Οι αντιπαραθέσεις στην Κεντρική Επιτροπή αποκάλυψαν τα νέα στρατόπεδα, που δεν κονταροχτυπιούνται για πολιτικά ζητήματα, αλλά για το ποιος θα εξασφαλίσει καλύτερη θέση στο μετα-συνεδριακό τοπίο.
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του κόμματος το καλοκαίρι του 2023, ήταν γεμάτη από εσωκομματικές συγκρούσεις που πορισμένες φορές οδήγησαν ακόμα και σε φαινόμενα εχθροπάθειας. Η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη έφερε προσωρινή νηνεμία στην Κουμουνδούρου, ωστόσο το αποτέλεσμα της εσωκομματικής εκλογής προέδρου και η «μονομαχία» Φάμελλου – Πολάκη δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για νέες αντιπαραθέσεις.
Η Κουμουνδούρου, λοιπόν, δεν φαίνεται να έχει ξεπεράσει τις «κακές συνήθειές» της παρά την δημοσκοπική «καθίζηση» του κόμματος. Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου συζητήθηκαν οι θέσεις και οι καταστατικές αλλαγές προς το «συνέδριο της επανεκκίνησης», έκαναν την εμφάνισή τους νέα εσωκομματικά στρατόπεδα, που δείχνουν διατεθειμένα να κονταροχτυπηθούν στη μάχη ισχύος που θα εκτυλιχθεί τον Ιούνιο.
Η αρχή και οι αιτίες της «φαγωμάρας»
Ενδεικτικό της κατάστασης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός πως στη συνεδρίαση δεν καταγράφηκε ουσιαστικά καμία σοβαρή πολιτική διαφωνία και οι θέσεις συγκεντρώνουν την στήριξη όλου του στελεχικού δυναμικού. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το πώς η Εθνική θα περάσει υπό δημόσιο έλεγχο, ζήτημα στο οποίο Φάμελλος και Πολάκης διατηρούν διαφορετική προσέγγιση. Κατά τα λοιπά, διάφορα κορυφαία στελέχη έφτασαν σε σημείο να επιτίθενται ή να αφήνουν αιχμές κατά συντρόφων τους, αποτυπώνοντας πως οι σκληρές αντιπαραθέσεις θα αφορούν τους εσωκομματικούς συσχετισμούς την επόμενη μέρα.
Το εναρκτήριο λάκτισμα για τους διαξιφισμούς δόθηκε από την τοποθέτηση του Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος άσκησε σφοδρή κριτική στον Σωκράτη Φάμελλο για την εσωκομματική λειτουργία του κόμματος, παρά το γεγονός πως ο πρώην υπουργός επανήλθε στην Πολιτική Γραμματεία με την στήριξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα ο Χρήστος Σπίρτζης εμφανίζεται σφόδρα δυσαρεστημένος με στελέχη δίπλα στον Σωκράτη Φάμελλο, θεωρώντας πως προχωρούν σε αρνητικές «διαρροές» προς μέσα ενημέρωσης για τα Τέμπη και τη σύμβαση 717.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές για το ότι ορισμένα στελέχη «διέσωσαν» τον Στέφανο Κασσελάκη στο συνέδριο του Φεβρουαρίου του 2024, εννοώντας τον Σωκράτη Φάμελλο και το Νίκο Παππά. Παράλληλα επιτέθηκε τόσο στον Βασίλη Κόκκαλη που δήλωσε πως θεωρεί σκόπιμο ο Χρήστος Σπίρτζης να παραιτηθεί από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να «ξεκαθαρίσει» η κατάσταση με τα Τέμπη, αλλά και στο προεδρικό περιβάλλον. Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημοσίως στηρίξει αναφανδόν τον Χρήστο Σπίρτζη, αποστέλλοντας μεταξύ άλλων επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής.
Η αντιπαράθεση Φάμελλου και Παππά και Πολάκη
Στην προσπάθειά του να απαντήσει σε αιχμές του Χρήστου Σπίρτζη, ο Σωκράτης Φάμελλος άνοιξε άλλα μέτωπα και συγκεκριμένα με τον Νίκο Παππά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να υπενθυμίσει πως ο ίδιος συγκρούστηκε με τον προκάτοχό του, είπε πως «καθαιρέθηκε» από τη θέση του προέδρου της Κ.Ο. με πραξικοπηματικές διαδικασίες. Αυτή η αναφορά προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος, που άφησε να εννοηθεί πως ο Σωκράτης Φάμελλος συνεργάστηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη, και τον σημερινό πρόεδρο να θυμίζει πως εξελέγη στην θέση του επικεφαλής της Κ.Ο. πριν ακόμα εκλεγεί ο νυν επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατίας.
Όλα αυτά, βέβαια, ήρθαν και «κάθισαν» πάνω σε διαφωνίες σχετικά με οργανωτικά ζητήματα. Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε στη διαφωνία του με τις προτάσεις του Σωκράτη Φάμελλου για τις αλλαγές στον τρόπο εγγραφής μελών για την εκλογή προέδρου, αλλά και την στελέχωση των Περιφερειακών Οργανώσεων ανά την Ελλάδα, λαμβάνοντας μάλιστα και την στήριξη του Νίκου Παππά. Στην πραγματικότητα, οι διαφωνίες τροφοδοτούνται από τον ανταγωνισμό για το ποιά ομάδα θα εξασφαλίσει ισχυρότερη παρουσία στην Κουμουνδούρου.
Ο Παύλος Πολάκης επί παραδείγματι, έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως πρέπει να διατηρηθεί η δυνατότητα να εγγράφονται νέα μέλη μέχρι και την μέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου. Ο κρητικός βουλευτής έλαβε στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές σχεδόν 43%, ωστόσο στο στελεχικό και οργανωμένο δυναμικό του κόμματος έχει πολύ μικρότερη επιρροή. Παράλληλα ο Νίκος Παππάς, που διατηρεί ακόμα κάποιες δυνάμεις ανά τις οργανώσεις, έχει κάθε λόγο να θεωρεί πως θα πετύχει καλύτερο συσχετισμό στα τοπικά και περιφερειακά όργανα, αν τα μέλη τους εκλέγονται εξολοκλήρου.
Πηγή: ethnos.gr