Ο Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου παρουσιάζει ημερολόγιο και λεύκωμα, δυο ξεχωριστές εκδόσεις 

Ο Πολιτιστικός & Εξωραϊστικός Σύλλογος Κερασιωτών Πηλίου παρουσιάζει το ημερολόγιο 2025, καθώς και το 2ου λεύκωμα, δύο εκδόσεις αισθητικά και ποιοτικά άρτιες, με το Δ.Σ. του Συλλόγου να δηλώνει υπερήφανο, διότι για ακόμη μια χρονιά καταθέτει στη δημόσια σφαίρα δύο εκδόσεις που απαίτησαν κόπο και χρόνο, αλλά και τη συνεργασία πολλών ατόμων για την επίτευξη τους.

Η παρουσίαση των εκδόσεων αυτών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19:00 στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου, στο κτήριο Σπίρερ (Μικρασιατών 81). Για το ημερολόγιο την εισήγηση και αναφορά θα αναλάβει η Πρόεδρος Ελένη Παπαδημητροπούλου, ενώ για το λεύκωμα οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Ξάνθιππος Μήτσιος και Βασίλειος Σπηλιώτης. Χαιρετισμό θα κάνει και ο καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Μανωλίδης.

Το ημερολόγιο 2025 είναι αφιερωμένο στο τελευταίο φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα του Πηλίου, στην ενιαία περιοχή Βορείου Πηλίου – Κάρλας. Αυτό είναι μια πολυτελής έκδοση με μία φωτογραφία για κάθε μήνα και θέμα τη φωτογραφική αποτύπωση ορεινών και λιμναίων φυσικών και πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας. Έχει τίτλο «Βόρειο Πήλιο – Κάρλα: Ωδή στον φυσικό πλούτο και στην πολιτιστική κληρονομιά του βουνού μας» και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας και γενναιοδωρίας φωτογράφων της περιοχής μας. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν ανιδιοτελώς και μεγαλόδωρα, φωτογράφοι που χρόνια τώρα αναδεικνύουν με το έργο τους τη μοναδικότητα και το μεγαλείο αυτού του χώρου. Η Βάσω Λεπίδα, η Μέλλω Λυχναρά – Τουφεξή, η Γεωργία Μαραϊδώνη, ο Αντώνης Παναγιώτου, η Νίκη Σβολιαντοπούλου και η Μαρία Στυλιανίδου είναι οι φωτογράφοι που διαμορφώνουν το φετινό ημερολόγιο προσφέροντας καθένας απ’ αυτούς δύο φωτογραφίες που καταλαμβάνουν αντίστοιχους μήνες.

Όσον αφορά το λεύκωμα είναι μια ιδέα που οφείλεται στα μέλη του Φορέα και η οποία στηρίζεται στην ερευνητική εργασία που συντάχθηκε το 2017 από τους τότε φοιτητές Αρχιτεκτονικής Ξάνθιππο Μήτσιο και Βασίλειο Σπηλιώτη. Το λεύκωμα έχει την αιγίδα και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και τίτλο «Άνω Κερασιά Πηλίου: Περιήγηση και καταγραφή στον “Ιστορικό τόπο”». Μέσα στις σελίδες του γίνεται μια αναδρομή στην ιστορία του χωριού, καταγράφεται η μέθοδος της εργασίας, οι κατευθυντήριες γραμμές και τα εργαλεία της και σημειώνονται τα επιστημονικά ευρήματα και αποτελέσματα της. Σε παράλληλη διάταξη κινείται και αποτυπώνεται φωτογραφικά το χθες και το σήμερα, δίνοντας μια διαχρονική εικόνα της εγκατάλειψης και της φθοράς του χωριού. Η παρούσα έκδοση έδωσε και την αφορμή για τη συγκέντρωση ενός φωτογραφικού υλικού, πιθανότατα απαραίτητου για μελλοντική χρήση. Συνοδοιπόρος και αρωγός σε αυτή την προσπάθεια υπήρξε η φωτογράφος και καλή φίλη του χωριού Μαρία Στυλιανίδου.

Ο Φορέας, όπως τονίζουν τα μέλη του, θα εξακολουθεί να βάζει στον δημόσιο λόγο θέματα που σχετίζονται με την απτή και άυλη πολιτιστική κληρονομιά, μιας περιοχής που αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για αναζωογόνηση και αλλαγή του τουριστικού προϊόντος του Πηλίου. Ενάντια σε κάθε παγιωμένη αντίληψη περί «ανάπτυξης» και σε κάθε τάση που υπάρχει για την περαιτέρω «αστικοποίηση» του βουνού, ο Σύλλογος μας θα επιμένει να αναδεικνύει τη βάση και τη ρίζα του Πηλίου, που είναι ο πολιτισμός του, η παράδοση του, η ιστορία του, το ανυπέρβλητο περιβάλλον του. Η εκδήλωση της 6ης Φεβρουαρίου 2025 έχει και αυτή την ανάγνωση, δηλαδή της πρότασης για επιστροφή στις αληθινές αξίες του βουνού.