Κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα

Ώρες αγωνίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς10 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας, αναμένεται ακόμα ένα δραματικό 24ωρο με τις μάχες του ρωσικού στρατού εναντίον του ουκρανικού να μαίνονται σε μεγάλες πόλεις και γύρω από το Κίεβο. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Μαριούπολης, στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζει να τελεί υπό πολιορκία, υφίσταται «αποκλεισμό» από τον ρωσικό στρατό και «ανελέητες» επιθέσεις, κατήγγειλε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης, ενώ όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός σε Μαριούπολη και Βολνοβάκα για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων και απομάκρυνση των αμάχων.

Η PayPal αναστέλλει όλες τις υπηρεσίες στη Ρωσία

Η υπηρεσία πληρωμών επιβεβαίωσε ότι δε θα επιτρέπει πλέον τη χρήση της στη Ρωσία, καθώς η εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στη δέκατη ημέρα.

Νωρίτερα, η Samsung ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις αποστολές προς τη χώρα, η οποία βομβαρδίζει ανελέητα αρκετές ουκρανικές πόλεις τις τελευταίες ημέρες.

Χθες, ένας πύραυλος έπληξε το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, με τους δυτικούς ηγέτες να προειδοποιούν ότι η καταστροφή αποφεύχθηκε οριακά.

Η Microsoft ανέστειλε τις πωλήσεις της στη Ρωσία την Παρασκευή και μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων ο γαλλικός οίκος πολυτελούς μόδας Chanel, η H&M, η ΙΚΕΑ και η Nike – που έχουν σταματήσει να πωλούν στο εσωτερικό της χώρας.

Σε Πολωνία και Ρουμανία η Κάμαλα Χάρις

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα μεταβεί στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, για να εκφράσει τη στήριξη των ΗΠΑ στις δύο αυτές χώρες εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Χάρις θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία και το Βουκουρέστι από τις 9 ως τις 12 Μαρτίου, διευκρίνισε το γραφείο της σε ανακοίνωσή του. «Η επίσκεψή της θα καταδείξει την ισχύ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ καθώς και τη στήριξη των ΗΠΑ στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα. Επίσης, θα υπογραμμίσει τις κοινές μας προσπάθειες να στηρίξουμε τον λαό της Ουκρανίας», επεσήμανε η ανακοίνωση. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τους ηγέτες και των δύο χωρών προκειμένου να συντονίσουν την απάντησή τους «στην απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή της Ουκρανίας από τη Ρωσία», πρόσθετε η ανακοίνωση. «Θα συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στήριξη προς τον λαό της Ουκρανίας μέσω οικονομικής, ανθρωπιστικής βοήθειας και βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλλουμε αυστηρά οικονομικά μέτρα στη Ρωσία και σε όσους είναι συνεργοί στη ρωσική εισβολή», τόνιζε η ανακοίνωση του γραφείου της Χάρις. Παράλληλα η Κάμαλα Χάρις θα συζητήσει «τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας καθώς δέχονται και φροντίζουν τους πρόσφυγες» που φεύγουν κατά χιλιάδες για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν φύγει μέχρι χθες Παρασκευή από την Ουκρανία.