Ο πρόεδρος της τοπικής Ισραηλιτικής κοινότητας, κ. Μαρσέλ Σολομών, εξέφρασε την πικρία του προς τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης διότι υπήρξε δημόσια τοποθέτηση για την απουσία ονομαστικής αναφοράς στους πραγματικούς διασώστες των Εβραίων του Βόλου στη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, κατά την εκδήλωση του Ολοκαυτώματος. Ο ΣΙΜΕΑ διαμαρτυρήθηκε, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του, διότι τα τελευταία χρόνια συστηματικά ξεχνιέται το όνομα της αντιστασιακής οργάνωσης που συνέβαλε στην διάσωση, δηλαδή το ΕΑΜ -ΕΛΑΣ.
Ο κ. Σολομών δήλωσε πως αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην περσινή του ομιλία, για να κατευνάσει τα πνεύματα, αλλά ο ΣΙΜΕΑ απαντά ότι “πέρυσι το ανέφερε αφού όμως είχαμε πρόπερσι διαμαρτυρηθεί και προειδοποιήσει δημόσια. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να ακούγονται οι λέξεις ΕΑΜ –ΕΛΑΣ. Είναι αυτές που δεν αναγνώρισαν την ΕΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και αποχώρησαν από τη Βουλή όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την αναγνώρισε με νόμο το 1982. Δεν περιμένουμε όμως τέτοια στάση και από ορισμένους απογόνους των διασωθέντων Εβραίων συμπολιτών μας. Θεωρούμε ότι το ΔΣ της τοπικής Ισραηλιτικής κοινότητας όφειλε να είναι πιο προσεκτικό στη διατήρηση της ιστορικής αλήθειας και της συλλογικής μνήμης.
Σε ότι αφορά τον καλεσμένο ομιλητή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Βιτάλ με την συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ίδια μέρα, είχε προϊδεάσει για τον φανατισμό του, όταν χαρακτήριζε «άθλια» την εκεχειρία στην πολύπαθη Παλαιστίνη, με την οποία ωστόσο όλες οι πλευρές είχαν ανακουφιστεί.
Στην ομιλία του δε ο κ. Βιτάλ αναφέρθηκε επιλεκτικά στα ιστορικά γεγονότα. Αγνόησε ότι όσοι παρευρισκόμαστε στο μνημόσυνο του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ το κάνουμε για έναν και μόνο λόγο: για να τιμήσουμε τα έξι εκατομμύρια αφανισμένων Εβραίων από τα αρρωστημένα μυαλά της ναζιστικής θηριωδίας. Αντιεπιστημονική, τέλος, και αποκρουστική η αναφορά του ομιλητή, και μάλιστα καθηγητή ιατρού, σε αντισημιτισμό «γονιδιακής» προέλευσης! Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το ακροατήριο περιλαμβάνει και μαθητές.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΙΜΕΑ, ως σύλλογος Ιστορίας και Μνήμης, θα συνεχίσει να τιμά τα έξι εκατομμύρια των αφανισμένων Εβραίων του Ολοκαυτώματος ανεξάρτητα από τις σύγχρονες πολιτικές του κράτους του Ισραήλ. Περαιτέρω αντιδικία με την τοπική κοινότητα δεν επιθυμούμε. Ας αφουγκραστούν μόνοι τους την κοινωνία”.
Η προπέρσινη ανακοίνωση του ΣΙΜΕΑ εδώ: https://www.facebook.com/simea2016/posts/pfbid02RZieCHSrXpTdt7Les957RmrQLVuC5QFiHak2HCsK4ssvEnzStb3DhWanBeGWiPykl