Εκδήλωση του “Κοινού των Μαγνήτων”: Η κλιματική κρίση πιο επικίνδυνη και από έναν Γ΄ παγκόσμιο πόλεμο 

Την άποψη ότι η κλιματική κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη, μεγαλύτερο και από τον κίνδυνο ενός τρίτου πυρηνικού παγκοσμίου πολέμου, εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Φυσικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Απόστολος Δ. Παναγιώτου, ο οποίος μίλησε σήμερα στην ετήσια εκδήλωση του «Κοινού των Μαγνήτων» στον Βόλο, με κεντρικό θέμα “Κλιματική κρίση, η υπαρξιακή πρόκληση του 21ου αιώνα”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και κατά τη διάρκειά της απονεμήθηκαν τα βραβεία αριστείας «Μαρία Ζουπανιώτη» στην Φιλάνθη-Φωτεινή Κυπαρισσοπούλου, φοιτήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών από τον Δρ Δημήτρη Ηλιόπουλο, και «Χαράλαμπος Τσιμάς» στον Ελευθέριο Α. Φιλίππου, φοιτητή του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών από την οικογένειά του, στη μνήμη του ευεργέτη της Μαγνησίας.

Ο κ. Παναγιώτου μίλησε με θέμα «Το Θερμοκήπιο Γη» και έδωσε μια σφαιρική εικόνα της κλιματικής αλλαγής – κρίσης, περιγράφοντας πώς προκαλείται μέσω του “Θερμοκηπίου Γη”. Αναφέρθηκε στις πολυδιάστατες και κρίσιμες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στη βιωσιμότητα και την οικονομία, που μαζί οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση.
Όπως είπε, επειδή η κλιματική κρίση θα μας συνοδεύει για πολλές εκατοντάδες χρόνια, θα πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να περιοριστούν τα αέρια του θερμοκηπίου τα οποία είναι το αίτιο της δημιουργίας του θερμοκηπίου που τελικά δημιουργεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ακόμη και την επαναφορά ασθενειών που είχαν εκλείψει.

 

«Ελπίζω να διαισθανθεί ο κόσμος ότι η κλιματική κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί μακρσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά, δηλαδή συλλογικά αλλά και ατομικά. Πρέπει να υπάρχει ατομική συνείδηση και ατομική ευθύνη. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μετριάσουμε αυτό που συμβαίνει και να μην το αφήσουμε ανεξέλεγκτο, που θα είναι ό,τι χειρότερο για τον πλανήτη. Θεωρώ ότι θα είναι εξίσου, αν όχι πιο επικίνδυνο, από έναν τρίτο πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο. Πρόκειται για μια παγκόσμια κατάσταση η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί παγκόσμια αλλά και ατομικά. Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά, διότι είναι αυτά που θα υποφέρουν στο μέλλον», τόνισε ο καθηγητής.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Όλγα Γ. Χριστοπούλου, ανέπτυξε το θέμα «Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στα Φυσικά Οικοσυστήματα , τη Γεωργία και το Αστικό Περιβάλλον». Μεταξύ άλλων, ανέλυσε το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των συστημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πράσινη συμφωνία, όσον αφορά την προστασία της βιοποικιλότητας και την πολιτική «από το χωράφι στο πιάτο». Όπως η ίδια τόνισε, υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά από το απλό ενδιαφέρον μέχρι το να γίνουμε συνειδητοποιημένοι πολίτες και να κάνουμε πράγματα που θα μειώσουν το αποτύπωμά μας στον πλανήτη, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά.

Από την πλευρά του ο ενεργειολόγος, Δρ. Γιώργος Παπαρσένος, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, μίλησε με θέμα «Ευρωπαϊκές Πολιτικές για τον Μετασχηματισμό του Ενεργειακού Συστήματος», υπογραμμίζοντας ότι η κλιματική κρίση που μαστίζει τον πλανήτη μας, αποτελεί ένα σχεδόν υπαρξιακό πρόβλημα.

Ο πρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων κ. Νίκος Πράντζος υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση είναι ένα από τα πιο καυτά θέματα της σύγχρονης περιόδου, το οποίο αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία. «Σκοπός μας ήταν να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό και να δώσουμε μια αίσθηση του τι διακυβεύεται και τι πρέπει ο καθένας από εμάς να κάνει», είπε. Σε ερώτηση για το θέμα της καύση σκουπιδιών σημείωσε πως όταν γίνεται καλά, τα αποτελέσματα είναι ευνοϊκά. Ωστόσο, επειδή δεν γίνεται πάντα με τον σωστό τρόπο, χρειάζονται συνεχείς έλεγχοι από την Πολιτεία.

Το «Κοινό των Μαγνήτων» συμπληρώνει 12 χρόνια δράσης στον Βόλο, έχοντας μέλη στην Αμερική, στην Αυστραλία και σε όλη την Ευρώπη. «Προσπαθούμε να συσπειρώσουμε τους απόδημους όπου γης και να βοηθήσουμε τον τόπο μας με διάφορους τρόπους», κατέληξε ο κ. Πράντζος.