Το θέμα της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Νέας Ιωνίας, θέτει στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Βόλου, την ερχόμενη Πέμπτη, ο δημοτικός σύμβουλος της ΛΑΣ Κώστας Γαργάλας.
Όπως τονίζει, πριν από πολλά χρόνια ο τέως Δήμος Νέας Ιωνίας είχε ξεκινήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου της Νέας Ιωνίας που περιλάμβανε και την αγορά ή ανταλλαγή ή ακόμα και δωρεά μικρών προσφυγικών οικοπέδων και κατοικιών από ιδιοκτήτες προς αυτόν, και όπου αυτό ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης και αμοιβαίας συμφωνίας.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα με το πέρασμα του χρόνου και με τη σταδιακή αναπαλαίωσή τους, την αποκάλυψη της αρχικής μορφής του προσφυγικού χαρακτήρα της περιοχής, την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων με την απελευθέρωση χώρων μέσω της κατεδάφισης αυθαιρέτων τμημάτων τους, την αύξηση της περιουσίας του Δήμου προς όφελος των Δημοτών, την αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή λόγω της αλλαγής όψης αυτής αλλά κυρίως τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, στοιχείο που χωρίς αυτό ένας λαός δεν μπορεί να ζήσει ούτε να μακροημερεύσει.
Επιπλέον τα μικρά αυτά κτίρια, αποτέλεσμα εμπνευσμένης και οραματικής σκέψης των τότε Δημοτικών Αρχών της Νέας Ιωνίας, που σε πολλές περιπτώσεις πολύ οργανωμένα και μελετημένα ενοποιήθηκαν διατηρώντας όμως την εξωτερική τους μορφή αναλλοίωτη και αυθεντική , χρησιμοποιούνται έως σήμερα από τον Καλλικρατικό πλέον Δήμο Βόλου, στεγάζοντας βασικές του λειτουργίες όπως παιδικούς σταθμούς, δομές αλληλεγγύης, Υπηρεσίες, Μουσείο κλπ.
Σήμερα, πολλά χρόνια μετά από τότε, το πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου της Νέας Ιωνίας στην κατεύθυνση αυτή έχει πλέον εξαφανιστεί, αναντίστοιχα με ό,τι θα περίμενε κανείς ως λογική εξέλιξη. Την ίδια στιγμή μικρά οικόπεδα και προσφυγικά κτίσματα στην περιοχή πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, σε προνομιακές και απολύτως εφικτές για τον Δήμο Βόλου αγορές ή ανταλλαγές , δεδομένου πως δίνονται πολύ μεγαλύτερα ποσά για άλλες δραστηριότητες του Δήμου που διαρκούν ένα έως δεκαπέντε βράδια το πολύ.
Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που θα είχαν τη διάθεση να δωρίσουν τη μικρή τους ιδιοκτησία στον Δήμο (όπως και συνέβη στο παρελθόν) εάν διέβλεπαν μια τέτοια οραματική πρόταση από εκείνον. Τα μικρά αυτά κτίρια μετά την αναπαλαίωσή τους, που επίσης μπορεί να γίνει με απολύτως χαμηλό κόστος, μπορούν να διατεθούν σε όσους το έχουν ανάγκη μετά από αξιολόγηση των κοινωνικών δομών του Δήμου ή σε Υπηρεσίες του Δήμου πολλαπλής δραστηριότητας. Με την αξιοποίηση όμως αυτών των μικρών κατοικιών και φυσικά του περιβάλλοντος χώρου τους, αυτόματα αναβαθμίζεται και η ευρύτερη περιοχή και βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου είναι έτοιμη να καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις και τις ιδέες της, αναπτύσσοντας αυτές στην κατεύθυνση υπηρέτησης των λαϊκών συμφερόντων και του Δήμου, της ανάδειξης της ιστορίας της περιοχής που δεν πρέπει να λησμονηθεί, υπηρετώντας ταυτόχρονα την ανάγκη της βελτίωσης του οικιστικού περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των ανθρώπων της περιοχής και κατ’ επέκταση συνολικά της πόλης μας.
Ερωτάται η δημοτική αρχή:
1) Έχει πρόθεση να προσανατολίσει το ενδιαφέρον της στην κατεύθυνση αυτή;
2) Πόσα και ποια κτίρια που αναμορφώθηκαν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της Νέας Ιωνίας χρησιμοποιούνται σήμερα στεγάζοντας δραστηριότητες του Δήμου Βόλου και ποιες;
3) Διαθέτει σχέδιο ανάπλασης συνολικά του κέντρου της Νέας Ιωνίας, πέρα από σημειακές παρεμβάσεις και αυτονόητες συντηρήσεις ή ανακατασκευές πάρκων, και πως περιγράφεται αυτό στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του Δήμου του τρέχοντος έτους ή αν όχι, υπάρχει πρόθεση να ενταχθεί σ’ εκείνο του επομένου έτους;