Οι σταθμοί της εκπαιδευτικής ιστορίας της Μαγνησίας σε ένα ξεχωριστό ημερολόγιο

Παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Μαγνησίας η συλλεκτική έκδοση-ημερολόγιο της Μαγνήτων Κιβωτού για το 2025, με τίτλο «Εκπαίδευση & Πολιτιστική Κληρονομιά- Εκπαιδευτικοί φορείς, πρόσωπα και γεγονότα». Στο ημερολόγιο
παρουσιάζονται φορείς, πρόσωπα και γεγονότα που αποτελούν σταθμούς της εκπαιδευτικής ιστορίας στη Μαγνησία, ενώ αναδεικνύονται επίσης προσωπικότητες και εκπαιδευτικοί που δραστηριοποιήθηκαν μετά το 1920 τόσο στην εκπαίδευση όσο και στον πολιτισμό.

Για την έκδοση μίλησαν η Υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο Καθηγητής Νεοελληνικής Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Αντώνης Σμυρναίος, ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, επιμελητής της έκδοσης και οργανωτικός γραμματέας του φορέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός».

Από τον Χείρωνα έως τα εξατάξια γυμνάσια
Πρώτος σταθμός στο πρώτο μέρος της έκδοσης είναι η μυθολογία και ο Χείρωνας και στο δεύτερο παρουσιάζεται η εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, όπου παρουσιάζονται πτυχές του Ελληνομουσείου Ζαγοράς (Σχολείο του Ρήγα) και της Σχολής των Μηλεών που είχαν διαδραματίσει καίριο ρόλο αυτή την περίοδο. Παράλληλα, παρουσιάζονται πτυχές της Σχολής των Μηλεών, με σημαντικούς δασκάλους όπως ο Άνθιμος Γαζής, ο Γρηγόριος Κωνσταντάς και ο Δανιήλ Φιλιππίδη, οι οποίοι αποτέλεσαν σημείο σύγκλισης και διάδοσης των νέων ιδεών.


Ο τρίτος σταθμός του πρώτου μέρους της έκδοσής είναι ο Ρήγας Βελεστινλής κι ακολούθως, ο τέταρτος σταθμός της έκδοσής είναι ο Ζαγοριανός Θεόδωρος Αφεντούλης.
Στην ίδια ενότητα, η έκδοση πραγματεύεται την ανάπτυξη των παρθεναγωγείων στη Μαγνησία κατά τον 19ο αιώνα, με την ίδρυση και λειτουργία οκτώ παρθεναγωγείων, όπως στον Βόλο, την Τσαγκαράδα, την Πορταριά και την Αγιά. Στον πέμπτο σταθμό της έκδοσης γίνεται ειδική μνεία για τα Παρθεναγωγεία Ζαγοράς και Αγιάς και την Οικοκυρική Σχολή Ζαγοράς.


Ο έκτος σταθμός της έκδοσης είναι το Ανώτερο Δημοτικό Παρθεναγωγείο του Βόλου και ο έβδομος σταθμός περιλαμβάνει την Εμπορική Σχολή και τις μετεξελίξεις της σε Οικονομικό Γυμνάσιο και στη συνέχεια σε Τεχνικό Λύκειο, την Αχιλλοπούλειο Εμπορική Σχολή, το Ιδιωτικό Εκπαιδευτήριο Νικολάου Νικολαΐδη, την Ελληνογαλλική Σχολή Βόλου-Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Σχολείο «Άγιος Ιωσήφ» και το πέρασμα του Βάρναλη από το Σχολαρχείο της Αργαλαστής.
Ο τελευταίος σταθμός της περιήγησης αφορά στην περίοδο του Μεσοπολέμου (1920-1940), κατά τη διάρκεια της οποίας η εκπαίδευση στον Βόλο γνώρισε ουσιαστικές εξελίξεις με τη δημιουργία νέων σχολείων και την εφαρμογή εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η εξατάξια μορφή των δημοτικών και γυμνασίων το 1929.
Το δεύτερο μέρος της συλλεκτικής έκδοσης αφορά σε πρόσωπα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού της Μαγνησίας που δραστηριοποιήθηκαν έντονα από το 1950 και έπειτα.