
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ο Πούτιν προσπαθεί απλώς να κερδίσει χρόνο και να κάνει μπίζνες με τον Τραμπ
«Πολεμήσαμε τους Σουηδούς επί 21 χρόνια. Πόσο καιρό είστε διατεθειμένοι να πολεμήσετε;» Αυτό δήλωσε, απευθυνόμενος στην ουκρανική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, ιδεολογικός σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και νυν επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.
Ο Μεντίνσκι, υπεύθυνος για τη συγγραφή των εκπαιδευτικών βιβλίων Ιστορίας στη σημερινή Ρωσία, δεν επέλεξε τυχαία την αναφορά στον Μεγάλο Βόρειο Πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Σουηδίας (1700-1721), τον οποίο κέρδισε η Ρωσία του Μεγάλου Πέτρου.
Ο ρώσος διαπραγματευτής επιβεβαιώνει την άποψη που συμμερίζονται πολλοί δυτικοί αναλυτές: ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην Ουκρανία, ότι δεν επιδιώκει την ειρήνη και ότι προτίθεται να συνεχίσει τις εχθροπραξίες με τη μορφή ενός πολέμου φθοράς. Εξάλλου οι «κόκκινες γραμμές» της Μόσχας δεν έχουν μετακινηθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.
Η αμφιλεγόμενη στάση του Τραμπ
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, o αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται ειπών ότι «ο Πούτιν δεν θα υποχωρήσει στην Ουκρανία γιατί κερδίζει τον πόλεμο» – το Κρεμλίνο διέψευσε το δημοσίευμα. Κατ’ ιδίαν, ο Τραμπ εκφράζει δυσαρέσκεια για το ότι ο τερματισμός του πολέμου είναι δυσκολότερος απ’ όσο φαίνεται.
Ο Πούτιν, ωστόσο, συνεχίζει να ελπίζει σε νίκη στο πεδίο της μάχης, υπολογίζοντας προφανώς ότι ο Τραμπ θα διακόψει την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία. Αν και η Ρωσία έχει 900.000 απώλειες (νεκρούς και τραυματίες), διατηρεί ακόμα 640.000 στρατιώτες και έχει δεχτεί σημαντική βοήθεια από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν και την Κίνα. Η Μόσχα δεν έχει, συνεπώς, λόγο να συμβιβαστεί.
Οι συνέπειες της επικοινωνίας Τραμπ – Πούτιν
Πολλοί αναλυτές σημειώνουν ότι μετά το τηλεφώνημα Τραμπ-Πούτιν της περασμένης Δευτέρας, το Κρεμλίνο έλαβε αυτό ακριβώς που επεδίωκε: αφ’ ενός, το τέλος της πίεσης από τις ΗΠΑ και αφ’ ετέρου, τη δημιουργία ρήξης στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ μεταξύ των Αμερικανών και των Ευρωπαίων, οι οποίοι συνεχίζουν να επιμένουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Την περασμένη Τρίτη, η ΕΕ επέβαλε το 17ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η απειλή του Τραμπ ότι θα αποχωρήσει από τη διαμεσολάβηση, τονίζοντας ότι «οι όροι για τον τερματισμό του πολέμου θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, επειδή μόνο αυτοί γνωρίζουν τις λεπτομέρειες», απηχεί τον πραγματικό στόχο του αμερικανού προέδρου που είναι η εξομάλυνση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας.
Στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ – Ρωσίας;
«Η Ρωσία θέλει να προχωρήσει στην ανάπτυξη σημαντικών εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, όταν τελειώσει το αιματοκύλισμα, και συμφωνώ με αυτό», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του. Ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να ωφελήσει τις αμερικανικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα και στα ορυκτά της Ρωσίας.
Ο Πούτιν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται και κατευθύνει τις συνομιλίες τους προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ψευδαίσθηση του Τραμπ
Η διακεκριμένη ιστορικός, ειδική στην ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, Αν Απλμπαουμ, σημειώνει στο Atlantic ότι ο Τραμπ έχει, κατ’ επανάληψη, παρερμηνεύσει τον Πούτιν, ότι υπερεκτιμά τη φιλία τους και ότι αποδίδει στον ρώσο πρόεδρο κίνητρα που είναι δικά του. Στο μεταξύ, ο Πούτιν έχει αναμορφώσει τη ρωσική οικονομία σε οικονομία πολέμου και θυσιάζει χιλιάδες άνδρες για μικρά εδαφικά κέρδη, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη διεθνή εικόνα του.
Το πραγματικό διακύβευμα
Γιατί να διαπραγματευτεί σοβαρά ο Πούτιν, διερωτάται και το Politico, όταν το μόνο που «φοβάται» είναι η πιθανότητα οι ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, αν δεν υπάρξει ειρηνευτική συμφωνία – πράγμα που θα ευνοούσε τη ρωσική πλευρά.
Κατόπιν αυτών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το μήνυμα είναι σαφές: να μην αναμένουν από τις ΗΠΑ να συμμετάσχουν σύντομα σε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Ο Πούτιν προφανώς κερδίζει χρόνο. Δυστυχώς, πρέπει να πούμε ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την ειρήνη», σχολίασε ο Μπόρις Πιστόριους, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Πηγή: tovima.gr