Δύο ηρωίδες του τόπου τιμήθηκαν στην εκδήλωση ονοματοθεσίας του Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων

Στον όμορφα στολισμένο με λουλούδια κάθε χρώματος αύλειο χώρο του Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων πραγματοποιήθηκε η επίσημη εκδήλωση ονοματοθεσίας του σχολείου με την προσθήκη της επωνυμίας «Λουκία και Σοφία Τοπάλη».

Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε με χαιρετισμό της η διευθύντρια του σχολείου, κ. Αικατερίνη Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο της οικογένειας Τοπάλη δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο και την προσφορά των δύο γυναικών στους κατοίκους των Κάτω Λεχωνίων και τονίζοντας, επίσης, το επιστημονικό έργο της Σοφίας Τοπάλη οποία ως επιστήμονας με αντικείμενο τη βοτανική, πριν από 100 περίπου χρόνια ασχολήθηκε με την έρευνα, τη μελέτη και την καταγραφή – σε συνεργασία με τον Ελβετό Καθηγητή Βοτανικής, Gustave Beauvert – 1.000 ειδών φυτών και βοτάνων της ελληνικής χλωρίδας, συγκεντρώνοντας το υλικό της με περιοδείες στα περισσότερα βουνά της πατρίδας μας και κατεξοχήν στο Πήλιο, έργο το οποίο σήμερα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός της απογόνου των δύο γυναικών, κ. Hillegonda Maria Dutilh Naveas, εγγονής του αδελφού της Λουκίας Τοπάλη, Henri Van Schelle, η οποία μαζί με το γιο της ταξίδεψε από τη Βραζιλία, όπου διαμένει, και παρευρέθηκε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής. Με μεγάλη συγκίνηση μίλησε στο κοινό και ανέφερε ότι από την παιδική της ηλικία άκουγε τη μητέρα της να διηγείται στην ίδια και στην αδελφή της το τραγικό τέλος της θείας και της εξαδέλφης τους που απαγχονίστηκαν μαζί με τη Φιλίτσα Καλαβρού στις 07/07/1944 στην κεντρική πλατεία των Κάτω Λεχωνίων από τους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η στιγμή που η κ. Hillegonda Maria αντίκρυσε στον εξωτερικό τοίχο τις προσωπογραφίες της Λουκίας και Σοφίας Τοπάλη, έργο του καθηγητή Καλλιτεχνικών του σχολείου, κ. Γιάννη Ροδοβίτη, ο οποίος με εξαιρετική ευαισθησία και τέχνη απεικόνισε τις δύο γυναίκες, ώστε να αποτελέσουν διαχρονικά πρότυπα για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία της υπεύθυνης για τη διοργάνωσή της, καθηγήτριας Φιλολόγου, κ. Μητσοπούλου Πολυξένης, η οποία αναφέρθηκε στην πολυσχιδή κοινωνική, πολιτιστική, πνευματική και ανθρωπιστική προσφορά της Λουκίας και της Σοφίας Τοπάλη, εξήρε τη φιλοπατρία τους, την οποία πλήρωσαν με άδικο και ατιμωτικό θάνατο και επεσήμανε το επιστημονικό έργο της Σοφίας Τοπάλη ως ασχολούμενης με τη βοτανική, έργο που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μελετάται από Ελβετίδα Βιολόγο –Γενετίστρια, με την οποία έχει έρθει σε επαφή το σχολείο για συνεργασία και ανάδειξη του τόσο σημαντικού αυτού έργου, ώστε να γίνει αφενός γνωστό και ευρύτερα και αφετέρου να ανοίξει το δρόμο σε μαθητές και μαθήτριες, για να σπουδάσουν επιστήμες σχετικές με το περιβάλλον. Τονίστηκε, επίσης, η προοπτική διοργάνωσης συνεδρίου σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και με τα σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, αφού η Σοφία Τοπάλη είχε μελετήσει διεξοδικά και τη χλωρίδα του Πηλίου.