Δημιουργία μιας «συμμαχίας των προθύμων» για στήριξη της Ουκρανίας συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων στους όρους που έθεσε ο Κιρ Στάρμερ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Λονδίνου.
Η κρίσιμη σύνοδος κορυφής υπό τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το απόγευμα της Κυριακής (2/3) και συγκλήθηκε με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ουκρανία και την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η σύνοδος, που διεξήχθη στο Lancaster House και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 (ώρα Ελλάδας) , συγκέντρωσε κορυφαίους ηγέτες από όλη την ήπειρο, με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμμετέχει στις συνομιλίες, για να συζητήσει στρατηγικές και πρακτικά μέτρα που θα ενισχύσουν τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η «συμμαχία των προθύμων»
Ορισμένες χώρες έδειξαν ότι θέλουν να είναι μέρος της «συμμαχίας των προθύμων» της Ευρώπης για να βοηθήσουν την Ουκρανία, μια πρωτοβουλία που προωθεί το Λονδίνο, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, χωρίς να κατονομάσει αυτές τις χώρες.
Προσπαθώντας να αναγεννήσει την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία, ο Στάρμερ έκανε λόγο σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί για τη συγκρότηση μιας «συμμαχίας των προθύμων» στην Ευρώπη που θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
«Αναφορικά με τη συμμαχία των πρόθυμων, ναι, ορισμένες χώρες έδειξαν σήμερα ότι θέλουν να είναι μέρος του σχεδίου που αναπτύσσουμε», τόνισε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στο Λονδίνο.
«Θα τις αφήσω να κάνουν τις δικές τους ανακοινώσεις σχετικά με το πώς ακριβώς θέλουν να συνεισφέρουν, αλλά καταφέραμε να πετύχουμε μια πρόοδο σε αυτό», είπε.
Τα τέσσερα βήματα που συμφωνήθηκαν
Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής συμφώνησαν σε τέσσερα σημαντικά βήματα:
- Να συνεχίσουν τη ροή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία όσο διαρκεί ο πόλεμος και να αυξήσουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία
- Οποιαδήποτε διαρκής ειρήνη πρέπει να διασφαλίζει την κυριαρχία και την ασφάλεια της Ουκρανίας και η Ουκρανία πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών.
- Σε περίπτωση ειρηνευτικής συμφωνίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιδιώξουν να αποτρέψουν οποιαδήποτε μελλοντική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Θα υπάρξει ένας “συνασπισμός των προθύμων” για την υπεράσπιση της Ουκρανίας και τη διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα
Η τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ
Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας ότι συζήτησε το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου με τον Αμερικανό πρόεδρο το προηγούμενο βράδυ. Όπως δήλωσε σχετικά «δεν θα προχωρούσα σε αυτό το βήμα αν δεν πίστευα ότι θα έχει θετικό αποτέλεσμα για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί – Ουκρανία, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ – προς μια διαρκή ειρήνη».
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε τελική συμφωνία «θα πρέπει να περιλαμβάνει τη Ρωσία», αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να καθορίσει τις εγγυήσεις που θα προσφερθούν στην Ουκρανία, δεδομένων των παραβιάσεων της Ρωσίας στο παρελθόν. «Αυτή είναι ακριβώς η κατάσταση που πρέπει να αποφύγουμε αυτή τη φορά, και γι’ αυτό προχωρούμε σε αυτόν τον δρόμο», δήλωσε.
Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας
Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο του Λονδίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας.
«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεπαρκών επενδύσεων, είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξηθούν οι αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο συμμάχων του Κιέβου στο Λονδίνο.
«Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.
Ρούτε: Ευρωπαίοι ηγέτες όρισαν σε ιδιωτικές τους συναντήσεις νέα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ιδιωτικές τους συναντήσεις όρισαν νέα σχέδια για αμυντικές δαπάνες, στο περιθώριο της συνόδου για την Ουκρανία στο Λονδίνο, αλλά ο Ρούτε αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι εναπόκειται στους ηγέτες των χωρών να παρουσιάσουν τα σχέδια αυτά.
«Σήμερα στο τραπέζι άκουσα νέες ανακοινώσεις και δεν πρόκειται να σας τις πω, γιατί πρέπει να κάνουν αυτοί τις ανακοινώσεις. Αλλά αυτό ήταν πολύ καλό νέο ότι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο.
Ποιοι συμμετείχαν
Οι 19 συμμετέχοντες της συνόδου περιελάμβαναν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα. Παρών ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Στη… σκιά της Ρωσίας
Η σύνοδος είχε στόχο να συζητήσει πώς οι σύμμαχοι του Κιέβου «μπορούν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την προώθηση της διαρκούς ειρήνης για μια κυρίαρχη Ουκρανία», τόνισε η Ντάουνινγκ Στριτ σε ανακοίνωσή της.
Η συνάντηση ήρθε σε μια στιγμή που Ουκρανία και Ευρώπη παρακολουθούν με βαθιά ανησυχία τις κινήσεις του Τραμπ και τα βήματα προσέγγισής του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωθώντας την Ευρώπη να αναζητήσει νέες εγγυήσεις ασφάλειας.
Προσπαθώντας να αναγεννήσουν την ελπίδα για ειρήνη στην Ουκρανία, ο Στάρμερ είπε ότι οι έκτακτες συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, τον Ζελένσκι και τον Μακρόν το Σαββατοκύριακο εδραίωσαν την ιδέα ότι ένας «συνασπισμός των πρόθυμων» στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ.
Το σχέδιο Λονδίνου-Παρισιού
Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι Λονδίνο και Παρίσι θα εργαστούν από κοινού «πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των μαχών» μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λίγες ώρες πριν την έναρξη μιας συνόδου για την Ουκρανία.
Αλλά κρίσιμο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας από τον Τραμπ είναι τα κράτη μέλη της ΕΕ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες και να δηλώσουν ότι θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε ρόλο διατήρησης της ειρήνης – κάτι που ο Στάρμερ αναγνώρισε ότι ήταν δύσκολο να επιτευχθεί ομοφωνία.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι πιο προχωρημένοι σε αυτό το ενδεχόμενο και γι’ αυτό ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ εργαζόμαστε για αυτό το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ», είπε, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Ζελένσκι έκανε κάτι κακό την Παρασκευή στη συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο. «Πιστεύω ότι πρέπει πιθανώς να φτάσουμε σε έναν συνασπισμό πρόθυμων τώρα και να προχωρήσουμε».
Πηγή: ethnos.gr