Η παραβατικότητα ανηλίκων και η βία αυξάνεται ραγδαία. Η βία μεταξύ ανηλίκων καταρρίπτει «μύθους» καθώς εκτοξεύεται και τα «ταξικά άλματα» που κάνει είναι ολοένα και μεγαλύτερα. Εξαπλώνεται με ένταση από τα πιο υποβαθμισμένα έως τα μεσοαστικά και τα «ευγενή» στρώματα.
Στο πλαίσιο των δράσεων και της εξωστρέφειας του Προτύπου Γυμνασίου Βόλου, το θέμα της ανήλικης παραβατικότητας αναλύθηκε σήμερα από τον διακεκριμένο δημοσιογράφο και αστυνομικό ρεπόρτερ Πάνο\ Σόμπολο που, προσκλήθηκε απο τους μαθητές του Ομίλου Δημοσιογραφίας για μια διαφορετική συνέντευξη.
Ο Πάνος Σόμπολος μίλησε για την ανήλικη παραβατικότητα όπως την έχει καταγράψει μέσα από τη δημοσιογραφική εμπειρία του όλα τα χρόνια της καριέρας του.
Τα κοινωνικά ρεπορτάζ μονοπωλούν τον τελευταίο καιρό την επικαιρότητα και η κάθε ημέρα επιφυλάσσει μία νέα υπόθεση παραβατικότητας ανηλίκων που δημιουργεί προβληματισμό τόσο για τη συχνότητα όσο και για τη βιαιότητα και επιθετικότητα με την οποία αυτή εκδηλώνεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν παραβατική συμπεριφορά είναι ολοένα χαμηλότερος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία την ώρα που οι ειδικοί αναλύουν τα στοιχεία που τελικά ωθούν τα παιδιά και τους έφηβους σε αυτή.
Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας γονέων και παιδιών, ο εγκλεισμός της πανδημίας που έβγαλε ένα κρυμμένο ψυχισμό, η κακή χρήση του διαδικτύου και η οικονομική κρίση είναι μερικά από εκείνα τα στοιχεία που προκαλούν αυξητική τάση στη βία από τους ανήλικους.
Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μείωση του ορίου ηλικίας κατά το οποίο ξεκινά η εμπλοκή των ανηλίκων με τον ποινικό νόμο», προσθέτει. Πρόκειται για νέους ανθρώπους των οποίων έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη σε πρόσωπα και θεσμούς . Ιδιαίτερα προβληματικές είναι κάποιες βίαιες συμπεριφορές ανηλίκων που κρύβουν ένα σαδιστικό στοιχείο και αποκαλύπτουν την απόλυτη απάθεια προς τον πόνο του άλλου και την παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης.
Πολύ σημαντικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ των ανήλικων παραβατών στη χώρα μας είναι η σχέση τους με το σχολείο. Πρόκειται για μια σχέση δυσλειτουργική, όπως είναι και η σχέση τους με την οικογένεια. Βλέπουμε ότι συνήθως πρόκειται για ανηλίκους που έχουν πολύ χαμηλές σχολικές επιδόσεις ή που εγκαταλείπουν πρώιμα τις σχολικές τους σπουδές.
Το παιδί που θα εγκαταλείψει το σχολείο σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία της εφηβείας και θα βρεθεί στους δρόμους είναι ιδιαίτερα ευάλωτο και το ίδιο ώστε να γίνει θύμα και να ενταχθεί σε ομάδες παραβατικές. Η θυματοποίηση και η παραβατικότητα είναι ένας φαύλος κύκλος. Πρόκειται για παιδιά που και τα ίδια μπορεί να έχουν υποστεί τραυματικές εμπειρίες και τραυματικά βιώματα. Επίσης είναι παιδιά που βιώνουν τη χαρακτηριζόμενη «σχολική αποτυχία». Ματαιώνονται διαρκώς και αισθάνονται την απόρριψη και από την οικογένεια και από το σχολείο. Πρόκειται επίσης για παιδιά που δεν έχουν στόχους και όνειρα για προσωπική, επαγγελματική ανέλιξη και εξέλιξη και το γεγονός αυτό οφείλει να μας αφυπνίσει.
«Δεν είναι φαινόμενο μόνο ελληνικό καθώς και οι άλλες χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά. Το φαινόμενο στην Ελλάδα είναι σε έξαρση και πρέπει να το δουν τα συναρμόδια υπουργεία. Και στον Βόλο έχουμε περιστατικά και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Το θέμα της πρόληψης είναι το κυρίαρχο και μετά η καταστολή. Περιστατικά ανήλικης παραβατικότητας είχαμε και παλαιότερα, αλλά όχι με τόση μαζικότητα. Ένας λόγος της έξαρσης για μένα είναι ο εγκλεισμός που ζήσαμε από την πανδημία , αλλά και το ίντερνετ. Τα παιδιά θέλουν όρια στο κινητό», δήλωσε ο κ. Σόμπολος.