Καμία ένδειξη για επικράτηση χειμερινών συνθηκών στη χώρα μας μέχρι τις 12 Ιανουαρίου

Παρότι απέχουμε λίγες μέρες από τον δεύτερο μήνα της χειμερινής περιόδου, οι καιρικές συνθήκες δεν θα θυμίζουν σε τίποτα χειμώνα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Η παρατεταμένη και ασυνήθιστη καλοκαιρία για τα δεδομένα της εποχής που δεν φαίνεται να απομακρύνεται μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου προκαλείται από ένα σύστημα υψηλών πιέσεων το οποίο έχει εδραιωθεί τόσο στη λεκάνη της Μεσογείου όσο και στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, όπου ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη πιθανόν να βιώσουν μία Πρωτοχρονιά με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή.

Σε αυτό λοιπόν φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο και η ταλάντωση Madden – Julian που είναι και ο σημαντικότερος δείκτης ενδοεποχιακής μεταβλητότητας στην τροπική ατμόσφαιρα και έχει άμεσο αντίκτυπο στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις η ταλάντωση Madden – Julian αυτή την περίοδο βρίσκεται στη φάση 5 (ξηρή) με αποτέλεσμα να επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται στη νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη, με μόνη εξαίρεση να αποτελούν τα βορειότερα τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.

Παρά ταύτα υπάρχει μία μικρή αλλά υπαρκτή πιθανότητα στο διάστημα 8 έως 10 Ιανουαρίου ψυχρές αέριες μάζες από την βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν προς τις Βαλκανικές χώρες δημιουργώντας συνθήκες χειμώνα τουλάχιστον θερμοκρασιακά. Φαίνεται όμως να είναι πρόσκαιρο.

Όσον αφορά τις βροχές, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σχηματισμού κάποιου αξιόλογου βαρομετρικού συστήματος στη Μεσόγειο αν και κατά περιόδους θα υπάρχουν παροδικά φαινόμενα στη χώρα μας μικρής διάρκειας και ασθενούς εντάσεως. Η θερμοκρασία με μικρές διακυμάνσεις θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για την εποχή κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας μας και λίγοτερο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Πάντως σε περίπτωση που παρατηρηθεί σημαντική διαφοροποίηση στη διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μέσα στο επόμενο διάστημα που είναι αναμενόμενο καθώς στις μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις υπάρχει ένα ποσοστό 40% – 60% επαλήθευσης – απόκλισης και πέρα των 7 ημερών θεωρείται τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση πρόγνωση, θα υπάρξει νέο άρθρο.

forecastweather.gr