SOS από επτά παραγωγικούς τομείς για έλλειψη προσωπικού

Πέντε παραγωγικοί κλάδοι της οικονομίας – πλην του τουρισμού – ταλαιπωρούνται από την έλλειψη προσωπικού, ενώ οκτώ στους δέκα εργοδότες, δηλαδή το 78%, δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο προσωπικό εξαιτίας της έλλειψης εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες. Ο τουριστικός τομέας ανέδειξε το πρόβλημα καθώς η τουριστική περίοδος ξεκίνησε με 55.000 θέσεις εργασίας κενές.

Ωστόσο οι εργοδοτικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού ελλείψεις παρατηρούνται και στους παραγωγικούς κλάδους: της μεταποίησης, των κατασκευών, στις επιχειρηματικές υπηρεσίες, στις υπηρεσίες τεχνολογίας – επικοινωνίας και στις δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα.

Το 60% των εργοδοτών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει σχετική δυσκολία στην κάλυψη θέσεων εξαιτίας της έλλειψης ταλέντων, το 18% μεγάλη δυσκολία και μόνο το 20% δεν συναντά καμία δυσκολία. Ειδικά στην Αττική το ποσοστό ανεβαίνει στο 61% για τους εργοδότες που δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν σχετική δυσκολία στην αναζήτηση ταλέντων, το 18% πολλή δυσκολία και το 19% καμία. Πολλή δυσκολία στην κάλυψη θέσεων αντιμετωπίζει το 23% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 17% των μικρών, το 16% των μεσαίων και το 14% των μεγάλων. Αντίστοιχα σχετική δυσκολία το 54% των πολύ μικρών επιχειρήσεων, το 63% των μικρών, το 58% των μεσαίων και το 65% των μεγάλων.

Την ίδια ώρα, η πληροφορική, η τεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, οι επικοινωνίες και τα ΜΜΕ αποτελούν τους πέντε κλάδους με προοπτικές αύξησης των προσλήψεων το επόμενο τρίμηνο. Στους συγκεκριμένους τομείς οι προοπτικές απασχόλησης αναμένεται να φτάσουν το 23% σημειώνοντας αύξηση 4% συγκριτικά με το β’ τρίμηνο του 2022.

Ωστόσο, στο σύνολο της χώρας οι προοπτικές απασχόλησης το επόμενο τρίμηνο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, καθώς αναμένεται μείωση του δείκτη κατά 1% και πτώση κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.