Το… μπαράζ κοινωνικών μέτρων που φαίνεται να “κλειδώνει” τις εκλογές στις 9 Απριλίου

Με… όχημα τα θετικά αποτελέσματα που καταγράφει η οικονομία και υπό το πρίσμα της δημοσιονομικής ισορροπίας η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή μία σειρά από μέτρα έντονου κοινωνικού αποτυπώματος. Ο πρωθυπουργός, που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία, ανακοίνωσε:

-Τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για συνταξιούχους οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς, το οποίο θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ.

-Τη δυνατότητα επανένταξης οφειλετών σε ρυθμίσεις που έχουν χάσει και την ένταξη σε νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς οφειλέτες που δημιούργησαν νέες οφειλές μετά την πανδημία.

-Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023.

“Κάνουμε το καλύτερο δυνατό με βάση τις δυνατότητες τις οποίες έχουμε και πιστεύω ότι αυτή τη σχέση ειλικρίνειας την οποία έχουμε αναπτύξει με τους πολίτες, να λέμε δηλαδή τι είναι αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, να εξηγούμε τι είναι αυτό το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε, αυτό είναι κάτι το οποίο εκτιμάται και από τους συνταξιούχους, οι οποίοι -θέλω να θυμίσω- έχουν και μνήμη και κρίση. Θυμούνται ποιος πετσόκοψε τις συντάξεις τους, θυμούνται ποιος ψήφισε το νόμο Κατρούγκαλου, θυμούνται πολύ καλά πως έκλαιγαν έξω από τα ΑΤΜ το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες. Και νομίζω ότι πιστώνουν σε αυτή την Κυβέρνηση ότι προσπαθεί να κάνει το καλύτερο στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που διαθέτουμε”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός, πάντως, ότι το Μέγαρο Μαξίμου προωθεί άμεσα προς ψήφιση μία σειρά από κοινωνικά μέτρα κάνει πολλούς, εντός του “γαλάζιου” οικοσυστήματος, να θεωρούν ότι πλησιάζει η ώρα των πρωθυπουργικών αποφάσεων όσον αφορά στο momentum της κάλπης της απλής αναλογικής. Με βάση το κυρίαρχο σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής μετά το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου (και αφού πρώτα ανάψει…πράσινο φως στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού) προκειμένου η πρώτη εκλογική αναμέτρηση να πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου. Ο ίδιος, πάντως, μπορεί να μην αποκάλυψε στη συνέντευξη που παραχώρησε σε Μέσα Ενημέρωσης της Δυτικής Μακεδονίας την ημερομηνία της κάλπης, ωστόσο (όπως πράττει συχνά το τελευταίο διάστημα) έσπευσε να αναδείξει τη σημασία της επερχόμενης αναμέτρησης. “Ο κ. Τσίπρας μας είπε ότι δεν θα κάνει κυβέρνηση ηττημένων. Δεν πιστεύω τίποτα από αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας. Το 2012, είχε πει τότε ότι θα έκανε κυβέρνηση ηττημένων. Και θέλω να γνωρίζουν οι πολίτες ότι η αναφορά την οποία είχα κάνει στην πολιτική τερατογένεση -ίσως το θυμάστε, την είχα κάνει στη ΔΕΘ το 2022- ισχύει. Αριθμητικά θα μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση από το δεύτερο, τρίτο και το τέταρτο κόμμα. Είναι ένα ενδεχόμενο. Πιστεύω τον κ. Τσίπρα όταν λέει ότι δεν θα το διερευνήσει; Δεν τον πιστεύω. Είμαι πολύ ξεκάθαρος σε αυτό. Άρα οι πολίτες οι οποίοι θα ψηφίσουν στην πρώτη κάλπη να γνωρίζουν ότι αριθμητικά αυτό το ενδεχόμενο μπορεί να υπάρξει, ότι μπορεί να προέκυπτε μια τέτοια κυβέρνηση, άσχετα αν αυτή τη στιγμή φαίνεται πολύ δύσκολο διότι το “προοδευτικό μέτωπο” το οποίο προσπαθεί να διαμορφώσει ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συνάντηση με τον καλλιτεχνικό κόσμο
Με την επιστροφή του από τη Δυτική Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει σήμερα να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους καλλιτέχνες, στη συνάντηση που θα λάβει χώρα στις δώδεκα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. “Είναι δεδομένη και δημόσια διακηρυγμένη η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για καθαρές λύσεις έτσι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα στις παραστατικές τέχνες”, σχολιάζουν στελέχη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει τον οδικό χάρτη, με τον οποίο η Ελλάδα θα αποκτήσει ως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες, ενώ προχωρά και τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται, δημιουργούνται τρεις διυπουργικές Ομάδες Εργασίας. Μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων όπως η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, των διευθυντών των κρατικών σχολών, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και από τις τρεις μορφές παραστατικών τεχνών και σε εκτενή και τακτική διαβούλευση με τα αντιπροσωπευτικά κλαδικά και σπουδαστικά σωματεία. Όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δέσμευση της κυβέρνησης είναι:

-Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025.
-Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο.
-Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών.

“Συνιστά υποκρισία η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την προβολή αιτημάτων που συγκρούονται με πάγιες θέσεις του. Λειτουργώντας καιροσκοπικά, ζητεί ώρα αναγνώριση πανεπιστημιακής εκπαίδευσης καλλιτεχνών, από ιδιωτικές ή μη πανεπιστημιακές σχολές. Και αυτό όταν επίμονα και πεισματικά έχει ταχθεί κατά της δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και κατά της ανωτατοποίησης ιδιωτικών σχολών. Αλλά και διότι μία τέτοια πρόβλεψη για τις καλλιτεχνικές σχολές θα δημιουργούσε καθεστώς ανισότητας για αποφοίτους άλλων ιδιωτικών σχολών, που θα ήθελαν να προσληφθούν σε διοικητικές θέσεις”, αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης.
Πηγή: www.capital.gr