Απόγνωση από τις επιχειρήσεις της Μαγνησίας: Ψεύτικη η εικόνα ότι λειτουργούμε κανονικά 

Κοινό μέτωπο ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης συγκροτούν οι παραγωγικοί φορείς της Μαγνησίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουν οι επιχειρήσεις τους.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων προχώρησαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου κάτω από την πίεση της ψευδούς εικόνας ότι η αγορά λειτουργεί κανονικά, όπως εξήγησαν.
«Δεν ισχύει τίποτα, η αγορά υπολειτουργεί, υπάρχει ένα άτυπο lockdown και δεν είμαστε πρόθυμοι να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση», διεμήνυσε η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά. Όπως είπε, οι καταστηματάρχες έχουν γίνει αστυνομικοί στα μαγαζιά τους κάνοντας τον διαχωρισμό εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων, χωρίς να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό, αφού καλούνται να διαχειριστούν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. “Δεν γίνεται να αντιμετωπίζουμε το θυμό και την αγένεια. Ερχόμαστε σε μια δυσχερή θέση. Είναι ανεφάρμοστος ο έλεγχος που μας οδηγεί και σε μείωση του τζίρου” αναφέρει η κ. Καναβιτσά.

«Βρισκόμαστε στη δυσχερή θέση από τη μια να μην έχουμε δουλειά και από την άλλη να προσπαθήσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα», είπε η κ. Καναβιτσά, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απ. Οντόπουλος σημείωσε ότι καταστρατηγείται ένα κεκτημένο δικαίωμα των πολιτών και οι καταστηματάρχες καλούνται να παίξουν έναν ρόλο ελεγκτή, μη έχοντας τα κατάλληλα εργαλεία και χωρίς να είναι υπεύθυνοι για κάτι τέτοιο.
Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά των επιχειρήσεών τους, καθώς οι τζίροι έχουν κατακρημνιστεί και τα προβλήματα συσσωρεύονται καθημερινά. Επίσης, αναφέρει πως η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αντίμετρα όπως η μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, η αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι το τέλος της πανδημίας, η επαναφορά των 120 δόσεων για τις υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, η ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων, η επαναφορά της αναστολής εργασίας, η επιδότηση ενοικίου και των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και το θέμα των επιταγών της πανδημίας. “Ζητάμε ουσιαστική στήριξη στη μικρή επιχείρηση” τόνισε ο κ. Οντόπουλος. “Μας χρησιμοποιεί η κυβέρνηση ως μοχλό πίεσης για τους ανεμβολίαστους. Θα μπορούσε η ευθύνη να βαραίνει τον καταναλωτή” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου – Νέας Ιωνίας ενώ τονίζει πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των πελατών.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρυσοχόων Μαγνησίας, Δημήτρης Νιζάμης, τόνισε πως ο κλάδος του ζητάει την κατάργηση του φόρου πολυτελείας των κοσμημάτων ενώ έθεσε και το ζήτημα των αυξήσεων των ενοικίων των ακινήτων την ίδια στιγμή που οι τζίροι παρουσιάζουν σημαντική πτώση.

Ο Στέφανος Τύμπας, πρόεδρος των ιδιοκτητών πρακτορείων ΟΠΑΠ, υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή λειτουργούν σε άτυπο σκληρότερο λοκντάουν καθώς ενώ ο τζίρος έχει πέσει 60%, τώρα καλούνται να κάνουν το ρόλο του αστυφύλακα προσλαμβάνοντας περισσότερο προσωπικό. “Οι επιχειρήσεις μας οδηγούνται σε κλείσιμο” αναφέρει ο κ. Τύμπας ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο της υγείας των εργαζομένων.

“Είναι μεγάλο το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η εστίαση” επισημαίνει ο πρόεδρος Εστίασης Αλμυρού, κ. Ευάγγελος Μπακίρης, υποστηρίζοντας πως η κινητοποίηση θα είναι μαζική σε όλο τη Μαγνησία.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας, κ. Στέφανος Στεφάνου, υποστηρίζει πως το 80-90% των επιχειρήσεων εστίασης θα συμμετάσχουν στην αυριανή κινητοποίηση κλείνοντας τα μαγαζιά τους. “Δεν μπορούμε να γίνουμε αστυνόμοι των πελατών μας. Ας γίνει πράξη η ατομική ευθύνη” αναφέρει ο κ. Στεφάνου. Επίσης, αναφέρει πως μια δημοσκόπηση της Alco καταρρίπτει τα λεγόμενα της κυβέρνησης περί στήριξης της εστίασης ενώ μια άλλη έρευνα αποδεικνύει πως το 95% των επιχειρηματιών της εστίασης δεν είναι ικανοποιημένοι με τα μέτρα στήριξης της εστίασης τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι φορείς που συγκροτούν το μέτωπο είναι: η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν.Μαγνησίας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών Μπαρ Αναψυκτηρίων & Καταστημάτων Εστίασης Ν.Μαγνησίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, ο Σύλλογος Χρυσοχόων Ωρολογοποιών Ν.Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ν.Μαγνησίας, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψητοπωλείων, Καφετεριών, Ταβερνών και συναφών Επαγγελμάτων Επαρχίας Αλμυρού, το Σωματείο Πρακτόρων ΟΠΑΠ Ν.Μαγνησίας, ο Σύλλογος Ελεύθερων Επαγγελματιών Δήμου Ρήγα Φεραίου.