Στο κόκκινο οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ: Οι μετεγγραφές, η πίεση και η τακτική Ανδρουλάκη

Η σειρά προσχωρήσεων μεσαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία και η επικοινωνιακή τους εκμετάλλευση από το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό (που φωτογραφήθηκε με τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου) οδήγησαν και πάλι τις σχέσεις του πρώτου με το τρίτο σε δύναμη κοινοβουλευτικό κόμμα, σε θερμοκρασίες… Αλάσκας.

Η σταθερή μείωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ, η αναμονή περαιτέρω φθοράς όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της απλής αναλογικής και φουντώνει η πόλωση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, κυρίως όμως ο κίνδυνος σύνθλιψης του ΠΑΣΟΚ στις επαναληπτικές κάλπες, όταν θα επιλέγουμε ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, έχουν πυκνώσει τα σύννεφα πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη κι αυξάνουν τους πονοκεφάλους του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η απάντηση Ανδρουλάκη
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να αντεπιτεθεί κατά της κυβερνητικής παράταξης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Μενίδι, μετά τις μεταγραφές πράσινων στελεχών στη Νέα Δημοκρατία: «Θέλουν να μας πείσουν ότι το ΠΑΣΟΚ φυλλορροεί… Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας. Καλό τους ταξίδι».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργού ότι μετέτρεψε το γραφείο του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης σε «ατελιέ» όπου φωτογραφίζεται με αυτούς που υποδέχεται στη Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να επαναλάβει ότι αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ αδιαπραγμάτευτο στρατηγικό όρο η πολιτική του αυτονομία, κλείνοντας όπως εκτιμούν συνεργάτες του (ή αναβάλλοντας την τελική απόφαση, όπως εκτιμούν άλλοι παράγοντες) την πόρτα σε μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες.

Η διερευνητική και οι 10 προγραμματικές θέσεις
Η στρατηγική Ανδρουλάκη δεν δείχνει να επηρεάζεται από τη δημοσκοπική κατιούσα του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν είναι κι ανεξάρτητη από αυτήν. Είναι πια ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να παίξει όλα του τα… χαρτιά στην τρίτη διερευνητική εντολή που αναμένεται να λάβει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά την οποία θα καλέσει τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε μια προγραμματική σύγκλιση.

Για το σκοπό αυτό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα ο κ. Ανδρουλάκης θα δώσει στη δημοσιότητα κωδικοποιημένες τις 10 κεντρικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα πάνω στο οποίο θα επιχειρήσει την σύμπηξη μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε δεν έχει ακόμα αποφασίσει, είτε κρατά πολύ καλά κρυμμένο το ποιον ακριβώς θα προτείνει για τη θέση του πρωθυπουργού σε αυτή την πολιτική του πρωτοβουλία. Ωστόσο, μια με τις υποκλοπές και μια με τις μεταγραφές μεσαίων στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, η ψυχολογία στη Χαριλάου Τρικούπη για το κυβερνών κόμμα είναι στα Τάρταρα.

«Κερασάκι» οι φήμες και διαρροές
Σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, ήλθε τις τελευταίες ώρες να προστεθεί μια σειρά από φήμες, διαρροές κι υπονοούμενα αγνώστου προελεύσεως για κάποιες προβληματικές ενέργειες «κορυφαίου στελέχους» στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρίσκεται στις Βρυξέλλες, και οι οποίες ενέργειες δεν συνάδουν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αντίδραση των κεντρικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη είναι οργισμένη και μάλιστα έσπευσαν να απαντήσουν στις θολές αυτές φήμες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, «τις τελευταίες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου και οι επικοινωνιακοί του βραχίονες πήραν τη σκυτάλη από την Εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου και τον Παύλο Πολάκη, πρωταγωνιστώντας σε ψεκασμένες και επικίνδυνες διαρροές βουτηγμένες στη λάσπη. Την απάντηση θα δώσει σήμερα (Τετάρτη), από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συζήτηση που θα διεξαχθεί κατόπιν πρωτοβουλίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με θέμα: “Η διάβρωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα: Το σκάνδαλο των υποκλοπών και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης”».

Και προφανώς, έπεται συνέχεια…
Πηγή: www.imerisia.gr