Μεταξάς: Η μονάδα LNG στον Παγασητικό θα μετατρέψει τη Μαγνησία σε “νέα κοιλάδα των Τεμπών”

Τους κινδύνους να γίνει η Μαγνησία μία «νέα κοιλάδα των Τεμπών» με την κατασκευή και λειτουργία σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που προωθείται ως «σημαντική επένδυση» από την εταιρεία «Mediterranean GAS ΑΕ» στον Παγασητικό Κόλπο, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στην Βουλή.

Όπως τόνισε αρχικά:
“Το ζήτημα είναι πολύ γνωστό και είναι γνωστό και σε όσους μας παρακολουθούν και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Μαγνησίας που έχουν εκφράσει με πολλούς τρόπους, στον δρόμο για τον αγώνα, την αντίθεσή τους στην επένδυση –έτσι το ονομάζετε, επένδυση- για την κατασκευή πλωτής μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό, δίπλα στα σπίτια μας.
Έχουν γίνει πάρα πολλές ερωτήσεις. Μάλιστα, έχουν γίνει ερωτήσεις και από κόμματα που μαζί με τη δική σας Κυβέρνηση έχουν συγκροτήσει όλο εκείνο το νομοθετικό πλαίσιο, για να μπορεί η κάθε εταιρεία να έρχεται και να κάνει τέτοιες… επενδύσεις, στηρίζοντας την πράσινη ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.ο.κ.. Δεν ήλθαμε εδώ να ακούσουμε μία από τα ίδια. Ο κόσμος ο οποίος έχει βγει στον κόσμο κατά χιλιάδες απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς που θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή της Μαγνησίας, δεν θέλει να ακούσει ξανά τα ίδια.
….Ζητάμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Το ερώτημα είναι: Τι θα κάνετε για να απαγορεύσετε τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς και όχι τι ενέργειες έχετε κάνει. Τι ενέργειες θα κάνετε για να απαγορεύσετε τους συγκεκριμένους σχεδιασμούς;”

Προειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα και με επίσημες εκθέσεις αρμόδιων επιστημόνων και οργάνων, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους κατοίκους, στον Παγασητικό, ενώ ελλοχεύει κινδύνους και για ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, με δεδομένο ότι η μονάδα θα λειτουργεί δίπλα σε περιοχές με μεγάλο αριθμό κατοικιών, σχολείων και εργασιακών χώρων, μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πόλη του Βόλου, 750 μέτρα απο καοικίες και 3,5 χλμ. από τη Νέα Αγχίαλο, η οποία το καλοκαίρι του 2023 εκκενώθηκε λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε κι έφτασε στις δεξαμενές καυσίμων της Πολεμικής Αεροπορίας προκαλώντας την έκρηξη οβίδων.

Κατήγγειλε ακόμα ότι η εταιρεία, για να υλοποιήσει τα καταστροφικά της σχέδια με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας της, αξιοποιεί όλο το νομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις, για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ, που στόχο έχει την ενίσχυση των μονοπωλίων της Ενέργειας, των εφοπλιστών που μεταφέρουν το πανάκριβο LNG και τα συμφέροντα άλλων αρπακτικών και μάλιστα σε μια περίοδο όξυνσης ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τον πόλεμο στην Ουκρανία να είναι σε εξέλιξη για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και τη μεταφορά πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ με τρένα, μέσα από τη χώρα μας.

Είπε χαρακτηριστικά:
“Μπορείτε εσείς να διαβεβαιώσετε, κυρία Υφυπουργέ, ότι δεν θα υπάρξει κανένα σαμποτάζ στο πλαίσιο του ενεργειακού ανταγωνισμού όπως αυτά που γίνονται; Δεν ξέρω αν τα γνωρίζετε – το Nord Stream τον κατέστρεψαν με μία αντίστοιχη έκρηξη. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει όταν -που εκεί πάει το πράγμα- οξυνθούν ακόμα περισσότερο οι ανταγωνισμοί; Βάζετε τον Βόλο μέσα στο μάτι του κυκλώνα και μας λέτε κιόλας ότι δεν είναι νέα πιθανή κοιλάδα των Τεμπών;”

Ταυτόχρονα ανέφερε:
“Ο Υπουργός κ. Σκυλακάκης το περασμένο καλοκαίρι δήλωνε εδώ ότι σύντομα δεν θα συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία το ζήτημα αυτό. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά η ΡΑΑΕΥ και συγκεκριμένα, ο κλάδος ενέργειας επιβεβαίωσε ξανά την αδειοδότηση προς την εταιρεία και μάλιστα, μόλις πρόσφατα, ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της συγκεκριμένης εταιρείας δήλωσε ότι η επένδυση, όπως την ονομάζουν, συνεχίζεται κανονικά!”

Ο Βασίλης Μεταξάς αποκάλυψε τους ψευδείς ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Κατήγγειλε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δεν βλέπει προβλήματα στους σχεδιασμούς αυτούς, η ίδια η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος στη σχετική έκθεσή της, ομολογεί πως υπάρχουν «σημαντικοί κίνδυνοι”, οι οποίοι βέβαια συμπληρώνει ότι είναι “αντιμετωπίσιμοι με τα κατάλληλα μέτρα”.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής:
“Ποια κατάλληλα μέτρα; Σας έχει εμπιστοσύνη ο κόσμος για κατάλληλα μέτρα; Αφού όλα αυτά τα κατάλληλα μέτρα μπαίνουν στο ζύγι του κόστους – οφέλους, όπου κόστος είναι η ασφάλεια και η ζωή του λαού, όπως έγινε και στο έγκλημα στα Τέμπη. Και ναι, θα το πούμε έτσι: ότι αυτό είναι μια νέα κοιλάδα των Τεμπών που πάτε να κάνετε”

Υπενθύμισε μάλιστα πως και στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών υπήρχαν οι σχετικές εκθέσεις των δήθεν ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών -που λειτουργούν ως Πόντιος Πιλάτος- και παρουσίαζαν μια ωραιοποιημένη εικόνα για τα τρένα, κάτι που δεν ίσχυε ούτε τότε ούτε ακόμη και σήμερα!

Ταυτόχρονα κατέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικό πρόβλημα με τη συγκεκριμένη εγκατάσταση λέγοντας:
“Το υγροποιημένο φυσικό αέριο το οποίο θα έρχεται θα είναι στους -162 βαθμούς Κελσίου με -195 βαθμούς Κελσίου, θα θερμαίνεται με το νερό του Παγασητικού και θα πέφτουν μέσα και υποχλωριώδες νάτριο και άλλα χημικά. Ο Παγασητικός -ξέρετε γεωγραφία- δεν είναι Ατλαντικός ωκεανός -το λέω γιατί αυτά ήταν τα παραδείγματα των FSRU που αναφέρατε- είναι μια περίκλειστη θάλασσα με μέγιστο βάθος 110 μέτρα. Mε -162 βαθμούς Κελσίου που θα έρχεται και θα παίρνουν τόνους νερού του Παγασητικού, οι εκτιμήσεις είναι ότι η θερμοκρασία του Παγασητικού θα πέσει 7 με 9 βαθμούς. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για το περιβάλλον; Τι σημαίνει αυτό για την περιοχή;”

Να καλλιεργήσει κλίμα επανάπαυσης του κόσμου επιχείρησε εκ μέρους της κυβέρνησης η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, δηλώνοντας ψευδώς αρχικά αρχικά ότι διεθνώς δεν υπάρχει καμία μελέτη ή απόδειξη που να συνηγορεί στο ότι υπάρχει κίνδυνος απο τέτοιες εγκαταστάσεις. Την ίδια στιγμή βέβαια επικαλέστηκε τις εκθέσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίες ακόμα δεν έχουν δώσει τελική απάντηση, όπως επισήμανε, αλλά είναι στη διαδικασία μελέτης των δεδομένων για την επένδυση.
Η υφυπουργός υπεραμύνθηκε μάλιστα της «πράσινης ανάπτυξης», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση προωθώντας αυτές τις μορφές Ενέργειας εξασφάλισε “ενεργειακή αυτονομία και φθηνές τιμές στο ρεύμα”, την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια μαστίζει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και τα ακριβά τιμολόγια της Ενέργειας εξανεμίζουν το λαϊκό εισόδημα.