Τουρκία: Ο πόνος δίνει τη θέση του στον θυμό- 29.605 νεκροί στην Τουρκία, 3.574 στη Συρία

Οι διασώστες ανέσυραν επιπλέον επιζώντες από τα ερείπια την Κυριακή, έξι ημέρες έπειτα από έναν από τους χειρότερους σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, καθώς οι τουρκικές αρχές προσπαθούν να διατηρήσουν την τάξη στη ζώνη της καταστροφής και έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες για τις καταρρεύσεις κτιρίων.

Με τις πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι επιζώντες να λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, ο απολογισμός και στις δύο χώρες από τον σεισμό της Δευτέρας και τους μεγάλους μετασεισμούς έφτασε τις 33.179 (29.605 στην Τουρκία, 3.574 στη Συρία), ενώ φαίνεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Οι εκτοπισμένοι κάτοικοι στην τουρκική πόλη Καχραμανμαράς, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είπαν ότι είχαν στήσει σκηνές όσο πιο κοντά μπορούσαν στα κατεστραμμένα σπίτια τους σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη λεηλασία.

Πόνος, θυμός, απελπισία… (©Associated Press)

Αντιμετωπίζοντας ερωτήματα σχετικά με την ανταπόκρισή του στον σεισμό καθώς προετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές που αναμένεται να είναι οι πιο δύσκολες των δύο δεκαετιών στην εξουσία, ο Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε να ξεκινήσει την ανοικοδόμηση εντός εβδομάδων.

Στη Συρία, η καταστροφή έπληξε περισσότερο τα βορειοδυτικά που ελέγχονται από τους αντάρτες, αφήνοντας πολλούς άστεγους για δεύτερη φορά αφού εκτοπίστηκαν από τον υπερδεκαετή εμφύλιο πόλεμο, αν και η περιοχή έχει λάβει μικρή βοήθεια σε σύγκριση με περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.

«Μέχρι στιγμής έχουμε απογοητεύσει τους ανθρώπους στη βορειοδυτική Συρία», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής αρωγής των Ηνωμένων Εθνών Μάρτιν Γκρίφιθς από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, όπου μόνο μία συνοριακή διάβαση είναι ανοιχτή για τις προμήθειες του ΟΗΕ. «Δικαίως αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι», είπε ο Γκρίφιθς, προσθέτοντας ότι επικεντρώθηκε στο να αντιμετωπίσει γρήγορα το πρόβλημα.

Στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι της Τουρκίας, ομάδα διάσωσης από τη Ρουμανία ανέσυρε έναν 35χρονο άνδρα ονόματι Μουσταφά κάτω από ένα σωρό από συντρίμμια, περίπου 149 ώρες αφότου θάφτηκε από τον σεισμό, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

«Η υγεία του είναι καλή, μιλούσε», είπε ένας από τους διασώστες. «Ελεγε: “Βγάλτε με γρήγορα από εδώ, έχω κλειστοφοβία