Αθώοι κρίθηκαν για την κακοποίηση της τρίχρονης κόρης τους δύο 20χρονοι γονείς, μετά από καταγγελία νηπιαγωγού ότι το παιδί έφερε μώλωπες στο πρόσωπο. Το δικαστήριο πείστηκε ότι οι τραυματισμοί οφείλονται στην υπερκινητικότητα του παιδιού.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των δυο 20χρονων γονιών λέγοντας ότι οι πράξεις της κακοποίησης και της έκθεσης για τις οποίες κατηγορούνται, προϋποθέτουν πρόθεση ώστε να προκληθούν βλάβες και διακινδύνευση της ζωής.
Στην προκειμένη περίπτωση προέκυψε:
-όσον αφορά την σωματική βλάβη, ότι είναι πειστική η εξήγηση που δόθηκε για έγκαυμα του παιδιού στην πλάτη. Δηλαδή, υπήρξε ατύχημα καθώς την ώρα που η μητέρα προετοίμαζε το μπάνιο της, η μικρή άνοιξε το καυτό νερό
-όσον αφορά τους μώλωπες και ιδίως στο πρόσωπο, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ασυνήθεις, το δικαστήριο έκρινε – σύμφωνα και με την ιατρική γνωμάτευση της παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου – ότι παρατηρήθηκαν μεν κυκλικοί μώλωπες στα δύο μάγουλα, αυτοί όμως δεν είναι συμβατοί με πρόκληση σωματικής βλάβης. Δεν προκύπτουν από χέρι αλλά οι μώλωπες είναι συμβατοί με τραυματισμό από παιδικό παιχνίδι, που η 3χρονη “έσερνε” επάνω στο πρόσωπό της.
Σύμφωνα με τον Εισαγγελέα, σε κάθε περίπτωση δεν προέκυψε η αντικειμενική υπόσταση των πράξεων. Για τους λόγους αυτούς πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων και το δικαστήριο τους απάλλαξε από τις κατηγορίες λόγω αμφιβολιών.
Η δίκη
Το δικαστήριο εξέτασε σήμερα την υπόθεση και ο δικηγόρος του ζευγαριού κ. Δημουλάς, κατέθεσε τις εκθέσεις από την πρόνοια και την ψυχιατρική κλινική δηλώνοντας πως δεν καταγράφεται κακοποιητική συμπεριφορά στο παιδί, αλλά ούτε και ύπαρξη εχθρικού περιβάλλοντος.
Η 20χρονη μητέρα που κατηγορήθηκε για κακοποίηση προσκόμισε στο δικαστήριο το πλαστικό παιχνίδι με το οποίο απέκτησε τις μελανιές η τρίχρονη κόρη της.
«Με αυτό το παιχνίδι χτύπησε το πρόσωπο της», ισχυρίστηκε η μητέρα, και συνέχισε:
«Είναι πάρα πολύ ζωηρή. Μπορεί να φεύγω να πάω μέχρι την τουαλέτα και να γίνεται μάχη. Νευριάζω μαζί της, αλλά ποτέ δεν την άγγιξα. Μέχρι να πάω να πάρω το μπουρνούζι για να την βγάλω από το μπάνιο, η μικρή άνοιξε το νερό στο καυτό και κάηκε. Ούτε ο σύντροφος μου δεν θα την ακουμπούσε ποτέ. Είναι πολύ ήρεμος».
Ο συνομήλικος σύντροφος της 20χρονης κατέθεσε πως γνώριζε ότι το παιδί είχε κάποιες μελανιές από το παιχνίδι. «Ήμουν στην δουλειά, δεν είδα πως έγιναν, αλλά η μικρή είναι ζωηρή. Παιδί είναι, θα χτυπήσει», ανέφερε.
Η κατάθεση της νηπιαγωγού
Η εκπαιδευτικός προσχολικής εκπαίδευσης, που κατήγγειλε πως η τρίχρονη είχε μελανιές στο κορμάκι της και ξεκίνησε η διαδικασία δίωξης κατά των γονέων, κατέθεσε πως το παιδί στην έναρξη της χρονιάς είχε μια επιθετική συμπεριφορά, χτυπούσε, έσπρωχνε και δεν μπορούσε να αλληλεπιδράσει με άλλα παιδιά. Ενημερώθηκε η μητέρα και τον Οκτώβριο το παιδί άρχισε να εντάσσεται στο περιβάλλον, αλλά πήγαινε ατημέλητο και μερικές φορές με βρώμικα ρούχα.
Στην πρώτη ενημέρωση των γονέων και ενώ το παιδί είχε ένα μήνα στο σχολείο, η μητέρα είπε ότι η 3χρονη πάσχει από επιληψία, ενώ η εκπαιδευτικός δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτό.
«Μου είπε θα πρέπει να έχει ένα φάρμακο μαζί του, που θα χρειαστεί να λάβει αν πάθει κρίση, αλλά δεν μας έδωσε το φάρμακο. Το έδωσε μετά από αρκετή πίεση από εμάς, αφού ενημέρωσα ότι δεν θα μπορώ να δέχομαι το παιδί αν δεν έχει το φάρμακο μαζί του. Στις 31 Ιανουαρίου παρατήρησα ένα έγκαυμα στο παιδί. Μου το είπε και η μητέρα και με ενημέρωσε ότι πρέπει να του βάλουμε μια αλοιφή που είχε στην τσάντα του.
Μου είπε η μητέρα ότι το ατύχημα έγινε στο μπάνιο. Το έγκαυμα ήταν στην πλάτη, αλλά δεν υπήρχε ενημέρωση από γιατρό. Το παιδί από την άλλη, δεν μιλάει, έχει μια δυσκολία στον λόγο».
Η ίδια συνέχισε: «Στις 3 Φεβρουαρίου ήρθε με μώλωπες στο πρόσωπο δεξιά και αριστερά και στα πόδια του. Ρώτησα και στις 3 και στις 4 Φεβρουαρίου από πού είχε τις καινούργιες μελανιές σε διαφορετικά σημεία, πάλι στο πρόσωπο και στα πόδια. Και παλιότερα είχε μελανιές στα πόδια, αλλά η μητέρα έλεγε ότι πέφτει μόνο του. Στον σταθμό δεν έχει χτυπήσει ποτέ και δεν είχε ποτέ σημάδι από πτώση», είπε και κατέθεσε πως είναι ένα ζωηρό παιδάκι, αλλά δεν είχε χτυπήσει ποτέ στον παιδικό σταθμό.
Τον Ιανουάριο τα ρούχα του παιδιού μύριζαν τόσο έντονα που δεν μπορούσα να το εξυπηρετήσω. Ενημερώθηκα πως η μητέρα ήταν στο νοσοκομείο και είχε αναλάβει ο σύντροφος το παιδί.
Το παιδί περπατάει κανονικά, έχει ένα πρόβλημα στον συντονισμό χεριών-ποδιών και αποδείχθηκε ότι έχει κάποιο πρόβλημα με τα μάτια του.
Τώρα το πήγε στον οφθαλμίατρο η γιαγιά, ενώ είχαμε προτείνει εδώ και καιρό να πάει.
Τον Ιανουάριο ερχόταν με πολύ έντονη μυρωδιά τσιγάρου, μύριζε η τσάντα του».
Η γιαγιά του παιδιού και μητέρα της κατηγορούμενης, κατέθεσε πως το παιδί είναι ζωηρό και συγκεκραμένα το χαρακτήρισε «πειραχτήρι», ενώ ανέφερε πως γνώριζε για το έγκαυμα στην πλάτη, γιατί την κάλεσε η κόρη της στο κινητό της με βιντεοκλήση αμέσως μόλις συνέβη το περιστατικό.
«Παίρνει τα χερούλια από το air hockey και τα βάζει στα μάγουλα της και κάνει το τρένο.
Το κάνει αλλά δεν είναι κάτι που θα αφήσει μελανιά. Μόνο μια φορά είχε πάθει επιληψία και παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Η αγωγή που ακολουθεί είναι ένα σιρόπι που λαμβάνει πρωί- βράδυ, το οποίο της προκαλεί κάποια υπερένταση, είναι επιπλέον κινητικό το παιδί και λόγω της θεραπείας που λαμβάνει», είπε, ενώ και η πεθερά της 20χρονης υπερασπίστηκε τον γιό της, χαρακτηρίζοντάς την έναν ήσυχο άνθρωπο.