Μήνυμα alert από το 112 στους Βολιώτες για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι του Βόλου στα κινητά τους τηλέφωνα, λίγα λεπτά πριν τις 10 το βράδυ, για τον κίνδυνο εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων το επόμενο 48ωρο.

Σύμφωνα με το μήνυμα προβλέπονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες 24 ώρες. Καλούνται οι κάτοικοι να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια τω έντονων φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε προειδοποιεί για κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Πιο αναλυτικά:

Αύριο Δευτέρα (05-09-2022) τα ισχυρά φαινόμενα θα επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία τη βόρεια Εύβοια, τη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα. Τα φαινόμενα σταδιακά από το μεσημέρι και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για την Κυριακή (4/9), ο καιρός προβλέπεται άστατος σε σημαντικό μέρος της χώρας, καθώς θα εμφανιστούν κατά τόπους φαινόμενα.

Στη Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια υπάρχει πρόβλεψη για λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή όμβρους. Τη νύχτα τα φαινόμενα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα η πρόγνωση κάνει λόγο για λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα θα επικρατεί τις πρωινές ώρες κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και τοπικά στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Σε ετοιμότητα η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας
Σε συνέχεια του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 23-08-2022, επικαιροποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 04-09-2022, από την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, τα ίδια ακριβώς μέτρα και αποφάσεις και με σκοπό την ενημέρωση και τον σχεδιασμό του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων εν αναμονή εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπεται να πλήξουν την περιοχή.

Επιπλέον, επικαιροποιήθηκε το επιχειρησιακό πλάνο ετοιμότητας και επέμβασης με τα κατάλληλα μηχανήματα και το προσωπικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα επικείμενα έντονα φαινόμενα βροχοπτώσεων, καταιγίδων, κλπ. Eχουν πραγματοποιηθεί από την Π.ΕΜ.Σ. και εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα, οριοθέτηση και διευθέτηση χειμάρρων, καθαρισμοί ρεμάτων , τάφρων και ερεισμάτων για την ασφαλή διοχέτευση των νερών σε όλο τον Νομό καθώς και στα νησιά των Β. Σποράδων.
Η ΠΕΜΣ διαθέτει ως εργαλείο επέμβασης το μητρώο μηχανημάτων ιδιωτών και ήδη έχουν ενημερωθεί οι ιδιώτες να είναι σε ετοιμότητα από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και θα παρέμβουν όπου κριθεί αναγκαίο τόσο στο Νομό Μαγνησίας, όσο και στα νησιά των Β. Σποράδων.

H κ. Κολυνδρίνη τόνισε την σημαντικότητα της διάκρισης των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων καιρικών φαινομένων, ενώ εστάλη έγγραφο στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας για την ανάγκη περιπολιών και την διακοπή της κυκλοφορίας όπου χρειασθεί και αν αυτό απαιτηθεί είτε σε ρέματα, χειμάρρους ή εκβολές ρεμάτων, είτε σε πολύ επικίνδυνα σημεία.
Παράλληλα, ενημερώθηκαν εγγράφως και οι Δήμοι με τα μηχανήματα έργων που διαθέτουν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή, να προβούν στην ενημέρωση των πολιτών για τα επερχόμενα φαινόμενα και τις σχετικές συστάσεις της Γ.Γ. Πολ. Προστασίας και να δοθούν οι σχετικές οδηγίες προς αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι Δήμοι οφείλουν να φροντίσουν και για την ενημέρωση των επισκεπτών και τουριστών (σε καταλύματα, κάμπινγκ, κατασκηνώσεις κλπ).
Τέλος, εστάλησαν έγγραφες ενημερώσεις σε όλους τους φορείς, στους πολίτες και σε τοπικό επίπεδο των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για περιορισμό των μετακινήσεων, λόγω της επερχόμενης επιδείνωσης καιρού.