Ο καθηγητής Κουρέτας εξηγεί: Τι είναι η σύγχρονη μάστιγα του «ήρεμου μεταβολικού στρες»

Για το «ήρεμο μεταβολικό στρες» που προέρχεται από τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα και την κατανάλωση τροφών με πολλές θερμίδες που πλήττει μεγάλη μερίδα της σύγχρονης κοινωνίας, έγραψε ο καθηγητής Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως εξήγησε, «η μειωμένη φυσική δραστηριότητα και η κατανάλωση θερμιδογονων τροφών είναι η βάση που μεγάλο ποσοστό των σύγχρονων κοινωνιών υποφέρει από αυτό που λέμε silent metabolic stress.

Ήρεμο μεταβολικό στρες το οποίο σε χρόνια βάση χτυπά αρκετά όργανα όπως το έντερο , το ήπαρ και οι νεφροί. Η μεγαλύτερη προσπάθεια γίνεται για την αντίστροφη πορεία. Αυτή την αντίστροφη πορεία την καταφέρνουμε μέσω της συστηματικής άσκησης γιατί οι μύες καθώς στριμώχνονται εν τω βάθει παρουσιάζουν άσηπτη φλεγμονή που ‘γυμνάζει’ το ανοσοποιητικό μας. Επίσης η κατανάλωση 100-200 ml χυμό ρόδι, κατσικίσιο γιαούρτι η αριανι καθώς και ένα πιάτο φυλλώδη λαχανικά φτιάχνουν το αντιφλεγμονώδες μενού.

Αυτό προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο πολλές μέρες μπορούμε και φυσικά συμπληρώνουμε και με λίγο κρέας ή ψάρι , κανένα αυγό, λίγα φρούτα κυρίως μήλα η ακτινίδια και πάντα λίγο μέλι.

Κουραστικά όλα αυτά ε;

Και φυσικά διαλειμματικη νηστεία σχεδόν κάθε μέρα 13-14 ώρες.

Τα θεαματικά αποτελέσματα θα τα δείτε σε 10 βδομάδες. Θεαματικά στις τιμές της γλυκόζης νηστείας, στις τιμές της χοληστερόλης και στις τιμές πολλών άλλων μεταβολιτών».

onlarissa.gr