Ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοργανώνουν συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο «Βαγγέλης Παπαθανασίου» στο Βόλο.
Σολίστ ο παγκοσμίου φήμης πιανίστας και Επίκουρος Καθηγητής του Τ.Μ.Ε.Τ. Παν/μίου Μακεδονίας, Γεώργιος Λαζαρίδης.
Στη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα που θα διανθίζεται από μεγάλους συνθέτες, όπως Beethoven, Mozart, αλλά και από τα πιο γνωστά και όμορφα μουσικά έργα της κλασικής μουσικής.
Την Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Καθηγητής του Τ.Μ.Ε.Τ. Γεώργιος Βράνος.
Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει αύριο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025, στις 12.00 το μεσημέρι ακριβώς, από την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.ticketservices.gr. με συμβολική τιμή εισιτηρίου 2€.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της συναυλίας:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Α΄ΜΕΡΟΣ
W.A. MOZART (1756-1791): Εισαγωγή στην όπερα “Don Giovanni”
L.V.BEETHOVEN (1770-1827): Κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.3, σε Ντο ελάσσονα, Οp.37 Allegro con brio Largo Rondo. Allegro-Presto Σολίστ: Γεώργιος Λαζαρίδης
Β’ ΜΕΡΟΣ
L.V.BEETHOVEN (1770-1827): Συμφωνία αρ.2 σε Ρε Μείζονα, Op.36 Adagio molto-Allegro con brio, Larghetto, Scherzo:Allegro, Allegro molto.
Διεύθυνση ορχήστρας: Γεώργιος Βράνος
Συνολική διάρκεια μουσικής 80′
BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΜΕΤ
Όταν το 1998 το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μίου Μακεδονίας δέχονταν τους πρώτους φοιτητές για να ξεκινήσουν ανώτατες μουσικές σπουδές σε ειδικεύσεις οργάνων όπως βιολί, τσέλο, κοντραμπάσο, φλάουτο κ.α., είχε την υποχρέωση σύμφωνα με τον Ιδρυτικό του νόμο, αλλά και με το πρόγραμμα σπουδών, να τους παρέχει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν ορχηστρική εμπειρία. Κάτι τέτοιο όμως τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Τμήματος ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί διότι με το σύστημα εισαγωγής που ίσχυε και δυστυχώς ισχύει μέχρι σήμερα, δηλαδή αυτό των πανελλαδικών εξετάσεων, ήταν αδύνατο να εισαχθούν φοιτητές σε όλα τα όργανα που αφορούν στην ορχήστρα. Σταδιακά όμως με την πάροδο των ετών και με το γεγονός ότι το Τμήμα ως πρωτοπόρο, έγινε ελκυστικό, εισήχθησαν αρκετοί αξιόλογοι φοιτητές που με την αρωγή διδασκόντων και μεταπτυχιακών φοιτητών κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μικρή ορχήστρα εγχόρδων και στη συνέχεια μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε και τη βάση για την υλοποίηση των οραμάτων των ιδρυτών του ΤΜΕΤ, τη δημιουργία δηλαδή μεγάλων οργανικών και φωνητικών συνόλων. Έκτοτε το σύνολο πραγματοποιεί σε ετήσια βάση συναυλίες στο Παν/μιο, αλλά και στις μεγάλες αίθουσες συναυλιών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας, καθώς και στο εξωτερικό, δίνοντας πολλές φορές τη δυνατότητα σε νέους μουσικούς- ερμηνευτές, συνθέτες- να απλώσουν το ταλέντο τους και να αποκτήσουν πλούσιες εμπειρίες προβάλλοντας παράλληλα και κάνοντας γνωστά στο ευρύ κοινό, έργα του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Από το 2010 την Συμφωνική Ορχήστρα διευθύνει ο Καθηγητής Γ.Βράνος.
Ο Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης
(Θεσσαλονίκη,1978)αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 40 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στην διεθνή μουσική σκηνή ως πιανίστας, συνθέτης, παιδαγωγός αλλά και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών θεσμών.
Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με την Κατερίνα Αστεριάδου και αποφοίτησε με δίπλωμα πιάνου στην τάξη της Δόμνας Ευνουχίδου. ΣτοΛονδίνο μελέτησε κοντά στους Yonty Solomon, Alfred Brendel και Ruth Nye. Δούλεψε επίσης με τον Douglas Finch και την Noretta Conci Leech. Σύνθεση σπούδασε κοντά στον Χρήστο Σαμαρά, τον Edwin Roxburgh και τον Daryl Runswick. Υπήρξε υπότροφος της Βασιλομήτωρος Ελισάβετ, των Ιδρυμάτων Λεβέντη, Hattori, Solti, Ωνάση κ.α.
Δεινός αυτοσχεδιαστής, ξεκίνησε να δημιουργεί μουσική στο πιάνο από την ηλικία των τεσσάρωνετών.Έγραψετηνπρώτητουσύνθεσησταπέντε,ενώσταέξιέδωσετηνπρώτησυναυλίαμεδικά του έργα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Τρία χρόνια αργότερα, η Ελληνική Ραδιοφωνία τον αναγνώρισε ως “παιδί θαύμα” με ειδικό αφιέρωμα στην εκπομπή της Ειρήνης Σαλονικιού. Σε ηλικία έντεκα χρονών, εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό “Νέοι Σολίστ της Ευρώπης” στις Βρυξέλλες, όπου απέσπασε το πρώτο βραβείο.
Έκτοτε, από το 1989 έως σήμερα, διανύει λαμπρή καριέρα που τον έχει οδηγήσει από τις ΗΠΑ και το Μεξικό, έως την Ευρώπη, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, και σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως οι Royal Albert Hall, Carnegie Hall, Wigmore Hall, Muzikverein, Kölner Philharmonie κ.α.
Οι εκτελέσεις του χαρακτηρίζονται «υπεράνω σύγκρισης» (BBCMusicMagazine, AdrianJack) και «τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη μοναδικότητά τους ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (Grammophone Music Magazine). Έχει τιμηθεί με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, με το Chappell Medal του Βασιλικού Κολλεγίου στο Λονδίνο, με τον τίτλο Steinway Artist και με πλήθος άλλων διακρίσεων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει δίσκους με διεθνή αναγνώριση και έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίεςσεφεστιβάλκαιμεγάλαμουσικάκέντραόλουτουκόσμου,ενώέχεισυμπράξειμε κορυφαίεςορχήστρεςμεταξύτωνοποίωνηΦιλαρμονικήτηςΑγίαςΠετρούπολης,ηΒασιλική ΦιλαρμονικήτουΛονδίνου,ηΦιλαρμονικήτηςΓαλλικήςΡαδιοφωνίαςκαιπολλέςάλλες.Έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Mikko Franck, IngoMetzmacher, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και σπουδαίοι Έλληνες μαέστροι. Συνέπραξε επίσης με παγκοσμίου φήμης σύνολα μουσικής δωματίου και καλλιτέχνες, όπως τα κουαρτέτα Medici και Ysaÿe, ο Λεωνίδας Καβάκος, η Barbara Hendricks, ο Michael Tilson Thomas, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Cyprien Katsaris, η Μαρία Φαραντούρη, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο Μίνως Βολανάκης κ.α.
Ο Γιώργος Λαζαρίδης έχει παραδώσει σεμινάρια σε πανεπιστήμια της Αγγλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας, της Μαλαισίας κ.α., ενώ έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, όπως οι διαγωνισμοί Maria Callas, Gina Bachauer, Sussex Internatiobal κ.α. Είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
O Γεώργιος Βράνος
Ο Γεώργιος Βράνος γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2010 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής, το 2015 Αναπληρωτής Καθηγητής και το 2019 Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, με γνωστικό αντικείμενο τη «Διεύθυνση Ορχήστρας». Από το 2014-2017 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ενώ συνεργάζεται και με τις μεγάλες ελληνικές συμφωνικές ορχήστρες, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τη συμφωνική ορχήστρα της Κύπρου. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, τάξη του H. Michael, όπου σπούδασε με υποτροφία του Ιδρύματος «Α. Ωνάσης».
Έχει διατελέσει 1.Αρχιμουσικός και αναπληρωτής Γενικός Μουσικός Διευθυντής (Generalmusikdirektor) στην Όπερα του Regensburg (2003-2008) και στην Κρατική Όπερα του Coburg (2008-2010), όπου ήταν και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Coburg, ενώ το 2004-2005 διετέλεσε Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Όπερα του Regensburg (G.M.D.) και 2. αρχιμουσικός στην Όπερα του Pforzheim (1997-2003). Στο χώρο του Ορατορίου, έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρακολούθηση Μeisterkurs στον περίφημο μαέστρο H.Rilling.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. , επεκτάθηκαν οι συνεργασίες της ορχήστρας με άλλους πολιτιστικούς φορείς της πόλης, προξενεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.α. ενώ πραγματοποιήθηκαν και συναυλίες για πρώτη φορά σε χώρους, όπως αυτή στο φαράγγι της Ρόκκα-Κισσάμου στην Κρήτη, όπου τη συναυλία της Κ.Ο.Θ. παρακολούθησαν 6000 θεατές, αλλά και η κορυφαία συναυλία με 160 συντελεστές στην Herkulessaal του Μονάχου στη Γερμανία εις μνήμη των εβραίων θυμάτων από τη Θεσσαλονίκη κατά το ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το κόστος της οποίας ανέλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας.
Τον Ιανουάριο 2017 τιμήθηκε ο Γ.Βράνος από το Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης για την συνεργασία του ως Διευθυντής της Κ.Ο.Θ. με τους φοιτητές μουσικών σπουδών του Παν/μίου στα πλαίσια της Πρακτικής Άσκησης της Κ.Ο.Θ.
Από το 2019-2023 διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Παν/μίου Μακεδονίας.