Προανακριτική για Τέμπη ζητά το ΚΚΕ: Καραμανλής και Σπίρτζης στο κάδρο για βαριά κακουργήματα

Πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην Υπουργών Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη για την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται με βάση τη δικογραφία και την πρόταση του ΚΚΕ είναι:

• Ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο
• Θανατηφόρα διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών
• Θανατηφόρα έκθεση
• Βαριά σωματική βλάβη
• Παράβαση καθήκοντος

Το ΚΚΕ επικαλείται στοιχεία από την ανακριτική διαδικασία, τις καταθέσεις των εμπλεκομένων, τις εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή, καθώς και μαρτυρίες από συγγενείς των θυμάτων και εργαζομένους στον σιδηρόδρομο. Κάνει λόγο για παραλείψεις, καθυστερήσεις, ανεπαρκή εποπτεία και πλήρη γνώση της επικινδυνότητας του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Δεν ήταν ατύχημα – ήταν αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών», τονίζεται χαρακτηριστικά στην πρόταση, η οποία καταλογίζει ευθύνες τόσο στον Κώστα Καραμανλή (Υπουργός Υποδομών 2019–2023) όσο και στον Χρήστο Σπίρτζη (Υπουργός 2015–2019), αλλά και συνολικά στις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το τραγικό δυστύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν τα συστήματα ασφαλείας (τηλεδιοίκηση, ETCS, GSM-R, φωτοσήμανση) λειτουργούσαν πλήρως. Επιπλέον, το κόμμα σημειώνει ότι οι εργολαβίες για την εγκατάστασή τους χαρακτηρίζονταν από καθυστερήσεις, παρατάσεις, κατατμήσεις έργων και ανταγωνισμούς, ενώ η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως ο ΟΣΕ και η ΡΑΣ, παρέμενε δραματικά ελλιπής.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε εξώδικα και εκκλήσεις σωματείων που είχαν προειδοποιήσει αρμόδιους υπουργούς για τους κινδύνους, καθώς και στην επιστολή της ΠΟΣ προς τον πρωθυπουργό το 2021, με προειδοποίηση για ενδεχόμενο δυστύχημα. Κατά το ΚΚΕ, οι αρμόδιοι γνώριζαν και δεν ενήργησαν αναλόγως, στοιχείο που ενισχύει – κατά την άποψή του – τον νομικό χαρακτηρισμό του ενδεχόμενου δόλου.

Το κόμμα επιμένει ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να καταλήξει σε ένα ακόμα “φιάσκο”, και ζητά μια ανοιχτή, πραγματική προανακριτική διαδικασία που θα ελέγξει εξονυχιστικά ευθύνες, χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες ή συγκάλυψη. Ζητά επίσης να ερευνηθούν ευθύνες και άλλων κυβερνητικών στελεχών, ενώ αφήνει αιχμές και για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Hellenic Train.

Παράλληλα, το ΚΚΕ επαναφέρει το πάγιο αίτημά του για κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών και του νόμου 3126/2003, υποστηρίζοντας ότι το υπάρχον πλαίσιο «παρέχει ουσιαστικά ασυλία στα πολιτικά πρόσωπα».
Πηγή: ethnos.gr