Οπιθανός νέος Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, έχει εκκινήσει συνομιλίες με τους Σοσιαλδημοκράτες για να εγκρίνει σύντομα οικονομικό πακέτο – «μαμούθ», ύψους έως και 200 δισ. ευρώ (210 δισ. δολάρια) σε ειδικές αμυντικές δαπάνες, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συζητήσεων, μιλώντας στο Bloomberg.
Αξιωματούχοι από τους Χριστιανοδημοκράτες του Μερτς και το SPD συζητούν τρόπους για να παρακάμψουν τους αυστηρούς περιορισμούς της Γερμανίας στον κρατικό δανεισμό προκειμένου να ελευθερωθούν πόροι για να ενισχύσουν τον κατεστραμμένο στρατό της χώρας, όπως υπογράμμισαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή οι συνομιλίες είναι ιδιωτικές. Σκέφτονται να πιέσουν μία ψηφοφορία για το νέο πακέτο, το οποίο θα είναι διπλάσιο από εκείνο που εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια. Οι εκπρόσωποι του SPD και του CDU αρνήθηκαν να σχολιάσουν.
Ο Μερτς υπόσχεται να αυξήσει τις επενδύσεις στον γερμανικό στρατό, αλλά αυτά τα σχέδια είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, αφού τα περιθωριακά κόμματα εξασφάλισαν μία μειοψηφία που θα υψώνει εμπόδια στο επόμενο κοινοβούλιο. Με λιγότερα από τα 2/3 των εδρών, τα κύρια κόμματα δεν έχουν τις ψήφους για να χαλαρώσουν τα συνταγματικά όρια στον κρατικό δανεισμό. Όμως, θα μπορούσαν να το ξεπεράσουν αυτό, προωθώντας μία ψηφοφορία πριν συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο νομοθετικό σώμα, την 24η Μαρτίου.
Ο νικητής των εκλογών της Κυριακής (23/02) βρίσκεται υπό πίεση να προχωρήσει γρήγορα στην άμυνα, με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να ανταποκριθεί στην αποφασιστικότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει μία γρήγορη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.
Μία ιδέα υπό συζήτηση στη Γερμανία θα ήταν να εγκριθεί ένα ειδικό ταμείο για τις νέες στρατιωτικές δαπάνες και τη βοήθεια της Ουκρανίας, σύμφωνα με την πηγή. Άλλες επιλογές θα ήταν η επέκταση του υπάρχοντος ταμείου των 100 δισ. ευρώ ή η προσαρμογή του «φρένου» του χρέους ώστε να επιτρέψει περισσότερες δαπάνες για την άμυνα. Οιαδήποτε από αυτές τις επιλογές θα απαιτούσε πλειοψηφία των 2/3 των νομοθετών και αυτό θα είναι πολύ δυσκολότερο να εξασφαλισθεί μόλις συνεδριάσει το επόμενο κοινοβούλιο.
Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας «εξακολουθεί να είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις ανά πάσα στιγμή», προσέθεσε σχετικά με το απερχόμενο κοινοβούλιο. «Η προοπτική αν πρέπει να αποφασίσουμε, είναι κάτι που θα συζητήσω με τα κόμματα που βρίσκονται ακόμη στην Μπούντεσταγκ».
Επιπλέον, ο απερχόμενος Καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έθεσε το ενδεχόμενο ανάκλησης του κοινοβουλίου για έκτακτη συνεδρίαση, αναφέροντας σήμερα ότι παρόμοια κίνηση είχε συμβεί το 1998, όταν η Γερμανία έπρεπε να λάβει αποφάσεις σχετικά με τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. «Πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο να συνεδριάζει εκ νέου το κοινοβούλιο, αλλά δεν θα είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει», σημείωσε.
Η πρόταση υπεβλήθη δημόσια από τον Ρόμπερτ Χάμπεκ και την επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ. Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης Υπουργός Οικονομίας, υπογράμμισε ότι εναπόκειται πλέον στον Μερτς να λάβει την απόφαση.
Ο Μερτς επεσήμανε ότι σκοπεύει να κλείσει μία συμφωνία σχηματισμού συνασπισμού με το SPD μέχρι το Πάσχα, ενώ, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους ότι θέλει μία ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία να συμφωνηθεί έως τότε.
Πηγή: newsbomb.gr