Αποκλεισμένη η Μαριούπολη – Ώρες αγωνίας για τις διαπραγματεύσεις

Ώρες αγωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς10 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, αναμένεται ακόμα ένα δραματικό 24ωρο με τις μάχες του ρωσικού στρατού εναντίον του ουκρανικού να μαίνονται σε μεγάλες πόλεις και γύρω από το Κίεβο. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ζητώντας να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η μία μετά την άλλη, υιοθετούν μέτρα απομονώνοντας τη Ρωσία, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε νομοσχέδιο με βάση το οποίο θα επιβάλλονται στο εξής βαριές ποινές φυλάκισης σε όποιον δημοσιοποιεί «ψευδείς πληροφορίες» για τον στρατό.

Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς αναμένεται να διεξαχθεί ο 3ος γύρος των διαπραγματύσεων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Οι προσφυγικές ροές προς πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται.

Αποκλεισμένη η Μαριούπολη
«Αυτή τη στιγμή ψάχνουμε λύσεις στα ανθρωπιστικά προβλήματα και όλα τα πιθανά μέσα για να βγει η Μαριούπολη από τον αποκλεισμό», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο μέσω Telegram.

Πάντως, πριν από λίγο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάχα, προκειμένου να απομακρυνθούν μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων οι άμαχοι.

«Προτεραιότητά μας είναι να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ζωτικής σημασίας υποδομές και να οργανώσουμε ανθρωπιστικό διάδρομο για να μπορέσουν έρθουν τρόφιμα και φάρμακα στην πόλη», ανέφερε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο.

Η κατάληψη της πόλης των περίπου 450.000 κατοίκων, στις ουκρανικές ακτές στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική καμπή για την προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι δυνάμεις από την –προσαρτημένη στη Ρωσία– Κριμαία, που ήδη κυρίευσαν τα λιμάνια-κλειδιά Μπερντιάνσκ και Χερσώνα, με τα στρατεύματα των αυτονομιστών και του ρωσικού στρατού στο Ντονμπάς.

Προχθές Πέμπτη, ο δήμαρχος της Μαριούπολης κατηγόρησε τον ρωσικό στρατό ότι έθεσε την πόλη υπό πολιορκία καταστρέφοντας γέφυρες και τρένα για να εμποδίσει κατοίκους να φύγουν.

«Εδώ και πέντε ημέρες ο τόπος μας, η οικογένειά μας του μισού εκατομμυρίου κατοίκων, υφίσταται ανελέητες επιθέσεις», ανέφερε, καλώντας ταυτόχρονα να συνεχιστεί η «αντίσταση».

Πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο, την πόλη συνεχίζουν να υπερασπίζουν μονάδες του ουκρανικού στρατού, της Εθνικής Φρουράς, της υπερεθνικιστικής οργάνωσης Αζόφ, της συνοριοφρουράς και των πεζοναυτών.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντέδρασε με οργή στην απόφαση του NATO να μην προχωρήσει στην επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία εν μέσω της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας περιέρχονται, κατ’ αυτόν, σε «αυτοΰπνωση».

«Η ηγεσία της Συμμαχίας έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχιση των βομβαρδισμών των πόλεων και των χωριών της Ουκρανίας αρνούμενη να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων», εξεμάνη σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο της ουκρανικής προεδρίας.

«Θεωρούμε ότι οι χώρες του NATO δημιούργησαν μόνες τους το αφήγημα πως η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία θα προκαλούσε απευθείας επίθεση της Ρωσίας εναντίον τους», συνέχισε.

Πρόκειται κατά τον κ. Ζελένσκι «για μια διαδικασία αυτοΰπνωσης, για κάποιους που είναι αδύναμοι, που έχουν εσωτερική ανασφάλεια, ενώ διαθέτουν όπλα πολύ πιο ισχυρά από τα δικά μας».

Τα κράτη μέλη του NATO απέρριψαν το αίτημα του Κιέβου να επιβληθεί ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού στην Ουκρανία, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν στον πόλεμο.