Εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Πάμε σε debate των 5 χωρίς Παπανδρέου 

Εξελίξεις με το debate των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε τηλεμαχία των πέντε, χωρίς τον Γιώργο Παπανδρέου.

Η ΕΡΤ κάλεσε τους εκπροσώπους των 5 υποψηφίων σε τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν τις διαδικασίες και την προοπτική για μια τηλεμαχία των 5.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τηλεδιάσκεψη θα γίνει αύριο στις 12:30 και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι κ.κ. Βαγγέλης Τσόγκας (εκ μέρους του Ν. Ανδρουλάκη), Σπύρος Καρανικόλας (εκ μέρους του Α. Λοβέρδου), Μιχάλης Λούπης (Π. Γερουλάνος), Νίκος Μπήλιος (Παύλος Χρηστίδης) και Αιμ. Σαπρανίδης (Χ. Καστανίδης). Οι εκπρόσωποι των 5 έχουν ένα κοινό τόπο για να διεξαχθεί το debate στα πρότυπα του 2017 με την πρακτική που είχε ακολουθηθεί στις τότε εσωκομματικές εκλογές που είχαν διοργανωθεί υπό την αιγίδα του Νίκου Αλιβιζάτου.

Δεν εκλήθη η εκπρόσωπος Παπανδρέου
Σημειώνεται ότι δεν εκλήθη η εκπρόσωπος Παπανδρέου Έφη Χαλάτση, μετά την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού να αποδεχθεί τους όρους των υπολοίπων εκτιμώντας ότι θα εξελιχθεί σε reality show.

Έτσι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τα δύο debates (εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα από τη δημόσια τηλεόραση) θα διεξαχθούν στις 22 και 29 Νοεμβρίου, ένα στην ΕΡΤ και ένα στην ΕΡΤ3 με τα περιφερειακά.

Υπενθυμίζεται ότι οι 5 εκπρόσωποι των υποψηφίων αρχηγών του ΚΙΝΑΛ είχαν στείλει επιστολές προς την ΕΡΤ, ζητώντας να γίνει το debate, μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ ότι είναι αναρμόδια και την αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος στους όρους διεξαγωγής του.

Οι όροι Παπανδρέου
Η πλευρά Παπανδρέου επέμεινε στους όρους που έθεσε, έτσι το debate στην ΕΡΤ, εφόσον γίνει, θα διεξαχθεί χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό.

Η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού μετά την απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ εκτιμά πως εφόσον δεν υπάρχει ένα θεσμικό όργανο που να διασφαλίζει τον ουσιαστικό διάλογο, δεν πληρούνται τα εχέγγυα για ένα debate. Εχει επίσης απορρίψει τηλεμαχίες σε ιδιωτικά κανάλια.

H ΕΔΕΚΑΠ μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση επαναβεβαίωσε ότι δεν είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των debates των υποψηφίων προέδρων του ΚΙΝΑΛ. Η ΕΔΕΚΑΠ είχε δηλώσει και σε προηγούμενη συνεδρίασή της ότι δεν έχει τη σχετική αρμοδιότητα. Ωστόσο ανέλαβε να διευκολύνει την κατάσταση προτείνοντας τη συνάντηση της περασμένης Τρίτης με τη συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου Μ. Όθωνα και Χρ. Πρωτόπαπα. Παρά ταύτα, από τις επιστολές των 6 υποψηφίων προέδρων και τη συνάντηση των εκπροσώπων των υποψηφίων στην ΕΔΕΚΑΠ, δεν προέκυψε κοινός τόπος.

Τι θα κάνει η ΕΡΤ
Στη επιστολή της προς τους υποψηφίους και την ΕΔΕΚΑΠ η ΕΡΤ τόνιζε ότι «είναι αυτονόητο ότι η ΕΡΤ, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο, θα ανταποκριθεί στις όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ, ενώ όπως πάντα τις λεπτομέρειες θα τις συναποφασίσουν όλοι οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη διαδικασία».

Πηγή: iefimerida.gr