Εκδηλώσεις μνήμης στο Βόλο για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Τιμητικές εκδηλώσεις για την «Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος» διοργανώνουν την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Μαγνησίας & Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών.

Στις 11 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των αρχών στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Η εκδήλωση, λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα διεξαχθεί σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν την ημέρα διεξαγωγής της.

Στις 6.30 το απόγευμα, θα γίνει διαδικτυακή εκδήλωση που θα μεταδοθεί από τον εξής σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=75iGMIovcfU

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η φιλόλογος του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου, κ. Σοφία Κανταράκη, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος, ο Πρόεδρος του του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, κ. Μαρσέλ Σολομών.

Στις 18.50 ο διευθυντής του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Βόλου, κ. Απόστολος Ζαχαρός θα εκφωνήσει λόγο με θέμα «Συκή 27 Μαρτίου 1944.Μια ψηφίδα στο ψηφιδωτό του Ολοκαυτώματος» ενώ λίγα λεπτά αργότερα, την κεντρική ομιλία θα την κάνει ο κ. Στράτος Δορδανάς, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα «Οι μεσεγγυούχοι εβραϊκών περιουσιών, ως πτυχή του γενοκτονικού μηχανισμού». Στο τέλος, μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Βόλου θα αναγνώσουν ποιήματα ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει προβολή βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών από την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.