Η παραπομπή του πρώην υπουργού Τριαντόπουλου απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο αποτελεί μια κίνηση ελιγμού, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν.
Το αίτημα του Χρήστου Τριαντόπουλου να κριθεί απευθείας από την Δικαιοσύνη τελειώνει την προανακριτική και εμμέσως πλην σαφώς λύνει τα χέρια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απαλλάσσοντας την από τη διερεύνηση ευθυνών του πρώην υπουργού της ΝΔ για τα Τέμπη.
Εφόσον την προσεχή Πέμπτη αποφασιστεί, κατά πλειοψηφία, να γίνει δεκτό το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου, η Προανακριτική θα ρίξει αυλαία.
Τι σημαίνει αυτό για την κυβέρνηση; τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα παραδώσουν λίστες με ονόματα μαρτύρων, ούτε θα ζητηθούν έγγραφα για την υπόθεση. Άρα, δε θα χρειαστεί η πλειοψηφία να μπει στη θέση να κάνει δεκτό ή μη το αίτημα να κληθούν ως μάρτυρες σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, κορυφαίοι υπουργοί, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Η απόφαση αυτή έχει πυροδοτήσει νέες πολιτικές εξελίξεις, όπου η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δέχονται τα πυρά της αντιπολίτευσης και κατηγορούν τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αποφεύγει να εμφανιστεί ως μάρτυρας, καθώς, όπως λένε, γνώριζε ότι θα τον καλέσουν τα κόμματα.
Η παραπομπή του πρώην υπουργού απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο αποτελεί μια κίνηση ελιγμού, η οποία δεν έχει δοκιμαστεί ξανά στο παρελθόν, ενώ οι διαρροές από το Μαξίμου μιλούν για αίτημα της κοινωνίας. Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εκδώσει πόρισμα παραπεμπτικό για τον κ. Τριαντόπουλο, στη συνέχεια να γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια και μυστική ψηφοφορία.
Με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος, το Δικαστικό Συμβούλιο “ συγκροτείται για κάθε υπόθεση από δύο μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και τρία μέλη του Αρείου Πάγου. Με απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής. Η προδικασία λήγει με την έκδοση βουλεύματος”.