Ανάμεσα στις καλύτερες ελληνικές ομάδες οι “RoboKats” του 4ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας 

Η ομάδα ρομποτικής RoboKats, του ομίλου ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος», συμμετείχε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Μαρτίου στον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ρομποτικής First Lego League Greece στη Θεσσαλονίκη, με συμμετοχή των 50 καλύτερων ελληνικών ομάδων από τις 150 που συμμετείχαν στον φετινό διαγωνισμό.

Η ομάδα “RoboKats” αποτελείται από τους μαθητές της Στ’ τάξης, ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΔΟΥΚΑ ΝΙΚΟΛΑΟ, ΓΚΟΥΒΕΡΗ ΕΛΕΝΗ, ΜΑΟΥΣΙΔΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΔΕΣΙΠΡΗ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ-ΙΩΣΗΦ, ΜΑΝΩΛΗ ΙΩΑΝΝΗ-ΙΩΑΚΕΙΜ, ΓΕΩΡΓΗ ΒΑΙΟ, και της Ε’ τάξης ΘΕΟΛΟΓΟ ΝΙΚΟΛΑΟ και ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΗΣΤΟ.

Ο Διαγωνισμός FLL είναι μια κορυφαία παγκόσμια διοργάνωση ρομποτικής για παιδιά και νέους ηλικίας 9 έως 16 ετών, με περισσότερους από 900.000 συμμετέχοντες σε 120 χώρες.

Στον φετινό τελικό το σχολείο της Νέας Ιωνίας ήταν ένα από τα ελάχιστα Δημόσια Σχολεία που συμμετείχαν. Τα παιδιά της ομάδας, παρόλο που συναγωνίστηκαν με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, κυρίως Γυμνασίων, τα πήγαν εξαιρετικά και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από κριτές, καθώς και από προπονητές και μέλη άλλων ομάδων.

Η συμμετοχή της ομάδας στον διαγωνισμό ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για τα παιδιά, προσφέροντας μια γερή βάση για τη μελλοντική τους ανάπτυξη σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών. Επιπλέον, μέσα από την εξάμηνη διαδρομή της προετοιμασίας τους για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, τα παιδιά ανέπτυξαν δεξιότητες προγραμματισμού, επίλυσης προβλημάτων, συνεργατικότητας και ευγενούς συναγωνισμού.

Πρόκριση στον πανελλήνιο τελικό
Την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 η ομάδα ρομποτικής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας «Παναγιώτης Κατσιρέλος» συμμετείχε για 8η συνεχόμενη χρονιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής, Έρευνας και Καινοτομίας FIRST LEGO League και είναι το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλίας που συμμετέχει και τις 8 χρονιές στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.
Στον φετινό διαγωνισμό, το Σχολείο συμμετείχε με δύο ομάδες, από τις οποίες η ομάδα Robokats προκρίθηκε στον Τελικό της Θεσσαλονίκης και κατέκτησε το βραβείο RobotDesign, ανάμεσα σε 31 ομάδες που εκπροσωπούσαν ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς, Γυμνάσια και δημοτικά Σχολεία.

Η 2η ομάδα “RoboFriends” αποτελείται από τους μαθητές τη Στ’ τάξης ΣΤΥΛΑ ΜΙΧΑΗΛ, ΤΥΧΕΡΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟ,, και από τους απόφοιτους μαθητές του Σχολείου μας, ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ ΠΑΝΤΕΛΗ(2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Βόλου), ΦΟΥΝΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας) και από το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας τους ΜΑΚΡΗ ΜΑΞΙΜΟ, ΚΟΝΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, ΚΑΝΤΙΟΛΛΙ ΛΕΝΤΙΟΝ και ΚΩΛΕΤΤΗ ΣΤΡΑΤΟ.

Τις ομάδες συμπληρώνουν οι προπονητές/εμψυχωτές Ζαμπέτογλου Γιώργος (Eκπαιδευτικός πληροφορικής του Σχολείου) και Φωτοπούλου Ζωή (Εκπαιδευτικός μουσικής του Σχολείου ).
Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Διαγωνισμό FLL καλούνται να λύσουν μια επιστημονική και τεχνολογική πρόκληση, συνδυάζοντας την καινοτομία με τη δημιουργικότητα. Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες: το Robot Game, όπου οι διαγωνιζόμενοι σχεδιάζουν εξ αρχής και προγραμματίζουν ρομπότ για να ολοκληρώσουν συγκεκριμένες αποστολές βασισμένες σε μια νέα θεματολογία κάθε χρόνο, και το Έργο Καινοτομίας, στο οποίο οι ομάδες αναπτύσσουν και παρουσιάζουν μια πρωτότυπη ιδέα σχετική με το ετήσιο θέμα του διαγωνισμού.
Για το 2024-2025 το θέμα αφορά στην εξερεύνηση της ζωής στον βυθό των ωκεανών και οι ομάδες προσπάθησαν να καινοτομήσουν και να συνδράμουν στην προσπάθεια επιστημονικής μελέτης και προστασίας των ωκεανών.

Η ομάδα RoboKats, εντόπισε μέσα από έρευνα σε επιστημονικά άρθρα του διαδικτύου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιχθυολόγοι στις μελέτες τους με την υπεραλίευση του γόνου. Επειδή, όμως, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται παρά τις νομοθεσίες και τις απαγορεύσεις, η ομάδα εστίασε στην αλλαγή της νοοτροπίας των νέων ανθρώπων ,ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του. Έτσι, σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι με επαυξημένη πραγματικότητα, για την ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά της υπεραλίευσης του γόνου, μέσω Σχολικών δικτύων που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό.

Η ομάδα RoboFriends εντόπισε μέσα από έρευνα, τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Αιγαίου, ο αχινός του Ινδιο-Ειρηνικού Ωκεανού DiademaSetosum.Γι’αυτό σχεδίασαν ένα σύστημα realtime καταγραφής και ειδοποίησης για την εξάπλωση των αποικιών του εισβολικού είδους αχινού με την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), μέσω μιας εφαρμογής που σχεδίασαν για τον σκοπό αυτό.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στις 23/2/2025. Οι κριτές έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στις καινοτόμες λύσεις που πρότειναν οι δύο ομάδες και έδωσαν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά για την προσπάθειά τους, αλλά και για τη γενικότερη στάση τους στον Διαγωνισμό.

Αρωγοί στις προσπάθειες των δύο ομάδων ρομποτικής που στηρίζουν με κάθε τρόπο τη δουλειά των μαθητών, είναι η διεύθυνση και οι εκπαιδευτικοί του Σχολείου, και ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας Βόλου «Παναγιώτης Κατσιρέλος».
Το Σάββατο 1/3/2025 οι μαθητές της Δ τάξης ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΑΡΑΣΧΟΣ-ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, συμμετείχαν στον περιφερειακό Θεσσαλίας του Πανελλήνιου διαγωνισμού ρομποτικής stem education.

Η θεματική του φετινού διαγωνισμού ήταν «Μπορούμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη Άρη;». Τα παιδιά μελέτησαν πηγές του διαδικτύου και ασχολήθηκαν με την παροχή νερού και οξυγόνου στις μελλοντικές ανθρώπινες αποικίες, αξιοποιώντας τα κοιτάσματα πάγου που έχουν βρεθεί κάτω από το έδαφος του Άρη. Οι μαθητές κατασκεύασαν ρομποτικές κατασκευές και μηχανισμούς σε μακέτα, για να προσομοιώσουν και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους στους κριτές του διαγωνισμού.