Σφίγγει ο κλοιός γύρω από το Κίεβο από τις ρώσικες φάλαγγες

Εκτιμήσεις ότι επίκειται η τελική ρωσική έφοδος για την κατάληψη του Κιέβου, τις επόμενες ώρες, ακόμα και έως το βράδυ της Τετάρτης διατυπώνονται από ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, κι ενώ σήμερα το πρωί θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους.

Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύθηκαν όταν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ μίλησε για ρωσική κινητικότητα στην περιοχή της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, με μία φάλαγγα που προωθείται προς το Κίεβο από τα βορειοανατολικά, όσο η πρώτη, που κατέβηκε από τα βόρεια, παραμένει ακινητοποιημένη εδώ και πολλές ημέρες έξω από την πόλη. Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών τοποθετούν τη θέση της φάλαγγας αυτής, που ξεκίνησε την προέλασή της, στα 60 χιλιόμετρα περίπου από την πόλη του Κιέβου.

Σύμφωνα δε με το BBC, κατά τη διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναφορές για συνεχείς εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο, αλλά και τις γύρω περιοχές.

Σύμφωνα με το βρετανικό Μέσο, δημοσιογράφοι που βρίσκονται στην περιοχή αναφέρουν σειρά εκρήξεων, την ώρα που οι σειρήνες της αεράμυνας άρχισαν να ηχούν εκ νέου στο Κίεβο.

Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το πολωνικά MiG29

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν έκπληκτες από την πρόταση της Πολωνίας να θέσει στη διάθεσή τους όλα τα μαχητικά MiG-29 της Πολεμικής Αεροπορίας της, όπως έχει ζητήσει η Ουκρανία.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν μας συμβουλεύθηκαν εκ των προτέρων», είπε η Βικτόρια Νούλαντ, η τρίτη τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο. «Νομίζω πως επρόκειτο για ανακοίνωση-έκπληξη από την πλευρά των Πολωνών».

Διευκρίνισε πως είχε συμμετάσχει λίγο πριν από την ακρόαση σε συνάντηση στην οποία «άκουσε να γίνεται λόγος» για μια τέτοια απόφαση, εάν υπήρχε συντονισμός με τη Βαρσοβία. «Όμως, όπως γνωρίζετε, βρισκόμασταν σε διαβουλεύσεις μαζί τους εδώ και κάποιες ημέρες για το συγκεκριμένο αίτημα των Ουκρανών», θύμισε.