Βλαχάκη, Ειρήνη Βογιατζή, Νεκταρία Γιακμογλίδου, Φάνης Γουλής, Κατερίνα Γραφανάκη, Παναγιώτης Δαραμάρας, Ελισάβετ Δερβένη, Δικαία Δεσποτάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Κωστής Ζούχας, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Μαρία Καλαντζή, Δέσποινα Καλλιγά, Ελπινίκη Καμόσου, Κατερίνα Κασσαβέτη, Γεωργία Κοκκίνη, Γιώργος Κόρδης, Μαρία Κοσμίδου, Παρασκευή Κουτούμπα, Κωνσταντίνος Κουτούμπας, Τάσος Λιακόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Αναστάσης Μαδαμόπουλος, Λυδία Μαργαρώνη, Σίσσυ Μαρίνου, Δέσποινα Μιτζέλου, Γιώτης Μπαλοδήμος, Μάνος Μπατζόλης, Μάνθος Μποζόρης, Μαίρη Νταγιαντά, Ισαβέλλα Ντάσση, Χρίστος Παπαδάκης, Αρίσταρχος Παπαδανιήλ, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Χριστίνα Παπαθέου, Δημήτρης Παπανικολάου, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Πάστρα, Μπάμπης Πυλαρινός, Αλεξάνδρα Ρηγανά-Καρυοφύλλη, Μιχάλης Σακαλής, Ιφιγένεια Σδούκου, Αφροδίτη Σεζένια, Ζωή Σεκλειζιώτη, Αντωνία Σιμάτου, Βασίλης Σούλης, Αναστασία-Ζωή Σουλιώτου, Κατερίνα Σταθάτου, Μαρίνα Στελλάτου, Ιωάννα Τερλίδου, Νίκος Τριανταφύλλου, Αθηνά Χατζή.
Δείτε φωτογραφίες: