Κυκλοφορεί το βιβλίο «Πέντε μοντέλα πνευματικής καθοδήγησης στην αρχαία Εκκλησία»

Νέο βιβλίο κυκλοφορεί από την Εκδοτική Δημητριάδος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Πρόκειται για τη μελέτη του Τζωρτζ Δημακόπουλου «Πέντε μοντέλα πνευματικής καθοδήγησης στην αρχαία Εκκλησία», που αποτελεί προσαρμογή της διδακτορικής διατριβής του στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και εκδίδεται για πρώτη φορά στα ελληνικά (η αγγλική έκδοση στις Η.Π.Α. είχε πραγματοποιηθεί το 2008). Η μετάφραση έχει γίνει από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Ακαδημίας, Νικόλαο Ασπρούλη.

Η μελέτη του Τζωρτζ Δημακόπουλου εστιάζει στους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι κοινότητες των μοναχών και των λαϊκών κατανοούσαν το νόημα της πνευματικής καθοδήγησης. Τα ερωτήματα που αντιμετωπίζονται αφορούν τη συνάντηση των δύο αυτών ποιμαντικών παραδόσεων. Σε ποιο βαθμό οι ασκητικές έννοιες της ποιμαντικής καθοδήγησης επηρέασαν την Εκκλησία των λαϊκών, τον καιρό που οι μοναχοί κέρδιζαν ολοένα και μεγαλύτερη εξουσία; Με άλλα λόγια, τι πραγματικά συνέβη όταν οι μοναχοί ανήλθαν στον επισκοπικό βαθμό; Συμμορφώθηκαν άραγε οι νέοι κληρικοί στα πρότυπα ποιμαντικής μέριμνας, τα οποία βρίσκονταν ήδη σε χρήση στην Εκκλησία των λαϊκών ή μήπως έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις που ακολουθούσαν στην ασκητική κοινότητα; Και εάν επεχείρησαν να επιβάλλουν καινούργια πρότυπα για την επίβλεψη των λαϊκών, μήπως οι ποιμαντικές αυτές πρωτοβουλίες τους συνάντησαν κάποια αντίσταση; Στο βιβλίο επιχειρείται μια ιχνηλασία της σταδιοδρομίας και των αντιλήψεων πέντε σημαντικών χριστιανικών αυθεντιών: Πρόκειται για τους Μέγα Αθανάσιο, Γρηγόριο Ναζιανζηνό, Αυγουστίνο, Ιωάννη Κασσιανό και Πάπα Γρηγόριο τον Α΄ («Διάλογο»), δηλαδή για συγγραφείς, οι οποίοι διαμόρφωσαν τις μεσαιωνικές ποιμαντικές παραδόσεις σε Ανατολή και Δύση. Ο καθένας από τους πέντε αγωνίστηκε για να εξισορροπήσει την ένταση μεταξύ του ασκητικού ιδεαλισμού και των πραγματικών αναγκών των λαϊκών μελών της Εκκλησίας. Ο καθένας τους προσέφερε διαφορετικές λύσεις, κάποτε μάλιστα αποκλίνουσες, στο πρόβλημα αυτό. Η ποικιλία των μοντέλων τους σχετικά με τη πνευματική καθοδήγηση αποδεικνύει, τόσο την πολυπλοκότητα του προβλήματος, όσο και την ποικιλία που χαρακτήριζε τον αρχαίο Χριστιανισμό.

Ο Τζωρτζ Δημακόπουλος (George E. Demacopoulos) είναι καθηγητής στην έδρα Ορθόδοξων Χριστιανικών Σπουδών «Fr. John Meyendorff & Patterson Family» του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ (Νέα Υόρκη, ΗΠΑ). Είναι Συνιδρυτής και Συνδιευθυντής του Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου και Συνιδρυτής Εκδότης του επιστημονικού περιοδικού Journal of Orthodox Christian Studies. Με καταγωγή από το Τενεσί, ο Τζωρτζ Δημακόπουλος έγινε δεκτός στο Φόρντχαμ το 2002 αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη θεολογία στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ. Μαζί με τον Αριστοτέλη Παπανικολάου ίδρυσαν το Κέντρου Ορθοδόξων Χριστιανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Φόρντχαμ, το οποίο είναι το μοναδικό ερευνητικό πανεπιστημιακό Κέντρο για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Κέντρο διευκολύνει, χρηματοδοτεί και δημοσιεύει επιστημονικές εργασίες που σχετίζονται με την ευρύτερη κατανόηση του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, και έχει κερδίσει μια σειρά από επιχορηγήσεις κύρους, συμπεριλαμβανομένων του National Endowment for the Humanities, του Henry Luce Foundation, του Βρετανικού Συμβουλίου και του Leadership 100.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο κεντρικά από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου ([email protected]) και σύντομα θα βρίσκεται και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.