Παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαριάντζελας Χατζησταματίου “Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος”

Στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου παρουσιάζεται αύριο Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στις 19:00, η δίγλωσση έκδοση της Μαριάντζελας Χατζησταματίου με τίτλο «Τα τραγούδια του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων».

Το βιβλίο, από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια, με τη στήριξη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής του Ολοκαυτώματος που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν στον Βόλο.

Στην εκδήλωση για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Ξένια Ελευθερίου, Επιστημονική υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Αρετή Τζανετοπούλου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, Γιώργος Αντωνίου, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Α.Π.Θ. και η συγγραφέας-υψίφωνος Μαριάντζελα Χατζησταματίου.

Η έκδοση παρουσιάζει τα τραγούδια που έγραψαν Ελληνες Εβραίοι κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος, βασισμένα σε γνωστές μελωδίες. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: από το γκέτο της Θεσσαλονίκης, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα τραγούδια που έγραψαν οι ελάχιστοι επιζώντες. Περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία, στίχους και QR κωδικό για ακρόαση. Η μουσική αποδόθηκε από το σχήμα Pellegrinaggio al levante με φιλική συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Βόλου.

Το υλικό της έκδοσης προέκυψε μετά από πολυετή έρευνα της Μαριάντζελας Χατζησταματίου μέσα από μαρτυρίες επιζώντων, μέσα από τη βιβλιογραφία του Ολοκαυτώματος, καθώς και μέσα από το αρχείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Τα τραγούδια, ή μάλλον οι στίχοι τους, λειτουργούν σαν κάψουλες πληροφοριών που μέσα τους κλείνουν τον κόσμο όπως τoν έβλεπαν οι άνθρωποι αυτοί στις πιο ζοφερές στιγμές της ύπαρξής τους, σημειώνεται στο βιβλίο.

Η συγγραφέας


Η Μαριάντζελα Χατζησταματίου είναι μονωδός, ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και ερμηνεία της εβραϊκής μουσικής παράδοσης στην Ελλάδα.

Έχει σπουδάσει μουσική ερμηνεία με ειδίκευση στην φωνή (πτυχία και μεταπτυχιακό στις ΗΠΑ) και είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Ως επικεφαλής δύο ερευνητικών προγραμμάτων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης έχει κυκλοφορήσει τον δίσκο Άγνωστοι μουσικοί θησαυροί των Ελλήνων Εβραίων, καθώς και την παρούσα έκδοση συνοδεία ηχογραφημένου υλικού.

Συνεργάζεται με φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο ως ερμηνεύτρια όσο και ως ερευνήτρια.

Είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού συνόλου Pellegrinaggio al levante Ensemble, το οποίο ειδικεύεται στην παλιά μουσική διατηρώντας όμως μία επαφή με την παράδοση της Ανατολής.