Έκκληση να αποφευχθούν οι ακρότητες στo Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για το LNG

Τα προεδρεία του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου και του νεοϊδρυθέντος από την Πρωτοβουλία Πολιτών ΟΧΙ LNG ΣΤΟΝ ΠΑΓΑΣΗΤΙΚΟ, Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Παγασητικού “Ο Παγασητικός μας Ενώνει”, συναντήθηκαν την Τρίτη 4/4/23, με θέμα τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση της μονάδας LNG.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας θα προκαλέσει διασάλευση του υδάτινου οικοσυστήματος, θα στερήσει ζωτικό χώρο άσκησης της αλιευτικής δραστηριότητας από τους επαγγελματίες ψαράδες που βιοπορίζονται από το επάγγελμά τους, αφού θα καταλαμβάνει 55 θαλάσσια στρέμματα και περίμετρο ασφαλείας όπου θα απαγορεύεται η αλιεία, θα επιβαρύνει τη ναυσιπλοΐα και της δραστηριότητες αθλητισμού και αναψυχής.

Η διεθνής πρακτική και νομολογία προβλέπει τέτοιου τύπου εγκαταστάσεις να κατασκευάζονται και να λειτουργούν σε ανοιχτές θάλασσες και σε μεγάλη απόσταση από κατοικημένες περιοχές, προκειμένου οι κάτοικοι, να μην εκτίθενται σε άμεσο κίνδυνο, σε περίπτωση ατυχήματος.

Τέλος συμφωνήθηκε ότι είναι αναγκαία η παρουσία των δύο συλλόγων, στη συνεδρίαση του δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή στις 7/4 και ώρα 13.00 για να εκφράσουν τις θέσεις των συλλόγων για τη σχεδιαζόμενη επένδυση, προκειμένου ο Δήμος Βόλου, να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που του αναλογούν, πιέζοντας για την ακύρωση της απόφασης εγκατάστασης αυτής της μονάδας.

Από τον Αλιευτικό Σύλλογο Βόλου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Περράκης Παναγιώτης και ο Γραμματέας Νίκος Ζάχος και από το Σύλλογο “Ο Παγασητικός μας Ενώνει” ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γεραμπίνης Κυριάκος και ο Γραμματέας Ναπολέων Κολοβός.
Οι δύο Σύλλογοι καλούν όσους δημότες παραβρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να συμβάλουν στην ομαλή διεξαγωγή της συζήτησης, χωρίς ακρότητες και φωνές, προκειμένου να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, όπως αρμόζει για ένα τόσο σοβαρό για την πόλη μας θέμα.