Συνεχίζονται για 8ο χειμώνας οι εκδηλώσεις “Χειμωνανθός”, στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, με νέες μουσικές και λοιπές καλλιτεχνικές προτάσεις. Ο “Χειμωνανθός” κάθε χρόνο εξελίσσεται, αναπτύσσεται και εντάσσει στο πρόγραμμά του ολοένα και περισσότερες μουσικές προτάσεις, αντικατοπτρίζοντας τη σύγχρονη ελληνική μουσική παραγωγή.
Η επίσημη έναρξη του «Χειμωνανθού» VΙΙΙ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 στις 20.00 στην αίθουσα “Έρση Σαράτση” του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Ένα ρεσιτάλ τραγουδιού με τους Duo Vocialo (Ιωάννα Βρακατσέλη, μέτζο-σοπράνο και Χρήστο Μαρίνο, πιάνο) με επιλεγμένα έργα σύγχρονων Ελλήνων συνθετών πλάι σε τραγούδια του Σούμπερτ, τα οποία αντλούν θέματα από το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και την ελληνική μυθολογία, τη βυζαντινή και λαϊκή μας παράδοση, καθώς και την ελληνική ποίηση. Θα παρουσιαστούν έργα των: Σούμπερτ, Τερζάκη, Γουρζή, Γ. Κωνσταντινίδη, Κουνάδη, Ξένου και Σισιλιάνου. Μια ευκαιρία για το κοινό του Βόλου να ακούσει και να γνωρίσει ξεχωριστά έργα που παρουσιάζονται εξαιρετικά σπάνια. Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί ομιλία/παρουσίαση από τον Χρήστο Μαρίνο για το πρόγραμμα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Το αναλυτικό πρόγραμμα που σπουδαστές μουσικής και το κοινό του Βόλου θα μπορεί να παρακολουθήσει όλη αυτή την περίοδο έχει ως εξής:
– Τετάρτη 5 Μαρτίου, ώρα 21.00 «Συναυλία μουσικής δωματίου για Τρίο με Πιάνο».
Ένα από τα διασημότερα σχήματα μουσικής δωματίου στην λόγια δυτική μουσική, ήδη από τα πρώτα χρόνια τουκλασικισμού είναι το τρίο με πιάνο. Ο βιολονίστας Αποστολής Μητράς, η τσελίστα Ειρήνη Μπαρούτα και ο πιανίστας Πάνος Γαλανόπουλος, προσεγγίζουν τρία έργα Ρώσων συνθετών του 19ου αιώνα, οι οποίοι μεταξύ άλλων διαμόρφωσαν τον άκρως λυρικό και μοναδικό ρωσικό ρομαντισμό. Ο πατέρας της ρωσικής μουσικής, ο Μιχαήλ Γκλίνκα, ο συνεχιστής του έργου της ομάδας των Πέντε, ντον Αρένσκι και ο σπουδαίος πιανίστας και διάσημος συνθέτης Σεργκέι Ραχμάνινοφ, συνδυάζουν της βαθειά γνώση τηςκεντρο-ευρωπαικής μουσικής παράδοσης με την λαϊκή παράδοση της Ρωσίας δημιουργώντας ένα ξεχωριστό και πάντα αναγνωρίσιμο ύφος.
– Κυριακή 9 Μαρτίου, ώρα 11.00-12.30 «Αλεατορική μουσική» Εργαστήρι μουσικής δημιουργίας για παιδιά.
Η αλεατορική μουσική εισάγει την έννοια του «τυχαίου» με τη μορφή του αυτοσχεδιασμού, την ελευθερία στη μορφή, καθώς και διαφορετικούς τρόπους μουσικής γραφής. Παιδιά ηλικίας 9-15 ετών θα έχουν την ευκαιρία βιωματικά να γνωρίσουν στο εργαστήρι μουσικής δημιουργίας πρωτοπόρα ρεύματα της μουσικής του 20ου αιώνα, να πειραματιστούν, να γράψουν, να εκτελέσουν και να ηχογραφήσουν την μουσική τους δημιουργία. Για το εργαστήριο υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, 30 άτομα με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής των ενεργών συμμετεχόντων στο εργαστήριο, ενώ η παρουσίαση του Εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 και είναι ανοιχτή για το κοινό – ακροατές. Υπεύθυνες προγράμματος: Ελένη Ιωανίδου & Ελίνα Τριανταφύλλου. Συμμετέχουν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Βόλου: Δημήτρης Θεοδωρακάκης, φαγκότο& σαξόφωνο, Ελευθερία Φραγκουδάκη, φλάουτο, Ελένη Βελέντζα, πιάνο
– Κυριακή 16 Μαρτίου, ώρα 11.00-14.00 «Δραστηριότητες μουσικής κίνησης και λόγου».
Η ιδέα για την έκδοση του βιβλίου “Δραστηριότητες μουσικής, κίνησης και λόγου. Πρακτικές εφαρμογές Μουσικοκινητικής Αγωγής Carl Orff” έχει την αφετηρία της στην ανάγκη των συγγραφέων να μοιραστούν τις δικές τους προτάσεις διδασκαλίας με κάθε δάσκαλο/α (ειδικότητας και μη) που επιθυμεί να γνωρίσει πώς εφαρμόζεται το τρίπτυχο μουσική, κίνηση, λόγος της μουσικοπαιδαγωγικής προσέγγισης Orff. Στο εργαστήριο η Βίκυ Σαχπάζη θα ‘ζωντανέψει’ τις σελίδες του βιβλίου μέσα από επιλεγμένες δράσεις – παραδείγματα.Εισήγηση: Βίκυ Σαχπάζη. Για το εργαστήριο υπάρχει περιορισμένος αριθμός συμμετοχόντων, 30 άτομα και είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής των ενεργών συμμετοχόντων στο εργαστήριο. Με το πέρας του εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
– Σάββατο 22 Μαρτίου, ώρα 20.30 «The Joy of Music» Ρεσιτάλ Κλαρινέτου / Πιάνου» με τον Άγγελο Πολίτη, Κλαρινέτο και την Ελένη Νταφέκα, Πιάνο.
Τι αποζητά άραγε το κοινό από μια συναυλία; Τι σκέφτεται και τι αισθάνεται κατά τη διάρκεια της ακρόασής της; Πολλές φορές εμείς οι μουσικοί αναρωτιόμαστε εάν έχει επιτευχθεί μια ουσιαστική ψυχαγωγία και εάν το μήνυμα μεταδόθηκε μέσα από τις μελωδίες και τους ρυθμούς. Σε ένα ταξίδι που διαρκεί λίγο αλλά προσφέρει τόσα στις ψυχές των ανθρώπων, ένιωσε το κοινό εντέλει τη χαρά της μουσικής; Αυτό επιθυμούν να προσφέρουν ο Άγγελος Πολίτης και η Ελένη Νταφέκα σε ένα πρόγραμμα με πολλά στοιχεία Τζάζ αλλά και Τάνγκο, σε έργα των Leonard Bernstein, Joseph Horovitz,A.J Priolo και Bela Kovacs.
– Τετάρτη 26 Μαρτίου, ώρα 21.00 η «Συναυλία καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου»
– Σάββατο 29 Μαρτίου, ώρα 20.30 «Συναυλία Μουσικής Δωματίου με το Alter Sonus Trio», με τους: Κώστας Σίσκο, κόρνο, Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλοκαι Κώστα Χάρδα, πιάνο. Το τρίο Alter Sonus επισκέπτεται έργα του κλασικού ρεπερτορίου σε μεταγραφή για τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα, ηχοχρωματικά και εκφραστικά, συνδυασμό του κόρνου, του τσέλου και του πιάνου. Ένας νέος ήχος δίνει πνοή σε μουσική του παρελθόντος.
– Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρα 10.00-14.00 «Εργαστήριο πιάνου και μουσικής δωματίου. Μουσική ανάλυση και ερμηνεία».
Πώς μπορεί μία κριτική και αναλυτική προσέγγιση στην παρτιτούρα που παίζουμε να διαμορφώσει τις ερμηνευτικές μας αποφάσεις; Με βάση το παραπάνω ερώτημα στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη μίας ερμηνείας που να εμπεριέχει την κατανόηση τόσο των εκφραστικών «γωνιών» της μουσικής όσο και της μακροδομικής της εξέλιξης και αφήγησης. Οι δομικές παράμετροι που θα συζητηθούν σε κάθε έργο είναι η αρμονία, η υφή, ο ρυθμός και η μουσική μορφή. Η συζήτηση προσδοκά να συνδέσει την αναλυτική σκέψη και κατανόηση με τη διαμόρφωση κάποιων ενσυνείδητων ερμηνευτικών αποφάσεων. Διδάσκει ο Κώστας Χάρδας. Παράλληλα τις ώρες 10:00 – 14:00 θα πραγματοποιηθούν και τα σεμινάρια κόρνου και βιολοντσέλου. Διδάσκουν:Κώστας Σίσκος, κόρνο και Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο. Για τα εργαστήρια είναι απαραίτητη δήλωση συμμετοχής (ενεργός ή ακροατής) στη γραμματεία του ΔΩΒ.
Η είσοδος για τους σπουδαστές των Ωδείων της πόλης και για το φιλόμουσο κοινό του Βόλου είναι πάντα ελεύθερη, προκειμένου οι φιλότεχνοι της πόλης να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να παρακολουθήσουν ποιοτικές ψυχαγωγικές προτάσεις. Η ΕΙΣΟΔΟΣ θα είναι δωρεάν με ονομαστική κράτηση θέσης τηλεφωνικά ή με φυσική παρουσία στη Γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου (Μεταμορφώσεως 1, καθημερινά 18.00 έως 21.00, τηλ. 24210 36992)