Ενδιαφέρουσα διάλεξη για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής  

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 Απριλίου 2025, η διαδικτυακή διάλεξη του Δρος Ziad El Sayegh, Διευθυντή του Κέντρου Πολιτικής Επιρροής (Civic Influence Hub, CIH) του Λιβάνου «Οι Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή: Προκλήσεις και επιλογές». Η διάλεξη ήταν ενταγμένη στον κύκλο εκδηλώσεων «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου. Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον Δρα Παντελή Καλαϊτζίδη, Διευθυντή της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών.

Ο ομιλητής παρουσίασε τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής σήμερα, ιχνηλατώντας τις αντιλήψεις οι οποίες επιτείνουν τις πραγματικές δυσκολίες. Μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής τους στην κοινωνία των πολιτών ως εγγύηση για την δημόσια τάξη και για τις πολιτικές δημόσιας ωφέλειας και βιώσιμης διακυβέρνησης, εγκαταλείποντας την εργαλειοποίηση της θρησκείας προς όφελος πολιτικών στοχεύσεων ή πρόσκαιρων απολαβών, όπως και τον πολιτικό επαγγελματισμό. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει οικειοθελώς οι Χριστιανοί να αποποιηθούν, όπως ο μειονοτισμός, και τόνισε ότι όλες οι θρησκείες και όλα τα δόγματα θα πρέπει να υποστηρίξουν τη θρησκευτική ελευθερία, τον σεβασμό της αξιοπρέπειας, την ειρήνη και την αμοιβαία κατανόηση στα πλαίσια μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Άλλωστε, όπως είπε, «ο Χριστιανισμός, με την αγάπη, την προσφορά και την προφητική μαρτυρία, προσκαλεί τους πιστούς να συμμετάσχουν ενεργά στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας με αξιοπρέπεια και ελευθερία, δίπλα στους Μουσουλμάνους, τους εκκοσμικευμένους πολίτες και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης». Συζήτησε προβλήματα όπως η απολυτοποίηση της αρχής της πλειοψηφίας και η ανάγκη υπέρβασης των εθνοτικών, σεκταριστικών ή θρησκευτικών ομαδοποιήσεων και παρουσίασε την σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της πολιτικής υπευθυνότητας, που αναδείχθηκε με την Αραβική Άνοιξη. Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας των Χριστιανών, με τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους, ως ιστορικών εταίρων στον αραβικό χώρο, αλλά και την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης των εξτρεμιστών και κατέληξε στη διαπίστωση ότι η θρησκεία δεν μπορεί ποτέ να αποτελεί δικαιολογία για την άσκηση βίας ή για αδικίες, όπως συχνά συμβαίνει στην περιοχή, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το άλυτο Παλαιστινιακό πρόβλημα και την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών στη βάση της επίκλησης βιβλικών χωρίων.

Την ομιλία ακολούθησε συζήτηση, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε και το ερώτημα κατά πόσον είναι δυνατό να εφαρμοστούν τέτοιες καινοτόμες ιδέες, ιδιαίτερα μέσα σε αυταρχικά και εχθρικά πλαίσια, χωρίς –πλην εξαιρέσεων– δημοκρατική παιδεία και εμπειρία, ενώ διατυπώθηκε ο προβληματισμός μήπως, η όλη προσέγγιση είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Επίσης, συζητήθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα (Γάζα, παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος) και το κρίσιμο ζήτημα της τύχης των χριστιανικών κοινοτήτων της περιοχής, που αντιμετωπίζουν υπαρξιακές απειλές όπως η ισραηλινή κατοχή ή ο ισλαμικός ριζοσπαστισμός, καθώς και η μετανάστευση και η φυγή από τις πανάρχαιες κοιτίδες του χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή.

Η βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης είναι διαθέσιμη στο κανάλι της Ακαδημίας στο YouTube, στη διεύθυνση https://youtu.be/gB3K0TKvSI4 στα ελληνικά και στη διεύθυνση https://youtu.be/ffMGPDDQuGk στα αγγλικά.

Η επόμενη εκδήλωση του κύκλου θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου με ομιλητή τον π. Κύριλλο Χοβορούν.