Eleonart: Ο τοπικός παράδεισος σε λίγα τετραγωνικά στο Οξυγόνο

Σε ένα χώρο που ευωδιάζει προϊόντα της γης της Μαγνησίας στη συνοικία του Οξυγόνου, ο Κοσμάς Χατζηγεωργίου μετέτρεψε το ισόγειο του σπιτιού σε ένα μικρό δείγμα του τοπικού μας παραδείσου μέσα από τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που παράγει και πουλάει στο κατάστημά του, στο Eleonart.

Ο Κοσμάς Χατζηγεωργίου με έντονες επιρροές από την αγροτική ζωή του Βελεστίνου απ’ όπου κατάγεται η μητέρα του, πήρε την απόφαση πριν από σχεδόν 10 χρόνια να ασχοληθεί με την παραγωγή και την τυποποίηση προϊόντων τα οποία είναι από δυσεύρετα έως και μοναδικά.

Εκτός από τις ελιές και από τα φρούτα, ο πρώην μάγειρας και ζαχαροπλάστης, παράγει βιολογικό ελαιόλαδο, πάστα ελιάς και μέλι καθώς και παράγωγά τους.

Μαρμελάδες με τζάνερο και ακτινίδιο και γλυκά του κουταλιού, κάποια με μαύρη ζάχαρη και κάποια με μούστο σταφυλιού, που αντικαθιστούν τη ζάχαρη, κατάλληλα για την υγεία.

Σε άλλο ράφι, ξεχωρίζουν τα αρωματικά σαπούνια από ελαιόλαδο χωρίς τη χρήση χημικών και αιθέριων ελαίων. Χαμομήλι, τριαντάφυλλο, μέλι-κανέλλα, νυχτολούλουδο, λεβάντα, λεμόνι και πορτοκάλι είναι τα στοιχεία που μυρίζουν τα αρωματικά σαπούνια. Σημαντική είναι και η χρήση του κατραμοσάπουνου το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορες δερματικές παθήσεις. Επίσης, κάποια από τα βιολογικά σαπούνια γίνονται απορρυπαντικά πλυντηρίου με το τρίψιμο νιφάδων.

Ιδιαίτερη θέση έχουν τα διάφορα αφεψήματα που συλλέγονται κυρίως από το βουνό των Κενταύρων, όπως τη Δράκεια και τα Χάνια. Θυμάρι, μολόχα, τήλιο πέταλο και ανθός, κράτεγο τριβόλι, γαϊδουράγκαθο, άρκυνθος, σαμπούκο, λαδανιά, δεντρολίβανο, χαμομήλι και άγριο τριαντάφυλλο τα οποία είναι συσκευασμένα γίνονται φαρμακευτικά αφεψήματα.

Επίσης, ο Κοσμάς μαζί με τη μητέρα του παράγουν και πουλούν σπιτικό τραχανά. Τέλος, οι πελάτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο βαλσαμόλαδο, στις αρωματικές κεραλοιφές με πρόπολη και λάδια φαρμακευτικά.

Όπως επισημαίνει ο Κοσμάς, ο οποίος γυρίζει τη Μαγνησία συλλέγοντας τα άγρια βότανα με μεράκι, όλα τα προϊόντα είναι βιολογικά με πιστοποιήσεις. «Η συλλογή, η παραγωγή και όλες οι διαδικασίες μέχρι την τυποποίηση περνούν από τα χέρια μου» αναφέρει ο Βολιώτης παραγωγός, ο οποίος εκτός από την παραγωγή, μεταφέρει τις παραγγελίες ο ίδιος στις επιχειρήσεις του κέντρου που τον προτιμούν.