Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει ρομπότ για να ψάξει για νερό στο Φεγγάρι

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει ένα ιπτάμενο ρομπότ στην άλλη πλευρά του φεγγαριού το επόμενο έτος για να αναζητήσει νερό που θα μπορούσε να αποτελέσει το κλειδί για τη μελλοντική εξερεύνηση της Σελήνης, καθώς η χώρα προωθεί το φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα.

Ο ρομποτικός «ιπτάμενος ανιχνευτής» θα αναπτυχθεί στον σεληνιακό νότιο πόλο στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e-7 της Κίνας, η οποία στοχεύει να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην προσεδάφιση αστροναυτών στο φεγγάρι εντός πέντε ετών, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα.

Η Κίνα έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να καθιερωθεί ως σημαντικός παίκτης στο διάστημα – έναν τομέα στον οποίο τα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, αναζητούν όλο και περισσότερο όχι μόνο για επιστημονικό όφελος, αλλά και με γνώμονα τους πόρους και την εθνική ασφάλεια.

Ωστόσο, η εύρεση νερού στο φεγγάρι δεν θα ήταν κάτι καινούργιο. Πέρυσι, Κινέζοι επιστήμονες βρήκαν νερό σε δείγματα εδάφους από το σεληνιακό σκάφος Chang’e-5, ενώ διαστημικά σκάφη της NASA και της Ινδίας έχουν εντοπίσει στο παρελθόν αυτό που πιστεύουν ότι είναι νερό στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Αλλά ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μόνο ο πάγος – που πιστεύεται ότι διατηρείται βαθιά σε κρατήρες στην άλλη πλευρά του φεγγαριού – θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηρίξει μελλοντικές σεληνιακές αποστολές ως πηγή νερού για τους αστροναύτες.

Και η αναζήτηση σεληνιακού πάγου αποτελεί μέρος των προετοιμασιών της Κίνας για την κατασκευή μιας ερευνητικής βάσης στο νότιο πόλο της σελήνης, δήλωσαν Κινέζοι ειδικοί του διαστήματος στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

«Υπάρχουν κάποιες πολύ βαθιές σπηλιές στο νότιο πόλο του φεγγαριού και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει νερό εκεί», δήλωσε στο CCTV ο Wu Weiren, επικεφαλής σχεδιαστής του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης. «Ελπίζουμε ότι ο ιπτάμενος ανιχνευτής μπορεί να πραγματοποιήσει επιτόπιες επιθεωρήσεις σε μία ή δύο σπηλιές μετά την προσεδάφιση».

Η εύρεση κοιτασμάτων πάγου θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής στο φεγγάρι μια μέρα, είπαν οι Κινέζοι εμπειρογνώμονες, προσθέτοντας ότι θα μειώσει σημαντικά το κόστος των διαστημικών αποστολών – και θα υποδηλώσει την πιθανότητα εξωγήινης ζωής.

Άλλοι ειδικοί έχουν δηλώσει στο παρελθόν στο CNN ότι αν και οι ανακαλύψεις σεληνιακού νερού ανοίγουν πόρτες για μελλοντική εξερεύνηση, δεν μπορούμε ακόμη να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ευρήματα για να φυτέψουμε καλλιέργειες στο φεγγάρι ή να εξάγουμε πόσιμο νερό- αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως το πόσο άφθονο είναι το νερό και τη χημική μορφή που παίρνει.

Ιπτάμενο ρομπότ
Η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από ολοένα και πιο σύνθετες ρομποτικές σεληνιακές αποστολές, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης επιστροφής σεληνιακών δειγμάτων από την άλλη πλευρά του φεγγαριού πέρυσι.

Έχει βάλει στόχο να γίνει η δεύτερη χώρα που θα προσεδαφίσει αστροναύτες στο φεγγάρι, λέγοντας ότι η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της θα πραγματοποιηθεί «μέχρι το 2030».

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η αποστολή Chang’e-7 που έχει προγραμματιστεί για το 2026 έχει ως στόχο να πραγματοποιήσει την πιο λεπτομερή έρευνα του σεληνιακού νότιου πόλου, χρησιμοποιώντας έναν τροχιοδρόμο, ένα σκάφος προσεδάφισης, ένα όχημα – και τον ιπτάμενο ανιχνευτή.

Το ιπτάμενο ρομπότ μπορεί να λυγίσει τα πόδια του και να προσγειωθεί με παρόμοιο τρόπο με τον άνθρωπο που πηδάει από ύψος, δήλωσαν οι Κινέζοι ειδικοί στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, αν και οι αναφορές δεν διευκρίνισαν πόσα πόδια έχει.

Η συσκευή αναμένεται να πραγματοποιήσει τουλάχιστον τρία άλματα από ηλιόλουστες περιοχές σε σκιερούς κρατήρες για να διεξάγει λεπτομερείς αναλύσεις και ενδεχομένως να προσδιορίσει τη θέση, την ποσότητα και την κατανομή του πάγου, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο σεληνιακός πάγος βρίσκεται στις πιο σκοτεινές και ψυχρές περιοχές στους πόλους, στις σκιές των κρατήρων, όπου το ηλιακό φως δεν φτάνει ποτέ λόγω της κλίσης του άξονα της σελήνης. Οι θερμότερες θερμοκρασίες σε αυτές τις περιοχές δεν ξεπερνούν τους αρνητικούς 250 βαθμούς Φαρενάιτ.

Ο Tang Yuhua, αναπληρωτής επικεφαλής σχεδιαστής της αποστολής Chang’e-7, δήλωσε ότι αυτές οι σκληρές συνθήκες θα δοκιμάσουν σοβαρά το ιπτάμενο ρομπότ.

«Η εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα υπό αυτές τις συνθήκες αποτελεί μεγάλη πρόκληση», δήλωσε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Πηγή: newsbomb.gr