Οι μαθητές του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου εμπνέονται από τον αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Η ΣΤ΄ τάξη του 29ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου υλοποιεί κατά τη φετινή σχολική χρονιά το πολιτιστικό πρόγραμμα «Μορφές της Ιστορίας της Κύπρου που μας διδάσκουν και μας συγκινούν- Στέλιος Κυριακίδης & Ευαγόρας Παλληκαρίδης» με υπεύθυνη την εκπαιδευτικό Φυσικής Αγωγής Λιανού Μαρία.
Ημέρα μνήμης του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε΄& ΣΤ΄ κλήθηκαν να κάνουν ένα ταξίδι στην Ιστορία της Κύπρου με πρωταγωνιστή τον Βαγόρα.
Μέσα από δύο ποιήματα του Ευαγόρα κι ένα μικρό κείμενο που αφηγείται τη ζωή και το έργο του, τα παιδιά προσέγγισαν και γνώρισαν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία-αγωνιστή του απελευθερωτικού αγώνα των Κυπρίων απέναντι στην αγγλική αποικιοκρατία.

Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης υπήρξε μάρτυρας του αγώνα των ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την Ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

«Το μάθημα Ιστορίας» παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων κ. Μουζουρής Αδάμος και το μέλος κ. Σωτηρίου Νικόλαος.
Στο τέλος, ο κ. Μουζουρής Αδάμος έκανε και μία σύντομη αναφορά και στον επτάχρονο αγωνιστή Δημήτρη Δημητριάδη, γνωστό και ως Λουλουδά της Ε.Ο.Κ.Α., που δολοφονήθηκε στις 14 Μαρτίου 1956 σε μια διαδήλωση εναντίον των Άγγλων, όπου πετούσε πέτρες…

Ο Βαγόρας 

Γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1938 ο Βαγόρας Παλληκαρίδης, στο χωριό Τσάδα, της επαρχίας Πάφου. Μπήκε νωρίς στον αγώνα, από τα μαθητικά του χρόνια κιόλας. Το 1953, σε ηλικία 15 ετών, κατεβάζει και τεμαχίζει την αγγλική σημαία στο Κολέγιο της Πάφου, κατά την ημέρα στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ στο Λονδίνο. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται ως μέλος της νεολαίας της ΕΟΚΑ, επειδή συμμετείχε σε παράνομη πορεία.

Στις 18 Δεκεμβρίου 1956 συλλαμβάνεται εκ νέου και κατηγορείται για κατοχή και διακίνηση παράνομου οπλισμού. Η δίκη του ορίζεται για τον Μάρτιο του 1957. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας δεν αφήνει περιθώρια στους δικηγόρους του για να τον υπερασπιστούν. Παραδέχεται την ενοχή του, με αξιοθαύμαστο τρόπο: «Γνωρίζω ότι θα με κρεμάσετε. Ό,τι έκαμα το έκαμα ως Έλλην Κύπριος όστις ζητεί την Ελευθερίαν του. Τίποτα άλλο».

Την επομένη της καταδίκης του Παλληκαρίδη σε θάνατο, ο κόσμος ξεσηκώνεται για να σώσει τον νεαρό μαθητή. Οι εκκλήσεις για την απονομή χάριτος από την Ελλάδα, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτονται από τον άγγλο κυβερνήτη Τζον Χάρντινγκ και την αγγλική διπλωματία.

Ο Βαγορής, όπως ήταν το χαϊδευτικό του, δεν πτοείται. Στο τελευταίο γράμμα του δηλώνει: «Θ’ ακολουθήσω με θάρρος τη μοίρα μου. Ίσως αυτό να ‘ναι το τελευταίο μου γράμμα. Μα πάλι δεν πειράζει. Δεν λυπάμαι για τίποτα. Ας χάσω το καθετί. Μια φορά κανείς πεθαίνει. Θα βαδίσω χαρούμενος στην τελευταία μου κατοικία. Τι σήμερα, τι αύριο; Όλοι πεθαίνουν μια μέρα. Είναι καλό πράγμα να πεθαίνει κανείς για την Ελλάδα. Ώρα 7:30. Η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου. Η πιο όμορφη ώρα. Μη ρωτάτε γιατί.»

Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.