Την ημέρα μνήμης του θανάτου του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη Παρασκευή 14 Μαρτίου, αδελφοποιήθηκε το Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου με το Γυμνάσιο Σολέα στην Κύπρο. Την αποστολή αδελφοποίησης συγκρότησε επιτροπή που απαρτίζονταν από 35 μαθητές, οι οποίοι συνοδεύονταν από τη Διευθύντρια του Προτύπου Σοφία Κανταράκη, την πρόεδρο των Π.Π.Σ Αγγελική Λαζαρίδου, τη φιλόλογο Γαρυφαλλιά Καλαντζή και την πληροφορικό Ευαγγελία Γάτου, τους οποίους υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου.
Προηγήθηκε ένα ικανό διάστημα επικοινωνίας των δυο διευθύνσεων των σχολείων για την βέλτιστη οργάνωση και τον προγραμματισμό όλης της αποστολής στην Κύπρο. Η “Ελληνική Σχολή Σολέας” ιδρύθηκε το 1919 από τον εκπαιδευτικό Σωκράτη Γεωργιάδη και τον μητροπολίτη Κερύνιας, Μακάριο Β’ στο χωριό Ευρύχου, έξω από τη Λευκωσία. Το σχολείο βρίσκεται σ’ ένα ύψωμα και έχει απρόσκοπη θέα στη γύρω περιοχή, αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι της περιοχής και σημαντικό παράγοντα πνευματικής αναβάθμισης και ανανέωσης των γύρω κοινοτήτων. Σύσσωμο το σχολείο της Κύπρου τους υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, και μάλιστα μια ηλικιωμένη κυρία τούς έρανε με ροδόνερο.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με απόδοση τιμών από τους μαθητές στους ήρωες Γρηγόρη Αυξεντίου και Ευαγόρα Παλληκαρίδη για τη συμβολή τους στον κυπριακό αγώνα. Η ιστορία και η θυσία τους είναι παράδειγμα ηρωισμού και συμβολίζει τον αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Ο Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου καλωσορίζοντας την αποστολή, απηύθυνε ευχαριστίες, συγχαίροντάς παράλληλα τη Διευθύντρια του Βόλου για την πρωτοβουλία της αδελφοποίησης. Ευχαριστίες απηύθυνε στη συνέχεια και η Διευθύντρια κ. Σοφία Κανταράκη, η οποία εξαίροντας την εφηβική λεβεντιά και την αυτοθυσία του Ευαγόρα ως πρότυπο για τους νέους, τόνισε τη σημασία της αδελφοποίησης των δυο σχολείων, ως πράξη ενδυνάμωσης των σχέσεων και της αδελφικών δεσμών που συνδέουν τον ελληνικό και τον κυπριακό λαό. «Η ένθερμη υποδοχή που μας επιφυλάξατε και η αγάπη που απλόχερα μάς δείξατε επιβεβαιώνουν την αδελφική σχέση μεταξύ των δύο κρατών, η οποία είναι ακατάλυτη και σε όλους τους τομείς αδιαπραγμάτευτη».
Την τελετή μνήμης και στη συνέχεια υπογραφής του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης τίμησαν με την παρουσία τους o Επίτροπος Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων, Χαράλαμπος Χριστοφίνας, η Γενική Επιθεωρήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, Πόλα Χατζηνεοφύτου, ο Επαρχιακός Επιθεωρητής Λευκωσίας, Μάριος Μιλτιάδου, ο Διευθυντής του Λυκείου Σολέας Μιχάλης Τσαγγαρίδης, ο Πρόεδρος της σχολικής Εφορίας Σολέας και κοινοτάρχη της Ευρύχου, Γαννάκης Χειμωνίδης, αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, η πρόεδρος της κοινότητας Λινού Αθηνά Γεωργίου, ο εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μόρφου, ο εκπρόσωπος των ΚΙΕ Σολέας κυρία Εύη Χατζηκωστή, ο σταθμάρχης των Δασικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Χρήστου και πολλοί εκλεκτοί προσκεκλημένοι.
Στο τέλος χόρεψαν οι μαθητές των δυο σχολείων, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μέσα σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τα μέλη της σχολικής χορωδίας. Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Σολέα κ. Κωνσταντίνου ξενάγησε τις επόμενες μέρες τους βολιώτες μαθητές, τους προσέφερε δώρα και τους παρέθεσε μέσω χορηγιών, όλα τα γεύματα. Συγκινητική ήταν επίσης και η επίσκεψη των μαθητών, συνοδεία του κ. Κωνσταντίνου, στα φυλακισμένα μνήματα και στον τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τους δυο διευθυντές αλλά και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Γεώργιο. Ο αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε τους μαθητές και συνομίλησε μαζί τους για το θέμα της Κύπρου. Η αναχώρηση της αποστολής έγινε σε κλίμα συγκίνησης, ενώ αναμένεται σύντομα η επίσκεψη και η φιλοξενία των Κυπρίων μαθητών στον Βόλο.