Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου… διαπιστώνουν πρόβλημα με τους άστεγους

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου ημερίδα που διοργάνωσε ο Ξενώνας Αστέγων Βόλου της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου με θέμα Αόρατοι Συμπολίτες μας: Οι παρεμβάσεις της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ. Στον Βόλο συναντάς καθημερινά ανθρώπους να αναζητούν τρόφιμα σε κάδους, ανθρώπους που κοιμούνται σε πυλωτές, κοινωνικά περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αλλά αγνοούσαν οι κοινωνικές δομές…  Η ημερίδα αρκέστηκε σε διαπιστώσεις, όπως γίνεται κατανοητό από τα ίδια τα συμπεράσματά της.

Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το κοινωνικό φαινόμενο της αστεγίας και η παροχή πληροφοριών για τις δράσεις του Ξενώνα Αστέγων Βόλου. Ο πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας του Ξενώνα Αστέγων Βόλου είναι η υποστήριξη σε άτομα ή οικογένειες που αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα στέγασης, στερούνται οικονομικών και κοινωνικών πόρων για εξασφάλιση χώρου διαμονής και των βασικών μέσων επιβίωσης και ταυτόχρονα βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης ή κρίσης και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βλάβης.
Ιδιαίτερη συζήτηση δημιουργήθηκε αναφορικά με τις αιτίες της αστεγίας, όπου σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία τα οποία έχουν προκύψει από την εμπειρία λειτουργίας της δομής αλλά και με βάση διεθνείς έρευνες συγκλίνουν στα εξής: Ανεργία και Φτώχεια, Μετανάστευση, Προβλήματα υγείας, Έλλειψη διαπροσωπικών σχέσεων και υποστηρικτικών δικτύων γενικότερα, Ανεπαρκής υποστήριξη ατόμων που φεύγουν από νοσοκομεία, φυλακές και άλλα δημόσια ιδρύματα, Ανεπαρκής κάλυψη κοινωνικών παροχών, Περικοπές και περιορισμοί στις πληρωμές κοινωνικού περιεχομένου. Ως συνέπειες τις αστεγίας διαπιστώνεται Μειωμένο προσδόκιμο ζωής, Διακρίσεις και απομόνωση από το κοινωνικό σύνολο, Εμπόδια πρόσβασης σε βασικές δημόσιες παροχές και προνόμια, Αδυναμία κοινωνικής ένταξης στον τόπο διαμονής, Ραγδαία εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, Στιγματοποίηση.
Με βάση τα παραπάνω κατέστη σαφές στους παρευρισκόμενους ότι το φαινόμενο της αστεγίας αποτελεί μείζον πρόβλημα στις κοινωνίες της κρίσης και χρήζει άμεσης επίλυσης μέσω ριζοσπαστικών παρεμβάσεων που αφορούν ολιστικά το εν λόγω φαινόμενο. Συγκεκριμένα, εφαρμογή πολιτικών, δράσεων και προγραμμάτων που θα έχουν ως κεντρικό άξονα τον άνθρωπο, δημιουργία κράτους πρόνοιας και ενίσχυση υπαρχουσών δομών, εξάλειψη του στίγματος μέσω της συνεργασίας με την κοινότητα, συνεχείς παρεμβάσεις των κοινωνικών λειτουργών τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με μαθητές, γονείς, εργαζόμενους σε σχέση με το φαινόμενο της αστεγίας.