Γνωριμία με το blueprint είχαν δύο μαθητές και τρεις καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας την προηγούμενη εβδομάδα όταν επισκέφτηκαν το Μπρνο της Τσεχίας στο “Stredni Skola Umeni a Design”, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus KA2– “Plant&Paint”. Στο διετές αυτό πρόγραμμα συμμετέχουν 7 ευρωπαϊκά σχολεία του τομέα των Εφαρμοσμένων Τεχνών με θέμα την παραγωγή και χρήση φυτικών βαφών για εκτύπωση σε διαφορετικά υλικά (χαρτί, ύφασμα, μέταλλο κ.α.). Από το σχολείο μας έχει επιλεγεί το τμήμα της Β’ τάξης εφαρμοσμένων τεχνών, από το οποίο δύο διαφορετικοί μαθητές κάθε φορά επισκέπτονται μία από τις συνεργαζόμενες χώρες (Λετονία, Τσεχία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία) και συμμετέχουν σε εργαστηριακές ασκήσεις με καθηγητές και μαθητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Για τη φετινή χρόνια δύο μαθήτριες, συνοδεία καθηγητριών, ταξίδεψαν τον περασμένο Νοέμβριο για μια εβδομάδα στο Saules Scuola στο Daugavpils της Λετονίας και την προηγούμενη εβδομάδα δύο μαθητές μας στην Τσεχία, συνοδεία των καθηγητών. Τον προσεχή Μάιο, 12 μαθητές και 12 καθηγητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στην πόλη του Βόλου, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά, θα πραγματοποιηθούν 3 αντίστοιχες συναντήσεις σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Οι εμπειρίες και τα οφέλη που αποκτούν οι μαθητές του συγκεκριμένου τομέα είναι πολλά και ποικίλα. Για δύο χρόνια όλο το τμήμα της Β’ Ε.Τ., παράλληλα με τις ασκήσεις του τομέα, πειραματίζεται στη χρήση οικολογικών χρωμάτων, συσκευασιών, αποτυπώσεις σχεδίων με χρώματα που παρασκευάζονται από βότανα και λουλούδια της περιοχής μας με σκοπό να παρουσιαστούν σε κάθε μετακίνηση στο εξωτερικό, ενώ η χώρα υποδοχής τους εισάγει σε μία καινούργια μέθοδο εκτύπωσης. Στο Daugavpils της Λετονίας, για παράδειγμα, πειραματίστηκαν στην παρασκευή χρωμάτων από διαφορετικά φυτά για τη βαφή νημάτων ενώ την προηγούμενη εβδομάδα στην Τσεχία οι μαθητές εξοικειώθηκαν με τη μεταξοτυπία, το blueprint και την ιαπωνική μέθοδο Shibori. Πέρα από τη συγκεκριμένη θεματική, περιηγούνται στους χώρους του σχολείου, στις εργαστηριακές αίθουσες που διαθέτουν παρόμοιο ή διαφορετικό εξοπλισμό σχετικό με τον τομέα τους και ενημερώνονται για τον τρόπο και τις συνθήκες εκπαίδευσης των μαθητών.
Παράλληλα, οι μαθητές ξεναγούνται στα σημαντικότερα αξιοθέατα και μουσεία κάθε χώρας συνομιλούν κι ανταλλάσσουν εμπειρίες με συνομήλικους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών και γνωρίζουν κάθε φόρα τη διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα κάθε χώρας.
Για την ολοκλήρωση του προγράμματος Erasmus KA2– “Plant&Paint”, θα δημιουργηθεί σε κάθε σχολείο ένας κήπος με τα φυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια του προγράμματος, ενώ όλες οι εργαστηριακές ασκήσεις της θεματικής, τα σεμινάρια και οι επισκέψεις, καταγράφονται με κάμερες 360ο, που έχει προμηθευτεί η κάθε χώρα, με σκοπό να αποτελέσουν ενημερωτικό υλικό για μία ψηφιακή πλατφόρμα προσβάσιμη σε όλη την ευρωπαϊκή κοινότητα στο τέλος του προγράμματος, τον Δεκέμβριο του 2026. Τέλος, για την οργάνωση του προγράμματος (κατανομή αρμοδιοτήτων, επιλογή δραστηριοτήτων κ. ά.) πραγματοποιούνται διαδικτυακές συναντήσεις υπεύθυνων καθηγητών ανά δεκαπενθήμερο αλλά και δια ζώσης, όπως τον Δεκέμβριο του ’24 στο Πόρτο της Πορτογαλίας.
Συμμετέχοντα σχολεία εφαρμοσμένων τεχνών:
Saules Scuola, Daugavpils – Λετονία
Stredni Skola Umeni a Design, Brno – Τσεχία
1ο ΕΠΑ.Λ. Ν. Ιωνίας Μαγνησίας – Ελλάδα
Scuola d’Arte Applicata Andrea Fantoni, Bergamo – Ιταλία
Escola Artística de Soares dos Reis, Porto -Πορτογαλία
CIFP MENDIZABALA LHII, Vitoria Gasteiz – Ισπανία
Επαγγελματικό σχολείο υπεύθυνο για την ψηφιακή πλατφόρμα:
VAAO, Valkeakoski – Φινλανδία