Νέα δεδομένα για το εθνικό λιμενικό σύστημα διαμόρφωσε η απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ, για ματαίωση της διαγωνιστικής διαδικασίας σχετικά με την απόκτηση του πλειοψηφικού μεριδίου συμμετοχής (67%) στο μετοχικό κεφάλαιο της «Οργανισμός Λιμένος Βόλου Α.Ε.» από τον Ιβάν Σαββίδη. Το λιμάνι διεκδικούσε με αμερικανικό όμιλο και η «Goldair Cargo A.E. – Goldair Handling Α.Ε, που έχασε τις προσφυγές και η Κυβέρνηση για να μην περάσει σε «φιλορωσικά χέρια» το λιμάνι ακύρωσε τον διαγωνισμό, χωρίς δικαιολογία. Οι Αμερικανοί πιέζουν τώρα για άμεση επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Το ενδιαφέρον των Αμερικανών για το λιμάνι ήταν γνωστό εξαρχής, αφού είχε γνωστοποιηθεί η συνεργασία του κρατικού αμερικανικού οργανισμού DFC μέσω του ομίλου Goldair και η αμερικανική πλευρά πιέζει τωρα την ελληνική κυβέρνηση για μια γρήγορη επαναπροκήρυξη του έργου.
Και εν μέσω διαπραγματεύσεων εμείς αναρωτιόμαστε για ταπεινά και τελευταία πράγματα, όπως από που προέρχεται η ρύπανση στη θάλασσα, ποιος είναι ο ρυπαντής, γιατί η εισαγγελία δεν καταθέτει δύο χρόνια τώρα τα αποτελέσματα προκαταρκτικών ερευνών, γιατί οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος που εμφανίζονται ως «σωτήρες», δεν έχουν καταθέσει ακόμα ούτε το πόρισμα για τα νεκρά ψάρια, μετά την εγκατάλειψη παρακολούθησης του οικοσυστήματος της Κάρλας από τον ΟΦΥΠΕΚΑ και άλλα ωραία.
Όταν μια ιδιωτική εταιρεία αυτού του μεγέθους αναλάβει το Λιμάνι, δεν θα μιλάμε για τον Μήτσο τον Κουτσιφέλη , για τον Αχιλλέα τον Μπέο, για τον Αγρύρη τον Κοπάνα, για τον Σωκράτη Αναγνώστου, για την ρύπανση και άλλα παρωχημένα. Οποιος ρυπαίνει θα το πληρώνει. Για παράδειγμα, το επεξεργασμένο λύμα που διοχετεύουν στην θάλασσα-γιατί πάντα για επεξεργασμένο λύμα μιλάμε όπως μας διαβεβαιώνουν- θα τους βάζουν να το πίνουν και να σφουγγαρίζουν και τις κοίτες από τους χείμαρρους. Αυτό στο κάτω-κάτω θα έκανε κάθε ιδιώτης που σέβεται την επένδυσή του και τα συμφέροντά του.