Γεραπετρίτης: Στόχος η επανεκκίνηση των τρένων έως το τέλος του μήνα

Τις πρώτες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για τις Μεταφορές Γιώργος Γεραπετρίτης διαβεβαιώνοντας ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς η σύμβαση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό των ελληνικών σιδηροδρόμων, ενώ τόνισε πως τα τρένα θα ξανακινηθούν με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι από εδώ και στο εξής θα τοποθετηθούν υποχρεωτικά δύο σταθμάρχες σε κάθε σταθμό, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται την μείωση του επιβατικού έργου, ενώ σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο σιδηρόδρομος να λειτουργήσει με απόλυτη ασφάλεια μέχρι το τέλος του μήνα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του «Έθνους», που τόνιζε ότι οι έλεγχοι που προηγήθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρές βλάβες και σε επίπεδο υποδομής οι ζημιές έχουν αποκατασταθεί. Το «Έθνος» στο ρεπορτάζ του είχε αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση εξέταζε την μείωση του επιβατικού έργου αλλά και την τοποθέτηση διπλής βάρδιας σταθμάρχη στους κρίσιμους σταθμούς του δικτύου.

«Καμία συγκάλυψη»
«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία συγκάλυψη και δεν θα επιδιώξει κανενός είδους ανούσια κομματική αντιπαράθεση», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και έπειτα το λόγο πήρε ο κ. Γεραπετρίτης.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη και τον σπαραγμό μου για τα όσα συνέβησαν στα Τέμπη, πρόκειται για μια εθνική τραγωδία που μας σημάδεψε όλους. Η οδύνη αυτή θα πρέπει να βρει μια κάθαρση», είπε, ενώ ζήτησε ξανά συγγνώμη για το δυστύχημα εκ μέρος της κυβέρνησης από τις οικογένειες των θυμάτων και τους Έλληνες πολίτες.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ
«Δεν έχω καμία αρμοδιότητα να εμπλακώ με την απόδοση ευθυνών», σημείωσε λέγοντας πως έχει αναλάβει η δικαιοσύνη.

Ο κ. Γεραπετρίτης συνέχισε λέγοντας πως θα υπάρξει πλήρης διαφάνειας και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και πως και θα προκαλέσει μια συζήτηση στη Βουλή για να συζητηθούν τα ζητήματα παθογένειας στους σιδηρόδρομους.

Επίσης, ανακοίνωσε πως έχουν τεθεί στη διάθεση του πρωθυπουργού οι παραιτήσεις των διοικητών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ. «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει αντικατάσταση της διοίκησης. Ο πρωθυπουργός έκανε δεκτές τις παραιτήσεις».

«Αν είχαμε σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα»
Μιλώντας για το δυστύχημα και την αυτοψία που έκανε τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός είπε: «Βρέθηκα στον τόπο της τραγωδίας και είχα την δυστυχία να έχω μια προσωπική άποψη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το σύστημα διοίκησης στην Θεσσαλονίκη και την Λάρισα. Οι διαπιστώσεις που έκανα ήταν ότι το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας λειτουργούσε αδιαλλείπτως και δεν υπήρξε καμία διακοπή λειτουργίας στο τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης της Λάρισας. Άρα και το μοιραίο βράδυ θα έπρεπε να έχει γίνει η αυτόματη χάραξη πορείας. Επίσης δεν συντελέστηκε η χειροκίνητη αλλαγή κλειδιού σε δεύτερο επίπεδο και σε τρίτο επίπεδο θα έπρεπε να υπάρχει παρακολούθηση στον πίνακα και για μια απόσταση 5,5 χλμ. Αν είχε υπάρξει παρακολούθηση στον πίνακα μετά την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας θα είχε διαπιστωθεί η μετάπτωση της αμαξοστοιχίας στην εσφαλμένη γραμμή».

«Υπήρξαν πλημμέλειες στην ανθρώπινη διαχείριση ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι άσχετα με το ανθρώπινο λάθος αν είχαμε ένα πλήρες σύστημα τηλεδιοίκησης στη χώρα κατά πάσα βεβαιότητα, δεν θα είχε συμβεί το δυστύχημα», τόνισε.