Ο Βόλος “πυροβολεί τα πόδια του” και οι φορείς του τουρισμού σιωπούν

Σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, οι μεγάλες και συνεχώς αναπτυσσόμενες βιομηχανίες και παραγωγικές διαδικασίες, σε παγκόσμιο επίπεδο, θα είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, η πληροφορική και η βιοτεχνολογία. Ο  τουρισμός λοιπόν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομιών πολλών περιοχών που τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα τις βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή. Ο Βόλος και το Πήλιο κατά συνέπεια,  αναμφισβήτητα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να  είναι “πρωταγωνιστές”. Το ερώτημα είναι εάν θέλουμε και μπορούμε . Προς το παρόν  “πυροβολούμε τα πόδια μας”.

Τουρισμό σε ένα περιβάλλον που καίγονται σκουπίδια στην καρδιά μιας πόλης, δεν μπορείς να πουλάς. Ναι, η καύση σκουπιδιών διατηρεί τις θέσεις εργασίας, κρατά ζωντανή την βιομηχανία της ΑΓΕΤ, αλλά είναι ασύμβατη δράση με τον τουρισμό.

Τουρισμό με μονάδα LNG , σε απόσταση 340 μέτρων από τα σπίτια δεν μπορείς να προωθήσεις. Οι επισκέπτες δεν είναι “τυφλοί”, ενημερώνονται για μια περιοχή που θα επισκεφθούν και δεν ζουν ριψοκίνδυνα, όπως εμείς. Η πόλη δημοκρατικά εκφράζεται μέσω της δημοτικής αρχής της, η οποία αφενός υποστηρίζει πως η ΑΓΕΤ “θα καίει ότι γουστάρει” και προωθεί και εργοστάσιο παραγωγής σκουπιδιών για καύση,  αφετέρου υποδέχτηκε και προώθησε την εταιρεία LNG  γνωρίζοντας τον σχεδιασμό για ανάπτυξη του έργου στα Πευκάκια. Ακόμα και εάν η εταιρεία αλλάξει γνώμη για την ανάπτυξη εγκατάστασης στα Πευκάκια ή την σταματήσει η αρχαιολογία,  και αποφασίσει να αγοράσει μια άδεια για ανάπτυξη δραστηριότητας  στην Αγριά, ή στην περιοχή του Μαμιδάκη, πάλι μέσα στην πόλη θα βρίσκεται. Το περίεργο είναι πως οι φορείς του τουρισμού ουδόλως ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν. Δεν έχουν θέση, άποψη, πρόταση; Μπορεί να εκτιμούν πως η εγκατάσταση LNG μέσα στην πόλη θα είναι αξιοθέατο… Μαζί τους . Μπορεί να πιστεύουν πως η καύση σκουπιδιών είναι μια διαδικασία πρωτοποριακή και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την υπονομεύει. Μπορεί να εκτιμούν πως οι δράσεις δεν είναι ασύμβατες με την προστασία του περιβάλλοντος, την δημόσια υγεία, την ασφάλεια. Και πάλι μαζί τους.

Ας μιλήσουν ανοιχτά και ας δηλώσουν  πως ο τουρισμός θα λάβει τεράστια  αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μέσα από τις επενδύσεις στην καύση και το υγροποιημένο αέριο εντός του αστικού ιστού. Ας μας πείσουν πως θα απογειωθεί ο Βόλος ως  τουριστικός προορισμός. Θα είναι μια πρωτοπορία η άποψή τους και είναι βέβαιο πως θα καταγραφεί στην ιστορία.

Περιμένουμε τα “φώτα” τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ