Δασικά αυθαίρετα: Παράταση για τη νομιμοποίηση λόγω χαμηλής συμμετοχής

Ακόμα και την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι αιφνιδίασε η εξαιρετικά χαμηλή συμμετοχή των ιδιοκτητών δασικών αυθαιρέτων να εισέλθουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί από τον περασμένο Οκτώβριο προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία νομιμοποίησής τους για διάστημα 30 ετών.

Παρά τις εκτιμήσεις ότι τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας φτάνουν περίπου το 1 εκατομμύριο, ο αριθμός των αιτήσεων υπαγωγής για την αναστολή κατεδαφίσεων για μια 30ετία, παραμένει τριψήφιος και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπερνά τις 300.

Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος, για τον οποίο αποφασίστηκε η τρίμηνη παράταση της σχετικής προθεσμίας, η οποία μετατίθεται για τις 31 Μαρτίου 2023, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έληγε την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Η ρύθμιση συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και προβλέπει εκτός της παράτασης της προθεσμίας, ότι η εν λόγω προθεσμία δεν αναστέλλεται για ενδιαφερόμενους που έχουν υποβάλει αντιρρήσεις, αίτηση για τη διόρθωση πρόδηλου σφάλματος του αναρτηθέντος δασικού χάρτη, αίτηση ακυρώσεως του κυρωθέντος δασικού χάρτη ή έχουν αμφισβητήσει με οποιαδήποτε άλλη διοικητική ή δικαστική διαδικασία το δασικό χαρακτήρα της έκτασης, στην οποία βρίσκεται η κατοικία τους.

Πού οφείλεται η χαμηλή συμμετοχή

Η χαμηλή συμμετοχή πιθανότατα αποδίδεται, όπως επισημαίνει στο «ethnos.gr», ο Γενικός Γραμματέας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Αραβώσης, στην ελλιπή ενημέρωση των ιδιοκτητών ακόμα και από τους ίδιους του μηχανικούς, οι οποίοι την περίοδο αυτή είχαν πολλές προθεσμίες να προλάβουν: «Επιπροσθέτως μπορεί να έπαιξε ρόλο η βεβαιότητα αρκετών ιδιοκτητών ότι θα δοθεί παράταση, ενώ έχουμε δει ότι πολλές φορές οι ενδιαφερόμενοι τρέχουν την τελευταία στιγμή πριν την εκπνοή μιας προθεσμίας».

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα των δηλώσεων αναπτύχθηκε και λειτουργεί από το «Ελληνικό Κτηματολόγιο», ενώ για την υποβολή τους απαιτείται και η κατάθεση παραβόλου ύψους 250 ευρώ.

Προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρα τα αιτήματα πρέπει να αφορούν κτίσματα, τα οποία έχουν οικιστική χρήση και αποτελούν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, δεν αποτελούν μεμονωμένες κατοικίες, αλλά βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, οι οποίες εμφανίζουν λειτουργική ενότητα. Αποτελούν με άλλα λόγια μία «οικιστική πύκνωση».

Οι ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, οι οποίοι θα υποβάλλουν τη σχετική αίτηση πληρώνοντας το παράβολο των 250 ευρώ, θα καταφέρουν σε πρώτη φάση και μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις τους προκειμένου να υπαχθούν σε οριστική τακτοποίηση:

  • Να εξαιρεθούν τα ακίνητά τους από την κατεδάφιση.
  • Να εξαιρεθούν από την πληρωμή ήδη καταλογισμένων προστίμων.
  • Να εξαιρεθούν από την επιβολή νέων προστίμων.

Αν και το ύψος του παραβόλου είναι οριζόντιο για όλους, σε τελικό στάδιο μπορεί ουσιαστικά να μηδενιστεί αφού στους ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλλει και αντίρρηση στους δασικούς χάρτες και δικαιωθούν, θα επιστραφούν τα χρήματα.

Μετά την ολοκλήρωση της συλλογής των δηλώσεων, οι αιτήσεις θα κριθούν από τις ειδικές επιτροπές των Δασικών Υπηρεσιών και θα καταρτιστούν οικονομοτεχνικές μελέτες (μία ανά περιφέρεια), στις οποίες θα αποτυπώνεται συνολικά η εικόνα του προβλήματος.

ethnos.gr