Τα κόκκινα δάνεια, η στρούγκα και η μούγκα

Ερωτηματικά εγείρει η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης ( παρά την διάψευση Σταϊκούρα ) να καταθέσει άμεσα  τροπολογία μέσω της οποίας  θα ανατραπεί η πρόσφατη γενναία δικαστική απόφαση  που ουσιαστικά αφαιρούσε το δικαίωμα από τους ενδιάμεσους των funds να βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια του  κόσμου. Αυτή είναι ίσως η πλέον σημαντική δικαστική απόφαση που αφορά τα κόκκινα δάνεια και  δεκάδες χιλιάδες Έλληνες.
H απόφαση 822/2022 βάζει «φρένο» στους πλειστηριασμούς δίνοντας το δικαίωμα στους δανειολήπτες να προσφύγουν – ο καθένας ξεχωριστά – στα δικαστήρια ώστε να ακυρώσουν διαταγές πληρωμών, ενώ οι αποφάσεις 1102/2022 και 1343/2022 «δικαιώνουν» τους servicers.

Το θέμα «πλειστηριασμοί» ούτως ή αλλιώς αποτελεί «καυτή πατάτα» για κάθε κυβέρνηση, ωστόσο γίνεται ακόμα πιο “καυτή”, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, της διάχυτης αβεβαιότητας, του ιδιωτικού χρέους που «τρέχει» αλλά και της προεκλογικής περιόδου που ουσιαστικά έχει ξεκινήσει. Έτσι ακούγεται λογικός ο «θυμός» του Σταικούρα σήμερα- που ούτε λίγο ούτε πολύ- κατηγόρησε τις τράπεζες και τους « διαχειριστές απαιτήσεων»- όπως πολύ κομψά αποκαλούνται πλέον τα funds-  που έχουν αγοράσει κοψοχρονιάς τα κόκκινα δάνεια και περιμένουν να βγάλουν στο σφυρί ότι έχει και δεν έχει ο κοσμάκης προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρωστούμενα. «Με ελάχιστες εξαιρέσεις δεν προβαίνουν σε κανέναν εξωδικαστικό συμβιβασμό και οι απαιτήσεις τους είναι εξωφρενικές» είπε ο υπουργός. Αν το εννοεί και δεν λέει «άλλα λόγια για ν’ αγαπιόμαστε»  είναι πραγματικά θετικό. Τις κυβερνητικές προθέσεις γρήγορα θα τις διαπιστώσουμε, καθώς ένα ενδεχόμενο  «μπλόκο» στους servicers μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σχέδιο «Ηρακλής» και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις κρατικές εγγυήσεις και την Εurostat, η οποία ζητά την εγγραφή τους στο χρέος.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής αύριο το απόγευμα δεν θα είναι εύκολη ούτε για τους εκπροσώπους των τραπεζών και των servicers που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν. Εκτιμάται ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα εστιάσουν τόσο στην απόφαση του Άρειου Πάγου που ανέδειξε το νομικό κενό που δημιουργούν οι νόμοι περί τιτλοποιήσεων 3156 του 2003 και τον νόμο 4904 του 2015, στο θέμα των πλειστηριασμών. Από τη μεριά των κυβερνητικών βουλευτών στη Μαγνησία, είναι μια απλή Παρασκευή.  Ο λαός βέβαια έχει απάντηση για την στάση τους … “μούγκα στη στρούγγα” την χαρακτηρίζει.
Ο Λιούπης μετράει τις νοσοκόμες που προστέθηκαν στο δυναμικό του νοσοκομείου, η Μακρή εκστασιάζεται με τον εαυτό της πως ως υφυπουργός παιδείας μπόρεσε και βρήκε θρανία για ένα σχολείο,  ο Μπουκώρος εντρυφεί  στους δασικούς χάρτες με τον χαλαρό ποδηλάτη  Αμυρά ο οποίος τον ελεύθερο χρόνο του υποδύεται τον υφυπουργό περιβάλλοντος, ο δε Μαραβέγιας ιχνηλατεί τον νέο οδικό άξονα Πάλση-Πατριχώρι-Μουρτιάς σε αναζήτηση ίσως ιδεώδους περιβάλλοντος για την δημιουργία του επόμενου οίκου ευγηρίας…

ΤΑΚΙΤΟΣ